Este obligația pe care o au între ei soțul supraviețuitor și descendenții defunctului care vin efectiv și împreună cu dreptul de înmormântare a restituirii bunurilor care au fost donate fără scutirea de raportul celui care lasă inheritudinea.

Cine poate cere raportul donației?

Dreptul de a cere raportul are doar descendenții și soțul supraviețuitor , precum și, în mod oblic, creditorii lor personali.

Cum se efectuează raportul?

Raportul se face prin echivalent.

Dispoziția care impune donatorului să facă raportul în natură este considerată canescrisă.

Cu toate acestea, donatorul poate efectua raportul în natură dacă la data cererii de raport este încă proprietarul bunului și nu a grevat cu o reală sarcină și nici nu a dat în arendă pentru o perioadă mai mare de 3 (trei) ani.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal