Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români pot intra fără viză în Brunei, în scop de afaceri sau vizită, dacă pașaportul are o valabilitate de cel puțin 6 luni înainte de data preconizată a călătoriei. În cazul unei șederi care depășește 90 de zile, cetățenii români trebuie să obțină viza înaintea sosirii în Brunei. De asemenea, este necesar ca pașaportul să aibă 6 pagini disponibile pentru a obține prelungirea vizelor de muncă, studii sau pentru a prelungi șederea în Brunei peste 90 de zile.

Posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu trebuie să aibă o viză obținută anterior sosirii în Brunei Darussalam dacă perioada de ședere este mai mare de 90 de zile.

În cazul plecării de la aeroport, se achită o taxă de plecare în numerar (cash), în dolari bruneieni sau singaporezi.

Ofensele referitoare la imigrare sunt pedepsite cu pedepse corporale (lovituri cu bastonul/biciuire).

Lucrătorii care depășesc timpul de ședere legală în Brunei Darussalam riscă sentințe cu închisoarea, amenzi și pedeapsa corporală (bătaie cu bastonul). Persoanele asociate cu aceștia – precum contractorii sau angajatorii – sunt și ele pasibile de pedeapsă, dacă persoana în cauză este găsită vinovată.

Brunei Darussalam a impus restricții de circulație persoanelor care sunt infectate cu virusul HIV ca parte a interdicțiilor pentru bolile transmisibile. Ministerul Sănătății din  Brunei Darussalam solicită tuturor persoanelor care intră în Brunei să completeze un card cu o declarație privind starea de sănătate și să o predea ofițerului poliției de frontieră la sosire. Conform Secțiunii 7 din Ordinul privind Bolile Infecțioase 2003, călătorii pot fi supuși unei examinări medicale la intrarea în Brunei Darussalam. Dacă există suspiciunea unei boli infecțioase sau dacă persoana care călătorește a intrat în contact cu un bolnav infecțios, conform secțiunii 15 a Ordinului, persoana poate fi supusă măsurii carantinei.

Verificați în pașaportul dumneavoastră perioada de ședere care a fost înscrisă de autoritățile de imigrare!

 

Dubla cetățenie

Brunei nu recunoaște dubla cetățenie. Dacă se constată că dețineți două pașapoarte, riscați să vă fie refuzată intrarea. Dacă dețineți dublă cetățenie, este de preferat să intrați în Brunei Darussalam folosind pașaportul pe care l-ați utilizat la ultima vizită în acest stat. Rețineți faptul că, pe perioada șederii în Brunei, cetățenia recunoscută va fi cea declarată la intrarea în țară și asistența consulară acordată va fi în concordanță cu aceasta.

Angajare

Ca regulă generală, orice persoană care călătorește în Brunei pentru a lucra sau a studia, trebuie să obțină viza de ședere înaintea sosirii în acest stat. Angajarea expatriaților este permisă în limitele unui procent de locuri disponibile pe piața muncii locale stabilit de Departamentul Muncii, iar eliberarea permiselor de lucru este realizată de Departamentul de Imigrări. Permisele de muncă sunt eliberate în funcție de contractele de muncă existente, în general.

Pentru informații suplimentare, accesați pagina de internet a Imigrărilor din Brunei.

 

Amenințări teroriste

Există o amenințare scăzută de terorism, dar trebuie avut în vedere riscul general de atacuri teroriste care pot apărea în locuri publice. Trebuie luat în considerare faptul că în unele state din vecinătate au avut loc explozii și incidente armate anti-occidentale și, ca atare, există îngrijorarea că grupuri precum Jemaah Islamiyah (JI) au capacitatea de a organiza atacuri teroriste în regiune.

 

Siguranţă şi criminalitate

Brunei Darussalam este, în general, o țară pașnică. Nivelul criminalității este scăzut, dar au existat incidente care au implicat turiști străini, îndeosebi furturi minore. Obțineți o asigurare medicală completă înainte de a călători în Brunei Darussalam.

Pentru a contacta serviciile de urgență sunați la + 673 242 3901 (poliție), 991 (incendii și ambulanță) sau 991 (urgență – criminalitate).

Aveți grijă de pașaportul dumneavoastră, evitați să călătoriți cu obiecte de valoare, nu lăsați lucrurile în mașină, la vedere sau în interior, deoarece riscați să fiți victima unei infracțiuni de furt.

Evitați orice demonstrații sau adunări mai mari. Uneori, știrile internaționale determină demonstrații anti-occidentale. Fiți atenți la comunicările publice și, dacă sunteți conștienți de existența unor demonstrații în apropiere, părăsiți imediat zona respectivă.

Legi locale și obiceiuri

Legile locale reflectă, în primul rând, caracterul islamic al țării. Trebuie să vă îmbrăcați decent (de exemplu fără bluze scurte, pantaloni scurți sau fuste scurte) și să respectați tradițiile și obiceiurile locale, îndeosebi religioase, cu precădere în perioada Ramadanului sau dacă intenționați să vizitați lăcașuri de cult.

Pot exista sancțiuni grave pentru fapte care nu sunt ilegale în România. Dacă plănuiți să vizitați sau să locuiți în Brunei, vă recomandăm să vă familiarizați cu legile și obiceiurile locale.

Majestatea Sa Sultanul și ceilalți membri ai familiei regale din Brunei sunt respectați, iar eventualele critici exprimate public la adresa acestora pot fi considerate ofense serioase.

În 2014, Brunei a început implementarea pe etape a unui nou cod penal Sharia, care să funcționeze în paralel cu dreptul comun. Etapa finală a fost introdusă începând cu data de 3 aprilie 2019.

Sunt prevăzute pedepse severe, inclusiv amputarea membrelor și moartea prin lapidare (bătaie cu pietre), pentru anumite infracțiuni, inclusiv pentru unele care nu sunt ilegale în România.

Cele mai multe legi din dreptul comun și Codul penal Sharia se aplică tuturor persoanelor aflate în Brunei, indiferent de naționalitate sau religie.

Adulterul (care implică un musulman) și apropierea dintre persoane de sexe diferite, posesia de materiale pornografice și relațiile între persoane de același sex sunt ilegale.

Amendamentele la Codul penal vor permite pedeapsa capitală obligatorie prin lapidare pentru relații consensuale între persoane de același sex.

Criticarea Islamului reprezintă infracțiune, precum și faptul că o persoană consumă în public mâncare, băutură sau fumează în timpul orelor de post în timpul Ramadanului.

Există pedepse severe pentru traficul de droguri, inclusiv aplicarea pedepsei capitale. Alte infracțiuni pot atrage pedepse corporale și închisoare pentru o perioadă îndelungată.

Vânzarea de alcool și tutun este interzisă în Brunei. Persoanele care au altă religie decât cea musulmană, cu vârsta de peste 17 ani, pot importa o cantitate limitată de alcool, dar trebuie să o declare autorităților la sosirea în Brunei și să îl consume în reședința proprie.

O listă cu alte bunuri interzise sau restricționate poate fi consultată online, la adresa http://www.bdnsw.gov.bn/Pages/RoyalCustomsExciseDepartment.aspx, cu informații furnizate de Departamentul Vămii Regale.

Fumatul este interzis în anumite locuri publice, inclusiv în zone cu magazine sau restaurante, stații de autobuz, parcări și în apropierea clădirilor.

Birourile, magazinele, restaurantele, spațiile comerciale/de afaceri sunt închise între orele 12.00 și 14.00, în fiecare vineri.

În cazul în care sunteți reținut/arestat, solicitați să fie contactată Ambasada României în Malaysia, ofițerii Poliției Regale din Brunei fiind, de regulă, vorbitori ai limbii engleze.

Pentru informații de călătorie sau informații de sănătate de bază despre Brunei, vă rugăm să consultați pagina de internet a Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor https://wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/traveler/none/brunei.

Coordonate ale misiunii diplomatice (Ambasada României la Kuala Lumpur – acreditată în Brunei)

Adresa: 114 Jalan Damai (off Jalan Ampang), 55000 Kuala Lumpur, Malaysia

Telefon: +60 3 21423172

Fax: +60 3 21448713

E-mail: kualalumpur@mae.ro ; kualalumpur.consul@mae.ro

Pagina de internet: http://kualalumpur.mae.ro

Facebook:ROinMalaysia
Program: luni-vineri, 9.00 – 16.00

Secţia consulară

Telefon:+60 3 21482065
Fax: +60 3 21448713
E-mail: kualalumpur.consul@mae.ro

Program consular: luni, joi: 14.00-16.00

Telefoane utile

Brunei cod de țară: 673

Ambulanță: 991, +6732222366

Royal Brunei Police Force: 993, +6732222333, +6732423901

Pompieri: 995, +6732380402

Salvare/recuperare: 998, +6732332600

Spitalul soției Regelui Pengiran Anak Saleha Hospital (RIPAS): +6732222366

Spitalul Gleneagles: +6732611883

Taxi – Bandar Seri Begawan: +6732222214, +6732226853

Taxi – Kuala Belait: +6733334581

Taxi – Seria: +6733222030, +6733222155

Apelează rapid numerele de urgență din Brunei!

Sistemul medical

Sistemul de sănătate din Brunei este în general bun, cu prețuri rezonabile dacă nu optați pentru serviciile spitalelor private. Serviciile medicale nu sunt gratuite în Brunei, dar spitalele de stat vor furniza serviciile medicale fără necesitatea unei garanții a plății, urmând ca, înainte de a părăsi spitalul, să achitați notele de plată.

Costurile serviciilor vor fi suportate de către fiecare persoană în parte. Este esențial să dețineți asigurare de călătorie completă înainte de a părăsi România. Asigurați-vă că polița dumneavoastră de asigurare cuprinde următoarele:

  • Avion sanitar, în cazul în care trebuie să fiți transportat în România sau în altă locație;
  • Asigurare medicală completă (costurile pot fi ridicate);
  • În cazul decesului, transportul trupului neînsuflețit în țara de origine;
  • Transportul familiei în țară, în caz de îmbolnăvire gravă sau rănire.

Dacă aveți nevoie de asistență medicală de urgență, puteți apela la serviciul de urgențe al oricărei clinici sau puteți apela numărul 991 pentru solicitarea unei ambulanțe.

Există două spitale importante, Spitalul General Guvernamental (RIPAS) în Bandar Seri Begawan și centrul Jerudong Park Medical Centre (JPMC). În cazul unor complicații, puteți fi evacuat în Malaysia sau Singapore cu avionul, însă costurile sunt ridicate.

Tratament stomatologic de urgență poate fi acordat la Jerudong Park Medical Centre (JPMC) sau la dentiști locali.

O listă a unităților medicale din Brunei este disponibilă pe pagina de internet a Ministerului Sănătății din Brunei: http://www.moh.gov.bn/Pages/BruneiFacilities.aspx.

 

Condiţii privind traficul auto

Standardele de conducere diferă de cele europene. Traficul nu este întotdeauna oprit la semafor pentru culoarea roșie sau la trecerea de pietoni. Nu sunt utilizate întotdeauna centurile de siguranță sau standardele de condus preventiv. Drumurile sunt, în general, bune. Dacă sunteți implicați într-un accident rutier, nu părăsiți locul accidentului. Puteți întâlni șoferi care nu au permis de conducere și nu sunt asigurați.

Șoferii mașinilor neînregistrate în Brunei pot cumpăra combustibil doar la 10 stații de benzină din țară, decise de autorități, în cantitate totală de 250 litri. Plinul unei mașini străine este mai scump, deoarece costul nu beneficiază de scutirile guvernamentale.

Permise de conducere și vehicule

Puteți conduce în Brunei în baza aprobării primită din partea Departamentul transporturilor din cadrul Ministerului Comunicațiilor sau puteți utiliza un permis internațional de conducere, timp de maximum 3 luni.

Prin urmare, este necesar să dețineți fie un permis de conducere local, fie permisul internațional și cel național de conducere. Vizitați pagina de internet a Departamentului de Transporturi pentru informații suplimentare.

Accidentele rutiere trebuie raportate la poliție în 48 de ore.

Activități în aer liber (trekking)

Aveți grijă dacă vizitați pădurea tropicală, vă puteți rătăci foarte ușor. Utilizați serviciile unui ghid care este recunoscut ca fiind profesionist și nu părăsiți drumul principal.

 

Reglementări vamale 

Vânzarea de alcool este interzisă în Brunei. Persoanele care au altă religie decât cea musulmană, cu vârsta de peste 17 ani, pot introduce, fără taxe, 2 sticle de vin sau alcool și 12 cutii de bere la sosirea în Brunei, însă trebuie să le declare la vamă. Între două importuri de alcool trebuie să fie o perioadă de minimum 48 de ore. Păstrați chitanța de la vamă pentru eventuale inspecții. O listă a bunurilor interzise sau restricționate se găsește pe pagina de internet a Vămii Regale din Brunei.

Printre acestea se numără:

  • Băuturile alcoolice, (mai mult de 2 sticle);
  • Narcotice;
  • Material pornografic;
  • Toate armele, inclusiv cele de colecție sau modele, puști jucărie, muniție;
  • Radiouri bidirecționale sau dispozitive de transmisie;
  • Artificii;
  • Țigări care nu au avertizare scrisă pe pachete;
  • Porci domestici exportați din Thailanda;
  • Materiale radioactive;
  • Bani falși.

 

Restricții pentru sumele numerar (cash):

  • maximum 15.000 dolari ai acestui stat.​

 

Regimul animalelor de companie 

Procesul aducerii unui animal de companie în Brunei poate fi complicat. Condițiile pentru a aduce în Brunei-Darussalam un animal de companie sunt următoarele:

  • Obținerea în prealabil a unei autorizații de sănătate de la un inspector veterinar în Brunei-Darussalam;
  • Certificat de sănătate de la veterinar (cu cel mult 10 zile înaintea plecării);
  • Licență de import de la Ministerul Agriculturii din Brunei;
  • Carantină, a cărei durată variază în funcție de țara de origine;
  • Un microcip nu este obligatoriu, dar este recomandat.

Certificatul și vaccinarea împotriva rabiei: toate animalele de peste 3 luni trebuie să aibă un certificat care să ateste vaccinarea. Aceasta trebuie făcută cu cel puțin 60 de zile înaintea plecării, dar nu mai mult de 1 an.

Certificatul trebuie să conțină:

  • Numele și adresa proprietarului;
  • Informații cu privire la animalul de companie: rasă, sex, data nașterii, mărime, culoare, semne particulare;
  • Țara de origine, puncte de tranzit, dacă e cazul;
  • Declarația că animalul a fost verificat cu 10 zile înaintea plecării și nu prezintă semne de boală.

Carantina va dura 180 de zile.

Aplicația pentru permisul de a importa animalul de companie trebuie trimisă la adresa:

Animal Health and Quarantine Unit, Department of Agriculture, Ministry of Industry and Primary Resources, Old Airport, Berakas

Brunei Darussalam BB33510, Tel: 673-2380144 Ext 332, Fax: 673-2382226

 

Informații suplimentare:

Bani: Cardurile de credit sunt acceptate în majoritatea unităților importante (verificați la banca dumneavoastră dacă se aplică taxe suplimentare). Majoritatea celorlalte valute majore pot fi schimbate cu dolarul Brunei la bănci, hoteluri sau case de schimb oficiale.

Rugăciunile de vineri: majoritatea locurilor, inclusiv restaurantele, sunt închise vinerea între orele 12 și 14 pentru rugăciuni. Cu toate acestea, serviciile de room-service vor fi în continuare disponibile.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal