Condiţii de intrare şi regim de şedere 

Cetățenii români care doresc să călătorească în Oman au nevoie de viză de intrare, indiferent de scopul călătoriei, dacă dețin pașapoarte simple/simple electronice, cu o valabilitate de minim 6 luni de la momentul intrării în acest stat.

Cetățenii români pot aplica pentru viză online, accesând https://evisa.rop.gov.om.

Viza de scurtă ședere pentru posesorii de pașapoarte biometrice românești, pentru 14 zile, poate fi acordată la sosire pe Aeroportul Internațional Muscat și este gratuită.

Atenție! Au existat cazuri în care autorităţile locale nu au recunoscut paşapoartele temporare româneşti. Pentru a evita apariţia unor situaţii neplăcute, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite utilizarea paşaportului simplu temporar în acest stat.

Începând cu anul 2019, deținătorii de pașapoarte diplomatice, speciale și de serviciu sunt scutiți de obligația obținerii vizei de intrare pe teritoriul acestui stat.

Indiferent de tipul de viză solicitat, este obligatorie încheierea unei asigurări medicale, fie printr-o companie omaneză, fie printr-o companie din străinătate.

Pentru mai multe informaţii privind regimul de acordare al vizelor, cetăţenii români sunt sfătuiţi să contacteze autorităţile omaneze: Ministerul Afacerilor Externe al Sultanatului Oman (http://mofa.gov.om/?cat=111&lang=en).

Viza se poate obţine de la Ambasada Sultanatului Oman la Roma, Republica Italiană: Via della Camilluccia 625 – 00135 Roma, telefon: 00390636300545, 00390636300517, fax: 0039-063296802, e-mail: embassyoman@virgilio.it.

Cetățenii români posesori de permise de rezidență în statele din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) și membrii acestora de familie, care nu dețin cetățenia română sau documente de călătorie emise de autoritățile române, dar posedă pașapoarte emise de alt stat și permise de rezidență în zona CCG, pot obține viză de scurtă ședere în Oman, pentru o perioadă de 4 săptămâni, cu posibilitatea prelungirii cu încă o săptămână, la toate punctele de intrare în această țară.

Atenție! În calculul dreptului de ședere și al valabilității pașaportului aveți în vedere faptul că perioada este calculată după calendarul islamic Hijri, deci cu câteva zile mai mică decât calendarul gregorian.

Pentru mai multe informații privind viza omaneză și pentru condițiile de acordare, precum și pentru a aplica pe internet, accesați pagina: https://www.rop.gov.om/english/index.html. 

Apelează rapid numerele de telefon din Oman!

Siguranţă şi criminalitate

Călătoriile în Oman nu prezintă riscuri majore din punctul de vedere al criminalităţii.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşină pot apărea în zonele aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării etc.).

MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Oman:

 • Să manifeste atenţie şi prudenţă sporite pe toată durata prezenţei în această ţară;
 • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale;
 • Să urmărească în mod constant evoluţia stării de securitate şi să păstreze un contact regulat cu Ambasada României din Abu Dhabi;
 • Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale;în timpul sărbătorilor Ramadanului consumul de mâncare, băutură sau fumatul în locurile publice constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoarea;
 • Să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării;
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
 • Să încuie maşinile şi să le asigure cu sisteme de alarmă.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, Ambasadei României la Muscat, cât şi Ambasadei României la Riyadh, care asigură servicii consulare până la operaționalizarea completă a Ambasadei României la Muscat.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Oman sau se află deja pe teritoriul statului, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Emiratele Arabe Unite la adresa de e-mail: abudhabi@mae.ro şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă, sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Sistemul medical

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă pentru întreaga durată a deplasării.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto:

Sistemul de trafic auto este similar celui european, circulaţia desfăşurându-se pe partea dreaptă a drumului.

 • Starea drumurilor:

Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii este foarte bună, cu autostrăzi şi drumuri naţionale moderne.

 • Centura de siguranţă:

Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.

Consumul de alcool la volan este strict interzis.

 • Permisul de conducere:

Persoanele cu rezidenţă în Oman au obligaţia de a deţine un permis de conducere emis de autorităţile locale.

Turiştii pot folosi permisul de conducere internaţional, în cazul în care doresc să închirieze autovehicule.

Reglementări vamale

Importul, consumul, producerea şi deţinerea de stupefiante (răşină de cannabis, haşiş, marijuana, heroină, cocaină, inclusiv etnobotanicele) chiar şi în cantităţi foarte mici sunt interzise şi aspru pedepsite de lege.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal