Anuntarea si retragerea produselor periculoase prin sistemul RAPEX la nivelul UE a crescut in 2012 cu 26%

In 2012, statele membre au facut peste 2.200 de notificari privind produsele nealimentare periculoase, care au fost raportate in cadrul sistemului UE de alerta rapida (RAPEX).  RAPEX este sistemul UE de alerta rapida cu privire la produsele nealimentare potential periculoase pentru consumatori care nu respecta standardele de siguranta. Fata de 2011 este o crestere cu 26% a numarului de alerte.
Tonio Borg, comisarul responsabil cu politica in domeniul sanatatii si al protectiei consumatorilor a declarat ca exista un `nivel crescut de siguranta in cadrul pietei interne. Sistemul RAPEX este o componenta esentiala a eforturilor depuse de UE in domeniul protectiei consumatorilor`. Totodata, Borg a mai spus ca exista la nivelul Comisiei propuneri legislative privind  siguranta produselor si supravegherea pietei.
Principalele produse periculoase  au fost articolele de imbracaminte (34%) si jucariile (19%), dar si aparatele electrice (11%), vehiculele (8%) si produsele cosmetice (4%). Riscurile pentru consumatori au fost legate de substantele chimice,  strangulare si ranire. Riscul de ranire si cel de strangulare sunt deseori identificate in articole pentru copii cu cordoane si snururi. 
Cel mai frecvent furnizor consemnat in sistemul de alerta este China (58%). Romania a avut in 2012 un numar de 27 de notificari. Printre produsele notificate de tara noastra exista: jucarii, textile (imbracaminte pentru copii), echipamente electrice (cani electrice, fierbatoare, prize multiple, fierbatoare, lampi etc.). A existat si un numar de 68 de retrageri voluntare de produse.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal