Aditivii alimentari sunt substanțe folosite de mult timp în prepararea alimentelor, chiar dacă astăzi unii dintre vechii aditivi nu mai intra în aceasta categorie. Astfel, salpetrul sau apa sărata de mare erau utilizate în mod curent în prevenirea alterării cărnii.
În ciuda a ceea ce cred mulți, aditivii nu sunt o invenție a lumii moderne, doar că în ultimii ani, pe măsura ce s-au modificat cerințele pieței, utilizarea lor a fost extinsă, iar numărul de aditivi permiși a crescut.
Consumatorul modern dorește produse din ce în ce mai atrăgătoare organoleptic (aromate, foarte dulci sau sărate, intens colorate, etc.) și vrea ca termenul lor de valabilitate să fie lung.
În același timp, și pentru segmentul de producție și desfacere este mai rentabil să se dispună de produse alimentare cu o `viata pe raft` cât mai lungă cu putință.
Acest context a dus la folosirea pe scara larga a aditivilor și, de aici, la necesitatea legiferării utilizării lor, astfel încât să fie asigurată siguranța pentru consumatori.
Sursa: INSP