Condiţii de intrare şi regim de şedere

 • Nu este necesară viză pentru Belize: cetățenii români pot călători în Belize, în scop turistic sau de afaceri, pentru o perioadă de 30 de zile, fără obligativitatea obținerii în prealabil a unei vize pentru intrarea în această țară. Termenul de ședere poate fi prelungit până la maxim 180 de zile doar dacă cetățeanul român solicită acest lucru biroului de imigrație și prezintă documente concrete care certifică motivul de prelungire a șederii.
 • Documente necesare pentru intrarea în Belize: la sosirea în punctul de trecere a frontierei este necesară prezentarea documentelor care demonstrează scopul vizitei și faptul că dețineți mijloacele financiare necesare întreținerii pe perioada șederii. Concret, este necesară prezentarea cel puțin a următoarelor documente:
  • pașaport valabil pentru cel puțin 6 luni de la momentul intrării în țară;
  • biletul de avion dus-întors sau itinerariul turului turistic care include localitățile pe care le veți vizita, dovada rezervărilor de cazare și a celorlalte servicii turistice contractate, invitație legalizată la un notar (dacă mergeți în vizită la o persoană care locuiește în Belize), etc.
  • dovada deținerii resurselor financiare suficiente pentru perioada vacanței (bani în numerar, extras de cont bancar, etc.).
  • asigurare de călătorie/sănătate care să aibă acoperire în Belize.

Vizele de lungă şedere se obţin numai de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale acestui stat în străinătate.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetățenilor români care vor să efectueze o călătorie în Belize să se adreseze Ambasadei Belize din Austria, reprezentanța diplomatică care gestionează relațiile cu România:

Adresă: Franz Josefs-Kai 13 / 5 / 16 , P. O. Box 982 , 1011 Viena, Austria

Telefon: (+43) (1) 533 7663

Fax: (+43) (1) 533 8114

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se deplasează pe teritoriul acestui stat să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale Ambasadei României în Mexic (mexico.consul@mae.ro), pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să își înregistreze prezența prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Recomandări importante:

 • Asistenţă consulară – Nu există o misiune diplomatică şi nici un oficiu consular de carieră ale României în Belize (Ambasada României din Mexic gestionează relațiile cu Belize). În cazul pierderii, furtului sau distrugerii documentelor de călătorie românești, în calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE la Belmopan. Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE, inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor Uniunii Europene cu reprezentare în acest stat.
 • Incidența infecțiilor cu virusul Dengue, Chikungunya și Zika a crescut, în special în timpul sezonului cald și ploios. Acestea implică riscuri diferite, în special pentru persoanele cu sistemul imunitar slăbit, femeile însărcinate, copiii sau vârstnicii. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra riscurilor pentru sănătatea fătului în cazul în care femeile gravide contractează Zika.
 • Serviciile de sănătate publică sunt de o calitate acceptabilă în zona orașelor însă, în zonele rurale, serviciile sanitare sunt precare.
 • Se recomandă evitarea zonelor apropiate de autostrada Belize-Guatemala, fiind considerate periculoase din cauza numărului ridicat de agresiuni înregistrate. De asemenea, se recomandă evitarea zonei frontierei de nord cu Statele Unite Mexicane.
 • Se recomandă evitarea utilizării pe timp de noapte a drumului care leagă departamentul Petén din Guatemala de Belize (autostrada Flores-Belize).
 • Se recomandă evitarea zonei sudice, frecventată de grupări criminale locale.

Apelează rapid numere de urgență din Belize!

Alte recomandări și sfaturi de călătorie

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în Belize:

 • să aibă permanent la îndemână fotocopii ale pașaportului sau ale biletelor de avion, precum și copii electronice ale respectivelor documente (pe telefonul mobil, laptop, e-mail, etc.);
 • să declare la punctul de trecere a frontierei dacă dețin o sumă de bani în numerar care depășește 10.000 dolari americani (USD)/persoană;
 • să aibă la îndemână datele de contacte utile din/pentru Belize (hotelul sau hotelurile unde se cazează, prieteni/rudele/cunoștințele pe care le vizitează, telefonul de urgență al Ambasadei României în Mexic – responsabilă și de Belize); de asemenea, să informeze familia și/sau prietenii asupra deplasării în Belize, datei și itinerariului călătoriei;
 • să nu lase documente, bani sau obiecte de valoare în mașinile închiriate şi parcate sau lăsate nesupravegheate;
 • să evite purtarea ostentativă la vedere a bijuteriilor și altor bunuri de mare valoare, precum și etalarea unor sume mari de bani, card-uri de credit numeroase, etc;
 • să evite ofertele turistice ale unor persoane neautorizate (se recomandă folosirea ghizilor autorizați, a însoțitorilor etc.) ;
 • să nu se implice în transportul/traficul de droguri, pedepsele pentru aceste infracțiuni fiind extrem de drastice;
 • să evite circulația pe timp de noapte, locurile aglomerate şi deplasarea în zonele izolate ale țării;
 • să nu consume băuturi alcoolice în locuri publice sau pe stradă; să evite consumul alimentelor oferite de către comercianți pe stradă și să consume doar apă îmbuteliată;
 • să menţină ferestrele autovehiculului închise în timpul călătoriei;
 • să nu ia în autoturism persoane necunoscute.

Ameninţări teroriste

În Belize, riscul atentatelor teroriste este scăzut. Cu toate acestea, trebuie să aveţi în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Sistemul medical

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea pentru cetățenii români care doresc să se deplaseze în Belize, să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă deoarece, în lipsa acesteia, costurile pentru eventualele servicii medicale pot fi ridicate.

Plata serviciilor medicale se efectuează în monedă națională (dolari belizieni).

Verificaţi dacă asigurarea pe care aţi încheiat-o în România are acoperire în Belize. Solicitaţi companiei de asigurări din România numele firmei de asigurări corespondente şi numele spitalelor la care vă puteţi adresa în caz de necesitate.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în această țară să se protejeze împotriva înțepăturilor de țânțari, deoarece au fost înregistrate cazuri de febră dengue și chikungunya.

Condiţii privind traficul auto

Date fiind caracteristicile locale, posibilitatea de a întâlni animale sau obstacole neprevăzute pe șosele, starea precară a parcului auto, numărul accidentelor în trafic destul de ridicat, se recomandă extremă precauție, în special pe timpul nopții și nedepășirea vitezei de 80 de km/oră.​

Reglementări vamale

Se acceptă introducerea/scoaterea efectelor personale şi a medicamentelor pentru uz personal, în cantităţi moderate.

În vederea obținerii unor informații suplimentare, Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetățenilor români care vor să efectueze o călătorie în Belize să se adreseze Ambasadei Belize din Austria.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal