Conducătorii auto pot prezenta asigurarea RCA în format electronic

Conducătorii auto pot prezenta asigurarea RCA în format electronic InfoCons Protectia Consumatorilor

Conducătorii pot prezenta asigurarea RCA în format electronic, nemaifiind necesară detinerea asigurării în format fizic. Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat în luna mai a acestui an, un proiect de normă care aduce modificări Normei 20/2017 privind asigurările auto din România.

Care sunt modificările făcute privind asigurarea RCA?

Pentru a veni în sprijinul păgubiților, dar și al vinovaților din accidentele rutiere, în număr de sute de mii anual, formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic. Potrivit Autorității  de Supraveghere Financiare, în cazul completării formularului pentru constatarea amiabilă, datele completate, precum și semnăturile olografe ale celor implicați sunt preluate automat de dispozitivul pe care se completează formularul.

Citește și:Zbor anulat – ce fac?!

Cine va dezvolta platforma pentru contestarea amiabilă?

Soluția tehnică va fi dezvoltată de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România, sub acronimul BAAR, împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României.  Astfel, BAAR și firmele de asigurare care emit RCA stabilesc împreună, de comun acord, procedura avizării daunelor prin formular de „Constatare amiabilă de accident” în format electronic, respectându-se „dispozițiile legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către A.S.F.”

Alte modificări care au fost aduce în cee ace privește asigurarea RCA

Pe lângă cele menționate anterior, au fost eliminate obligațiile de notificare, precum și de raportare a motivării a modificărilor de tarife către Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.), conform măsurilor impuse de către Comisia Europene.

Citește și:Sfaturi utile pentru reducerea consumului de energie

Pe lângă aceasta, Autoritatea de Supraveghere financiară aduce, prin actul normativ, modificări referitoare la mașina oferită temporar pentru înlocuirea autovehiculelor. Conform A.S.F., noua procedură este mai simplă și mai clară, venind în sprijinul tuturor părților care sunt implicate în procesul de despăgubire și reparație și implicit al păgubitului.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal