Acasa

– Planificați-vă porțiile/mesele – dacă nu gătiți mai mult decât aveți nevoie, veți economisi mâncare, bani, timp, veți proteja mediul și vă veți păstra silueta!

– Utilizați resturile – pot fi delicioase, veți economisi bani și există o mulțime de idei interesante de rețete online care să vă ajute (de exemplu, fructele imperfecte pot fi transformate în sucuri/plăcinte, legumele ofilite pot fi folosite la supă etc.).

– Luați farfurii, linguri și furculițe mai mici – serviți mâncarea pe farfurii mai mici, utilizând lingurițe, cuțite și furculițe mai mici, astfel încât să nu luați mai mult decât puteți mânca

– Asigurați-vă că cunoașteți datele, că știți diferența dintre mențiunile `data limită de consum` (care oferă informații legate de siguranță) și `a se consuma de preferință înainte de` (care oferă informații legate de calitate); apreciați singur dacă mâncarea poate fi consumată după această dată)

– Congelați! – puteți congela mult mai multe alimente decât v-ați putea gândi, iar acest lucru înseamnă că puteți avea mese sănătoase gata pregătite pentru momentele în care nu aveți foarte mult timp la dispoziție (sugestie: păstrați loturi separate de alimente pentru porții gata de consum și etichetați-le ca atare).

– Depozitați alimentele în mod corespunzător – verificați etichetele pentru instrucțiunile de depozitare, mențineți temperatura din frigider între 1 °C și 5 °C, pe cea din congelator la -18 °C și fiți la curent cu conținutul dulapurilor dumneavoastră.

– Rotiți și verificați datele – așezați articolele nou cumpărate în spate și aduceți articole mai vechi în partea din față a frigiderului/dulapului, reducând riscul ca alimentele să expire înainte de a le putea utiliza.

– Împărțiți mâncarea – împărțiți surplusul de alimente cu prietenii, colegii sau vecinii.

În magazine sau la piață

– Faceți o listă – înainte de a face lista de cumpărături, verificați ce alimente aveți acasă; cumpărați doar ceea ce aveți nevoie și nu vă lăsați atrași de numărul mai mare de pachete sau de oferte, pentru a economisi bani și a evita risipa.

– Nu faceți cumpărături atunci când vă este foame și nu vă grăbiți – altfel, este posibil să vă întoarceți acasă cu mai mult decât aveți nevoie!

– Cumpărați numai cantitatea de care aveți nevoie – alegeți mărimea potrivită sau cumpărați alimente în vrac.

– Alegeți fructe și legume imperfecte – Căutați reduceri sau alte promoții la fructe și legume imperfecte, care sunt perfect comestibile și hrănitoare

La locul de muncă/școală/Universitate

– La cantină – nu luați mai mult decât puteți mânca și cereți porții mai mici.

– Frigiderul de la birou – amintiți-vă ce mâncare ați lăsat în frigider și asigurați-vă că o utilizați înainte de a se strica.

– Verificați coșul de fructe de la birou – luați acasă fructele coapte și consumați-le în weekend.

– Diseminați informațiile – împărtășiți colegilor sugestiile dumneavoastră privind reducerea risipei de alimente.

În cafenele, restaurante și hoteluri

– Luați o farfurie mai mică – la bufet, încercați să utilizați o farfurie mai mică, astfel încât să nu luațimai mult decât puteți mânca sau alegeți două aperitive în loc de un aperitiv și un fel principal.

– Luați acasă mâncarea rămasă – dacă nu puteți mânca totul, cereți o cutie sau o pungă (sau aduceți-vă propria pungă) și luați mâncarea acasă pentru mai târziu.

– Adaptați-vă așteptările – nu vă așteptați ca o gamă completă să fie disponibilă în orice moment al zilei, deoarece acest lucru poate însemna o risipă de alimente din partea cafenelelor și a restaurantelor.

Sursa : EU Platform on Food Losses and Food Waste

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal