Tip: Ingredient

Definiție
Aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici. Conferă culoarea roşie şi este admis a se folosi în cantităţile prevăzute de reţete în unele băuturi alcoolice tip bitter sau “Americano`.

Cantitate max zilnica permisa/corp: 4 mg/kg corp

Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 4 mg/kg corp.

Doza de încorporare în alimente: 50-250 mg/kg

Descriere doza de încorporare în alimente: Se adaugă în cantitate de 200-250 mg/kg în specialităţi de mezelărie (cârnaţi Chorizo, Salchichon, Sobrasada), iar în gemuri, jeleuri şi marmelade sau alte produse similare din fructe se adaugă 100 mg/kg. În toate celelalte produse, cum sunt băuturile nealcoolice, produsele de cofetărie, brutărie, patiserie, snacksuri, sosuri, condimente, conserve din legume, fructe, peşte, deserturi diverse, inclusiv pe bază de lapte,în brânză topită etc., este permisă folosirea unei cantităţi de maxim 50 mg/kg.

Efecte secundare: DA

Descriere efecte secundare: Fiind un colorant azoic, cu potenţial toxic recunoscut, poate produce intoleranţă la persoanele sensibile la salicilaţi. Ca eliberator de histamină, poate intensifica simptomele caracteristice astmului.

Contraindicatii: DA

Descriere contraindicatii: În combinaţie cu benzoaţii (E 210-215) favorizează hiperactivitatea la copii (sindromul ADHD).

Utilizabil pentru copii: NU

Descriere utilizare copii: Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal