Comisia Europeana ne atentioneaza asupra schimbarilor meteorologice extreme ce ar putea avea efecte grave, de lungă durată, asupra sănătăţii.
Cartea albă privind adaptarea la schimbările climaticepdf prezintă o serie de măsuri care trebuie aplicate de către Comisie şi guvernele statelor membre. Printre acestea se numără:
– dezvoltarea unor instrumente pentru monitorizarea şi prevenirea fenomenelor meteo extreme şi a efectelor acestora
– simularea impactului condiţiilor climaterice asupra sănătăţii
– integrarea în strategiile naţionale de adaptare la schimbările climatice a planurilor de acţiune în domeniul sănătăţii prevăzute pentru condiţii meteo extreme.
Valuri de căldură
Valurile de căldură afectează sănătatea şi/sau ameninţă viaţa a numeroase persoane, mai ales a cetăţenilor vârstnici, bolnavi cronic sau izolaţi.
Inundaţii
Inundaţiile, unul dintre cele mai des întâlnite fenomene extreme, reprezintă un factor de risc pentru sănătate. Din păcate, există prea puţine studii privind inundaţiile şi modul în care reacţionează categoriile vulnerabile ale populaţiei şi sistemele medicale.
Valuri de frig
Deşi valurile de căldură s-au aflat în atenţia presei mai mult decât valurile de frig , acestea din urmă pot cauza şi mai multe decese (în urma accidentelor vasculare şi a bolilor cardiovasculare şi respiratorii).
Persoanele care trăiesc în condiţii de sărăcie şi bolnavii de gripă sunt cei mai expuşi acestor riscuri.
http://ec.europa.eu/health/climate_change/extreme_weather/index_ro.htm
InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.
Fii INFORMAT! IA ATITUDINE – 0219615