Aditivi alimentari din categoria coloranţilor naturali, obţinuţi din seminţele copacului anatto (Bixa orellana ). Annatto este numele extractului brut, în timp ce bixina este colorantul solubil în grăsimi, iar norbixina este colorantul solubil în apă. Gama de culori este de la roşu la brun, în funcţie de solventul utilizat pentru extracţie.Se utilizează în brânzeturi maturate şi topite (15-50 mg/kg), margarine şi alte grăsimi emulsionate (10 mg/kg), cereale pentru micul dejun (25 mg/kg), snacksuri (20 mg/kg), deserturi şi produse fine de brutărie (10 mg/kg), ornamente pentru cofetărie (20 mg/kg) şi în unele lichioruri (10 mg/kg).
Doza zilnică maximă: 12 mg/kg corp pentru bixină şi 0,6 mg/kg corp pentru norbixină
Doza zilnică admisă pentru consumul umaneste de până la 12 mg/kg corp pentru bixină şi 0,6 mg/kg corp pentru norbixină.
Doza maximă de includere: 15-50 mg/kg
Doza zilnică admisă pentru consumul umaneste de până la 12 mg/kg corp pentru bixină şi 0,6 mg/kg corp pentru norbixină.
Efecte secundare: 1
Annato poate produce alergii şi eczeme datorate unui component deocamdată necunoscut.
Contraindicații: Nu
Acesti aditivi nu sunt permisi in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.