Comisia Europeana ne atentioneaza asupra schimbarilor meteorologice extreme ce ar putea avea efecte grave, de lungă durată, asupra sănătăţii.

Cartea albă privind adaptarea la schimbările climaticepdf prezintă o serie de măsuri care trebuie aplicate de către Comisie şi guvernele statelor membre. Printre acestea se numără:

– dezvoltarea unor instrumente pentru monitorizarea şi prevenirea fenomenelor meteo extreme şi a efectelor acestora

– simularea impactului condiţiilor climaterice asupra sănătăţii

– integrarea în strategiile naţionale de adaptare la schimbările climatice a planurilor de acţiune în domeniul sănătăţii prevăzute pentru condiţii meteo extreme.

Valuri de căldură

Valurile de căldură afectează sănătatea şi/sau ameninţă viaţa a numeroase persoane, mai ales a cetăţenilor vârstnici, bolnavi cronic sau izolaţi.

Inundaţii

Inundaţiile, unul dintre cele mai des întâlnite fenomene extreme, reprezintă un factor de risc pentru sănătate. Din păcate, există prea puţine studii privind inundaţiile şi modul în care reacţionează categoriile vulnerabile ale populaţiei şi sistemele medicale.

Valuri de frig

Deşi valurile de căldură s-au aflat în atenţia presei mai mult decât valurile de frig , acestea din urmă pot cauza şi mai multe decese (în urma accidentelor vasculare şi a bolilor cardiovasculare şi respiratorii).

Persoanele care trăiesc în condiţii de sărăcie şi bolnavii de gripă sunt cei mai expuşi acestor riscuri.

http://ec.europa.eu/health/climate_change/extreme_weather/index_ro.htm

InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Fii INFORMAT! IA ATITUDINE – 0219615

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal