Se adreseaza:

Poștașilor, curierilor, furnizorilor la domiciliu, echipelor de intervenții (apă, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixă) și altor categorii de lucrători care intră în contact cu cei autoizolați.

Ce trebuie sa faceti inainte de a interactiona cu o persoana autoizolata?

Deși persoanele aflate în autoizolare sunt în general asimptomatice, cu un potențial scăzut de transmitere a bolii, în special dacă poartă mască de protecție, se recomandă aplicarea următoarelor măsuri de către personalul care trebuie să interacționeze cu acestea:

  1. Asigurați-vă că purtați un echipament minim de protecţie constând în mască de protecție şi că aveți la dumneavoastră un dezinfectant pentru mâini (pe bază de clor sau alcool).
  2. Folosiți dezinfectantul pentru mâini înainte de contactul cu persoana aflată în autoizolare.
  3. Asigurați-vă că instrumentele dumneavoastră (truse de scule, cabluri, instrumente de scris etc) nu sunt contaminate și/sau dezinfectați-le.
  4. Înainte de a intra în locuință, solicitați persoanei autoizolate să poarte mască de protecție sau să păstreze o distanță de minim 1 metru în timpul interacțiunii.
  5. Mijloacele de transport folosite în aceste cazuri vor fi dotate cu recipiente cu dezinfectant pentru suprafeţe; dezinfecția în vehiculul de transport se va face de minim două ori în timpul unei ture de lucru, cel puțin prin ștergerea suprafețelor de posibil contact cu mâinile personalului.

Cum va protejati in timpul interactiunii cu o persoana aflata in autoizolare?

Păstrați, pe cât posibil, o distanţă mai mare de 1 metru faţă de persoana izolată cu care veți interacționa.

  1. NU împrumutați obiecte persoanei izolate; chiar și pentru semnarea unor eventuale documente, rugați persoană izolată să semneze cu un instrument de scris propriu.
  2. Dacă persoana nu are un instrument de scris propriu și este necesar să semneze, asigurați-vă că dezinfectați instrumentul imediat după folosire, îl aruncați sau îl lăsați persoanei în cauză.

Ce trebuie sa faceti dupa interactiunea cu o persoana aflata in autoizolare?

  1. Folosiți dezinfectantul pentru mâini imediat după contactul cu persoana aflată în autoizolare, înainte de a atinge alte suprafețe.
  2. Dacă în urma interacțiunii cu o persoană aflată în autoizolare nu vă simțiți bine și începeți să aveți simptome specifice COVID-19 (despre care puteți citi aici), NU mergeți direct la spital sau la medicul de familie. Evitați contactul cu alte persoane, autoizolați-vă, pe cât posibil, apelați 112 și specificați dispecerului că ați intrat în contact cu o persoană autoizolată.

sursa: fiipregatit.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal