Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii din acest an, Comisia a publicat raportul său din 2019 privind egalitatea dintre femei și bărbați în UE. Vestea bună este că Europa face progrese; cu toate acestea, trebuie să accelerăm ritmul.
Comisia Juncker a acționat pe toate fronturile pentru a îmbunătăți viața femeilor în Europa, prin combaterea violenței împotriva acestora, prin eliminarea diferenței de remunerare dintre femei și bărbați, precum și prin instituirea, în beneficiul familiilor, a unor condiții mai bune din punctul de vedere al echilibrului dintre viața profesională și cea privată.
Trucuri de la experți care te vor ajuta să alegi masa sănătoasă
Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat astăzi: `Suntem în 2019 și ritmul progreselor înregistrate în domeniul egalității de gen este în continuare lent. În unele țări, situația chiar s-a înrăutățit. Nu cerem decât un singur lucru: egalitate pentru toți. Nici mai mult, dar nici mai puțin. Este timpul ca femeile și bărbații să militeze împreună pentru egalitate.`
Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a adăugat: `Femeile sunt în continuare slab reprezentate în politică în UE, iar acest lucru este valabil și în cazul instituțiilor europene. Doresc ca mai multe femei să își depună candidatura în alegeri. Ar trebui să dăm un exemplu: invit statele membre să propună mai mulți candidați femei pentru funcția de viitor comisar european.`
Raportul de astăzi arată că s-au înregistrat unele progrese în ceea ce privește egalitatea de gen, însă femeile continuă încă să se confrunte cu inegalități în numeroase domenii:
- Rata de încadrare în muncă a femeilor în UE a atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, și anume 66,4 % în 2017, însă situația diferă de la un stat membru la altul. Anul trecut, opt state membre au primit în cadrul semestrului european recomandări de a îmbunătăți participarea femeilor pe piața forței de muncă (Austria, Cehia, Germania, Estonia, Irlanda, Italia, Polonia și Slovacia).
- Femeile se confruntă cu un risc mai mare de sărăcie, salariile acestora fiind în medie cu 16 % mai mici decât cele ale bărbaților. Această diferență se transferă în decalajul dintre pensiile bărbaților și cele ale femeilor, care era de 35,7 % în 2017. În unele țări, peste 10 % din femeile în vârstă nu își pot permite asistența medicală necesară.
La mulți ani tuturor femeilor cu o9atitudine!
- Femeile sunt în continuare foarte slab reprezentate în cadrul parlamentelor și al guvernelor. Numai 6 din cele 28 de parlamente naționale din UE au fost conduse de o femeie și șapte din zece membri ai parlamentelor naționale din UE sunt bărbați. Deși procentul actual de 30,5 % de femei care ocupă funcția de ministru este cel mai ridicat din 2004, când au început să fie disponibile date pentru toate statele membre, există în continuare elemente care sugerează că există tendința ca femeilor să li se aloce portofolii care sunt considerate ca având o prioritate politică mai redusă.
- Plafonul de sticlă rămâne o realitate în mediul de afaceri, doar 6,3 % din posturile de director general ale principalelor societăți cotate la bursă în UE fiind deținute de femei.
Partajarea responsabilităților de îngrijire ca urmare a noilor norme ale UE privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată
Acordul recent referitor la Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată stabilește un standard european minim de 10 zile de concediu de paternitate plătit pentru tați după nașterea copiilor, compensat la nivelul indemnizației pentru concediul medical. Aceasta consolidează dreptul existent la 4 luni de concediu pentru creșterea copilului, ca urmare a precizării faptului că 2 luni nu vor mai putea fi transferate între părinți și a introducerii unei compensații pentru aceste 2 luni la un nivel care urmează să fie stabilit de statele membre. Directiva menționată prevede și dispoziții privind concediul de îngrijitor, cu o durată de 5 zile pentru fiecare lucrător pe an, ca un nou drept european al lucrătorilor. Nu în ultimul rând, noile norme consolidează dreptul tuturor părinților și îngrijitorilor de a solicita formule flexibile de lucru.
Congelarea alimentelor poate ajuta la reducerea risipei alimentare!
Femeile în cadrul Parlamentului European și al Comisiei Europene
În noiembrie 2018, femeile reprezentau 36,4 % din cei 749 de deputați în Parlamentul European, în ușoară scădere de la nivelul maxim de 37,3 %, care a fost atins la sfârșitul anului 2016. Finlanda se detașează net, 76,9 % din deputații săi europeni fiind femei. Șapte state membre au o reprezentare a fiecărui sex de cel puțin 40 % (Irlanda, Spania, Franța, Croația, Letonia, Malta și Suedia), în timp ce peste 80 % din deputații în Parlamentul European din Bulgaria, Estonia, Cipru, Lituania și Ungaria sunt bărbați.
În cadrul Comisiei Europene, dau rezultate eforturile susținute în vederea îndeplinirii obiectivului stabilit de președintele Jean-Claude Juncker ca, până în 2019, 40 % din personalul de conducere de la nivel mediu și superior să fie femei. Ponderea femeilor în funcții de conducere a atins 39 % la toate nivelurile, 37 % pentru personalul de conducere de nivel superior și 40 % pentru personalul de conducere de nivel mediu.
Context
Egalitatea dintre femei și bărbați este o valoare fundamentală a Uniunii Europene și un drept care a fost consacrat în tratat încă de la început: Tratatul de la Roma cuprindea o dispoziție privind egalitatea de remunerare.
Activitatea actualei Comisiei privind politica în domeniul egalității de gen se bazează pe `Angajamentul strategic pentru egalitatea de gen în perioada 2016-2019`, care se axează pe cinci domenii prioritare:
- sporirea participării femeilor pe piața forței de muncă și egalitatea dintre femei și bărbați din punctul de vedere al independenței economice;
- reducerea diferențelor dintre femei și bărbați în materie de remunerare, de câștiguri și de pensii, combătându-se astfel sărăcia în rândul femeilor;
- promovarea egalității dintre femei și bărbați în cadrul procesului decizional;
- combaterea violenței bazate pe gen și protejarea și sprijinirea victimelor, precum și
- promovarea egalității de gen și a drepturilor femeilor în întreaga lume.
Sursa: Europa.eu
– Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!