Despre Sfânta Împărăteasă Elena – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza

Sfânta Împărăteasă Elena este una dintre cele mai importante figuri din istoria creștinismului, recunoscută pentru evlavia sa profundă și pentru contribuțiile majore la dezvoltarea și răspândirea credinței creștine. Ea s-a născut în a doua jumătate a secolului al III-lea, mai exact în anul 250 d.Hr., în provincia Bitinia (astăzi parte din Turcia), într-o familie modestă. 

Deși provenea dintr-un mediu simplu, destinul său a fost unul remarcabil, ajungând mama primului împărat roman creștin, Constantin cel Mare.

Viața și ascensiunea la rang imperial – Sf Elena

Elena a fost soția generalului roman Constantius Chlorus, alături de care l-a avut pe viitorul împărat Constantin. 

După ce Constantius a devenit împărat în 293, a fost obligat să se despartă de Elena pentru a se căsători cu o femeie de rang nobiliar. Cu toate acestea, legătura dintre Elena și fiul ei, Constantin, a rămas extrem de puternică. Când acesta a devenit împărat al Imperiului Roman în 306, și-a ridicat mama la rangul de “Augusta” și i-a oferit un statut deosebit la curtea imperială.

Convertirea la creștinism și sprijinul pentru Biserică – Sf. Elena

Sub influența lui Constantin și a evenimentelor din timpul domniei sale, Sfânta Elena s-a convertit la creștinism. Devenind o mare susținătoare a credinței creștine – a finanțat construirea mai multor biserici și a ajutat la răspândirea creștinismului în întregul Imperiu Roman. 

Printre cele mai importante edificii ridicate la inițiativa sa se numără Biserica Nașterii Domnului din Betleem și Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

 

Mai mule informatii despre acest eveniment unic , moastele Sf Elena , ce va avea loc in perioada 30 Aprilie – 8 Mai 2025 la Manastirea Pantocrator regasiti pe  : www.sfanta-elena.ro 

 

Pelerinajul în Țara Sfântă și descoperirea Sfintei Cruci – Sf. Elena

Unul dintre cele mai importante evenimente din viața sa a fost pelerinajul pe care l-a întreprins în Țara Sfântă, între anii 326-328. Aflată la o vârstă înaintată, Sfânta Elena a călătorit la Ierusalim cu misiunea de a descoperi locurile sfinte ale creștinismului. 

Potrivit tradiției, ea a reușit să găsească Sfânta Cruce pe care fusese răstignit Iisus Hristos, în urma unor săpături pe dealul Golgota. Acest moment a fost considerat o descoperire divină și a marcat profund istoria Bisericii.

Moștenirea Sfintei Elena

Sfânta Elena a trecut la Domnul la scurt timp după întoarcerea sa de la Ierusalim, în jurul anului 330. Este venerată ca sfântă atât în Biserica Ortodoxă, cât și în cea Catolică, fiind considerată un model de pioșenie și credință. Moaștele sale sunt păstrate în mai multe locații din Europa, iar în 2025, pentru prima dată în istorie, vor fi aduse în România, la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman.

Moștenirea sa spirituală rămâne vie, iar prin exemplul său, Sfânta Elena continuă să inspire credincioșii din întreaga lume.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Te-ar putea interesa și