InfoCons Protectia Consumatorilor Protectia Consumatorului Declarația nutrițională

Conform reglementărilor UE, produsele alimentare preambalate comercializate în Uniunea Europeană sunt obligate să fie etichetate în mod corespunzător, oferind consumatorilor informații despre conținutul nutrițional și valoarea energetică. Această informație este cunoscută sub denumirea de “declarație nutrițională” și trebuie să fie afișată direct pe ambalaj sau pe o etichetă atașată acestuia. Declarația nutrițională trebuie să includă următoarele informații:

  • valoarea energetică a produsului
  • cantitatea de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine, sare.

Citește și : Începând cu 15 martie 2023 , restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate conform Ordinului ANPC – InfoCons Organizație de Protecția Consumatorilor te informează !

În declarația nutrițională, următorii nutrienți pot fi opțional menționați:

  • acizi grași mononesaturați
  • acizi grași polinesaturați
  • polioli
  • amidon
  • fibre
  • oricare dintre vitaminele sau mineralele autorizate prin lege

Calculator valori energetice și cantități de nutrienți

Valorile prezentate în declarația nutrițională sunt valori medii și se bazează fie pe analiza produsului alimentar efectuată de către producător, fie pe un calcul realizat folosind una dintre următoarele metode:

  • valorile medii cunoscute sau reale ale ingredientelor utilizate
  • date general stabilite și acceptate.

Informațiile referitoare la valoarea energetică și conținutul de nutrienți de pe ambalaj trebuie să reflecte valoarea și cantitățile corespunzătoare ale produsului alimentar așa cum este vândut. În cazul în care produsul necesită preparare înainte de consum, puteți furniza informații care reflectă valorile nutriționale ale produsului alimentar după preparare, adică în forma gata de consum.

Citeste si : Ai grijă ce semnezi! Dicționarul cu termeni din asigurări disponibil în Aplicația InfoCons!

Valoarea energetică trebuie să fie:

  • calculată utilizând factorii de conversie prevăzuți în anexa 14 la regulament
  • indicată în kilojouli (kJ) și kilocalorii (kcal) la 100 g sau 100 ml

Trebuie indicate cantitățile de nutrienți per 100 g sau 100 ml.

În anumite situații, valorile energetice și conținutul de nutrienți pot fi exprimate per porție și/sau per unitate de consum. Vă rugăm să consultați articolul 33 din regulament pentru mai multe informații în acest sens.

Vitamine și minerale autorizate

Valoarea acestora trebuie să fie exprimată:

  • per 100 g sau 100 ml
  • ca procent din aporturile de referință

Vitaminele și mineralele autorizate în declarația nutrițională sunt enumerate în anexa 13 partea A.1 la regulamentul UE

Cum se afișează declarația nutrițională

În cazul în care există suficient spațiu disponibil, este recomandat ca declarația nutrițională să fie prezentată sub formă de tabel. În situația în care ambalajul este prea mic, declarația va fi prezentată în format liniar. Este important ca toate informațiile să fie vizibile, ușor de citit și să fie scrise cu litere de cel puțin 1,2 mm înălțime.

Sursa: Comisia Europeană

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal