Tip: Ingredient
Definiție
Aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici. Conferă culoarea roşie şi este admis a se folosi în cantităţile prevăzute de reţete în unele băuturi alcoolice tip bitter sau “Americano`.
Cantitate max zilnica permisa/corp: 4 mg/kg corp
Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 4 mg/kg corp.
Doza de încorporare în alimente: 50-250 mg/kg
Descriere doza de încorporare în alimente: Se adaugă în cantitate de 200-250 mg/kg în specialităţi de mezelărie (cârnaţi Chorizo, Salchichon, Sobrasada), iar în gemuri, jeleuri şi marmelade sau alte produse similare din fructe se adaugă 100 mg/kg. În toate celelalte produse, cum sunt băuturile nealcoolice, produsele de cofetărie, brutărie, patiserie, snacksuri, sosuri, condimente, conserve din legume, fructe, peşte, deserturi diverse, inclusiv pe bază de lapte,în brânză topită etc., este permisă folosirea unei cantităţi de maxim 50 mg/kg.
Efecte secundare: DA
Descriere efecte secundare: Fiind un colorant azoic, cu potenţial toxic recunoscut, poate produce intoleranţă la persoanele sensibile la salicilaţi. Ca eliberator de histamină, poate intensifica simptomele caracteristice astmului.
Contraindicatii: DA
Descriere contraindicatii: În combinaţie cu benzoaţii (E 210-215) favorizează hiperactivitatea la copii (sindromul ADHD).
Utilizabil pentru copii: NU
Descriere utilizare copii: Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.