Diverse platouri pentru masa de Revelion cu până la 39 aditivi și 11.92 grame de zahăr pe 100 de grame! În restaurante sau la comenzi online Aplicația InfoCons te ajută să alegi

InfoCons a realizat un studiu cu privire la ingredientele și valorile nutriționale a preparatelor din categoria Platouri ce se comercializează în restaurante .

Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea :

Platourile analizate au fost :

  • Platou tradițional
  • Platou brânzeturi
  • Platou vegetarian

Gramajul pe porție variază între 192 de grame și 3865 de grame .

Studiul a fost realizat pe 107 de preparate dupa cum urmeză :

  • Platou tradițional – 46 de preparate
  • Platou brânzeturi – 37 de preparate
  • Platou vegetarian – 24 de preparate

 

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari situația se prezintă astfel :

Numericul de aditivi alimentari regăsiți în preparatele din categoria Platouri ce au făcut obiectul studiului variază între 0 – 39 :

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel :

Cei mai întâlniți aditivi alimentari au fost : E220 : dioxid de sulf , E270 : acid lactic

Pe locul 2 se regăsește : E250 : nitrit de sodiu , E330 : acid citric , E1105 : lizozim , E1422 : amidon modificat

Pe ultimul loc se regăsesc : E100 : curcuma , E160a : caroten , E160b : norbixina , E160c : extract de paprika , E202 : sorbat de potasiu , E211 : benzoat de sodiu , E252 : nitrit de potasiu , E260 : acid acetic, E262 : acetat de sodiu , E300 : acid ascorbic , E301 : ascorbat de sodiu , E316 : eritrobat de sodiu , E325 : lactat de sodiu , E331 : citrati de sodiu , E385 : calciu disodic edta, E392 : extract de rozmarin , E407a : caragenan , E415 : guma xantan , E450 : difosfati , E451 : trifosfati , E452 : polifosfati , E471 : mono si digliceride , E508 : clorura de potasiu , E509 : clorura de calciu , E579 : gluconat feros , E585 : lactat feros , E620 : extract de drojdie , E621 : monoglutamat de sodiu , E900 : dimetilpolisiloxan , E917 : iodat de potasiu

 

Toate produsele studiate au avut următoarele informații :

  • Valoarea energetică este cuprinsa între 104.34 kcal – 661.34 kcal
  • Cantitatea de sare variază între 0.11 g și 5.11 g raportată la 100 g de produs

Atenție ! Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Cantitatea de zahăr variază între 0.45 g și 11.92 g raportată la 100 g de produs

Atenție !  Organizația Mondială a Sănătății recomandată o cantitate de 25 grame/zi de zahăr .

 

Studiul a fost efectuat în Parteneriat cu Declaratie-Nutritionala.ro .

 

Fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm on line operatorul economic trebuie să respecte prevederile  ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective .

Ordinul ANPC are menirea de a aduce speranță printr-o informare corectă și transparentă pentru ca fiecare consumator să aleagă în cunoștință de cauză ținând cont de starea de sănătate precară a populației, consumatorii încă nu știu ce comandă, atât la restaurant, cât și de pe platformele online ! Ce cantitate de sare, zahăr, grăsimi ? Care este numericul de aditivi din produse ?  Aceste produse sunt preparate din produse congelate sau proaspete ?  Care este modalitatea de preparare a acestor produse finite ?

 

Aplicația Gratuită InfoCons, dezvoltată transparent și independent , unică la nivel internațional , ajută restaurantele printr-o simplă scanare a etichetelor produselor agroalimentare componente ale rețetelor , având o bază de date cu peste 3.5 milioane de produse .

Totodată, Aplicația InfoCons, afișează alertele pentru produsele alimentare, pentru facilitarea monitorizării acestora în vederea asigurării că produsele folosite nu afectează sănătatea consumatorilor .

 

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor   membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Te-ar putea interesa și