Pașaportul este un document important pentru cetățenii români care plănuiesc călătorii internaționale. Acesta este un document oficial emis de autoritățile române și servește ca dovadă a identității și cetățeniei române. Cu toate acestea, este important să înțelegem ce documente sunt necesare pentru obținerea unui pașaport, ce trebuie să faci în cazul pierderii, furtului sau deteriorării acestuia, precum și informații despre măsurile luate de autorități în astfel de situații.
Actele necesare pentru obținerea pașaportului românesc simplu electronic – Informații utile cu InfoCons Protecția Consumatorului !
Dacă ai domiciliul în România, vei avea nevoie de următoarele documente pentru a solicita un pașaport simplu electronic:
- Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate, în original și în termen de valabilitate. Dacă ai carte de identitate provizorie, trebuie să prezinți și certificatul de naștere în original.
- Dovada achitării contravalorii pașaportului, fie în format fizic (original), fie în format electronic (dovada tranzacției cu numărul aferent și datele solicitantului).
- Pașaportul anterior, dacă acesta există.
Pentru mai multe informații despre obținerea pașapoartelor în România, click AICI .
Citește și : InfoCons Protectia Consumatorilor te informează : Noi reglementări ANCOM privind transferul numerelor în reorganizările operatorilor
Ce faci dacă ți-ai pierdut pașaportul românesc ? InfoCons Protectia Consumatorilor te informează !
În cazul pierderii sau distrugerii pașaportului simplu electronic sau temporar, trebuie să declari acest lucru:
- În România – la orice serviciu public comunitar de pașapoarte sau la Direcția Generală de Pașapoarte.
- În străinătate – la ambasadele sau consulatele României.
Pașapoartele pierdute, furate sau distruse sunt considerate nule și nu mai pot fi utilizate, chiar dacă sunt găsite ulterior. Dacă găsești un pașaport declarat pierdut, trebuie să îl predai imediat la autoritățile competente.
Atenție: Pașapoartele pierdute sau furate sunt semnalate în Sistemul Informatic Schengen (SIS). Dacă autoritățile străine descoperă un pașaport declarat pierdut sau furat, acesta va fi confiscat și returnat autorităților române.
Citește și : Ce înseamnă renunțarea la Nutri-Score pentru consumatori ? InfoCons Protectia Consumatorilor te informează!
Ce faci dacă ți-a fost furat pașaportul ? Află mai multe cu InfoCons Protecția Consumatorului !
Dacă pașaportul ți-a fost furat, trebuie să urmezi acești pași:
- Depune o sesizare la poliție – în țara unde s-a produs evenimentul sau, dacă ești în România, la cea mai apropiată unitate de poliție. Vei primi o adeverință care confirmă declarația ta.
- Anunță autoritățile române – la serviciile comunitare de pașapoarte sau la ambasade/consulate (dacă ești în afara țării).
- Nu folosi pașaportul dacă îl găsești ulterior – trebuie predat imediat la autorități.
Important: Pașapoartele furate sunt raportate în Sistemul Informatic Schengen (SIS), ceea ce înseamnă că, dacă este găsit asupra ta un astfel de document, poate fi confiscat și returnat României.
Citește și : Produse cu până la 5 aditivi alimentari – Alege Sănătos ! Trăiește Sănătos ! – Rămâi informat cu InfoCons Protectia Consumatorilor !
Ce faci dacă ți s-a deteriorat pașaportul românesc ? Rămâi informat cu InfoCons Protectia Consumatorilor !
Dacă pașaportul este deteriorat parțial sau a fost afectat în orice mod care face imposibilă utilizarea sa, trebuie să îl predai autorităților pentru eliberarea unuia nou.
Este necesar să prezinți pașaportul deteriorat sau fragmente din acesta, cu condiția ca acestea să conțină elemente de identificare (de exemplu, fotografia și datele personale).
Pentru a evita astfel de situații, este recomandat să păstrezi pașaportul într-o husă de protecție și să îl ții într-un loc sigur.
Asigură-te că îți protejezi pașaportul și verifică din timp valabilitatea acestuia pentru a evita întârzieri sau complicații. Dacă ai nevoie de informații suplimentare, apelează la autoritățile competente sau consultă platformele oficiale.
Rămâi informat și călătorește în siguranță!
Citește și : InfoCons Protectia Consumatorilor te informează în legătură cu numerele de urgență la nivel global !
Sursă : Direcția Generală de Pașapoarte
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro