Autoritățile vamale ale UE au confiscat în 2017 la frontierele UE peste 31 de milioane de produse falsificate

Comisia Europeană arată că autoritățile vamale au reținut peste 31 de milioane de produse falsificate și contrafăcute la granițele externe ale UE, cu o valoare de stradă de peste 580 de milioane EUR.

Citește și:

Din ce este constituit comisionul de administrare?

Deși cifrele totale au scăzut față de 2016, produsele falsificate potențial periculoase pentru utilizarea de zi cu zi precum produsele medicale, medicamentele, jucăriile și produsele electrice, reprezintă în prezent un procent mult mai mare din toate confiscările – 43 % din totalul produselor reținute provin din această categorie. În ansamblu, categoriile de produse cel mai des falsificate au fost produsele alimentare, reprezentând 24 % din cantitatea totală de articole reținute. Ele au fost urmate de jucării (11 %), de țigarete (9 %) și de îmbrăcăminte (7 %).

În ceea ce privește modurile de transport, 65 % din totalitatea articolelor reținute au intrat în UE pe cale maritimă, de obicei sub forma unor transporturi de mari dimensiuni. Ea a fost urmată de calea aeriană, pe care s-au transportat 14 % dintre articolele falsificate. Pe al treilea loc se situează traficul poștal și de curierat care, împreună, au reprezentat un procent de 11 % și care au fost formate, în principal, din bunuri de consum comandate online, precum încălțăminte, îmbrăcăminte, poșete și ceasuri de mână.

Citește și:

Ştii ce reprezintă stearoil – 2-lactilat de Ca – E482?

China rămâne principala țară de origine a mărfurilor falsificate care intră în UE. Cea mai mare cantitate de îmbrăcăminte falsificată provine din Turcia, în timp ce majoritatea telefoanelor mobile și a accesoriilor, a tonerelor și a cartușelor de imprimantă, a CD-urilor/DVD-urilor și a etichetelor, a marcajelor și a abțibildurilor contrafăcute au intrat în UE din Hong Kong și din China. India a fost principala țară de origine a medicamentelor falsificate și, posibil, dăunătoare. În cazul a 90 % dintre rețineri, produsele au fost fie distruse, fie a fost inițiată o procedură judiciară pentru a stabili o încălcare sau ca parte a unor proceduri penale.

Context

În ultimii 50 de ani, uniunea vamală a devenit o piatră de temelie a pieței noastre unice, menținând sigure frontierele UE și protejând cetățenii noștri de produse interzise și periculoase, precum armele, drogurile și produsele contrafăcute.

Citește și:

Câtă sare găsim în șunca de Praga? Dar proteine?

Raportul Comisiei privind acțiunile întreprinse de autoritățile vamale pentru a asigura respectarea drepturilor de proprietate intelectuală a fost emis anual începând cu anul 2 000 și se bazează pe datele transmise Comisiei de administrațiile vamale ale statelor membre.

Cifrele din acest an evidențiază importanța măsurilor prezentate anul trecut de Comisie pentru a se asigura faptul că drepturile de proprietate intelectuală sunt bine protejate, încurajând astfel întreprinderile europene, în special IMM-urile și întreprinderile nou-înființate, să investească în inovare și în creativitate. Inițiativa are obiectivul de a facilita acțiunile eficiente împotriva încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală, de a simplifica soluționarea litigiilor transfrontaliere și de a împiedica importarea în UE a produselor contrafăcute sau piratate.

Datele furnizează informații valoroase care sprijină analiza încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală și ajută alte instituții, cum ar fi Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală și OCDE, să cartografieze datele economice și cele mai frecvente rute utilizate de contrafăcători.

Sursa: Europa.eu

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal