InfoCons – Asociație Natională pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din România te informează .
Restaurantele de tip fast-food câștigă din ce în ce mai mulți adepți, iar vânzările au crescut în unele cazuri și cu 40%, și vor continua să crească, după cum susțin reprezentanții marilor lanțuri de restaurante.
Citeste si : Ai grijă ce semnezi ! Tu știi ce înseamnă termenii din contractele pentru furnizarea de energie ?
Sursa: https://stirileprotv.ro/stiri/financiar/restaurantele-de-tip-fast-food-castiga-tot-mai-multi-adepti-si-in-romania-vanzarile-au-crescut-si-cu-40.html
Oriunde am privi, la zonele de Food Court din mall-uri sunt zilnic cozi interminabile de oameni, cei mai mulți fiind copii sau tineri. În ultimele luni însă, au început să vina și clienți care până acum preferau restaurantele clasice, datorită prețului accesibil al acestui tip de mâncare.
Puțini știu însă cât de poluantă este această industrie. O cantitate considerabilă de emisii de gaze cu efect de seră este produsă de creșterea animalelor, prelucrarea și procesarea produselor, depozitarea, ambalarea, transportul și prepararea alimentelor pe care le consumăm. Potrivit unui raport realizat de Greenpeace, animalele din fermele UE au fost responsabile pentru producerea a 704 milioane de tone de dioxid de carbon pe an (luând în calcul și emisiile indirecte), în principal prin metanul pe care îl eliberează, mai mult decât emisiile produse de autoturisme (656 milioane tone CO2e). Astfel, carnea de vacă are un factor de emisie foarte mare în comparație cu alte ingrediente, după cum am analizat mai jos:
Citeste si : Starea de sănătate – Informații despre sănătate conform Eurostat
Ingredient | Cantitate în g | Cantitate în kg | kg CO2e/kg | kg CO2e |
1/2 lingură de ulei de măsline | 7 g | 0,007 | 1,8 | 0,0126 |
1 ceapă | 150 g | 0,15 | 0,4 | 0,06 |
carne tocată de vită | 500g | 0,5 | 42,7 | 21,35 |
amestec de ierburi uscate | 2,4 g | 0,0024 | 0,95 | 0,00228 |
1 ou | 50 g | 0,05 | 1,55 | 0,0775 |
brânză cheddar | 150 g | 0,15 | 6,27 | 0,9405 |
4 chifle | 160 g | 0,16 | 2,29 | 0,3664 |
1 roșie | 130g | 0,13 | 0,74 | 0,0962 |
ketchup | 30 g | 0,03 | 0,93 | 0,0279 |
maioneză | 30 g | 0,03 | 2,21 | 0,0663 |
salată verde | 100 g | 0,1 | 0,14 | 0,014 |
total | 23,01368 | |||
1 burger clasic | 5,75342 |
Ingredient | Cantitate in g | Cantitate in kg | kg CO2e/kg | kg CO2e |
ulei de palmier | 100g | 0,1 | 5,59 | 0,559 |
1/2 ceapă | 75 g | 0,075 | 0,4 | 0,03 |
conservă de năut | 400 g | 0,4 | 0,5 | 0,2 |
2 lingurițe de amestec de ierburi uscate | 5 g | 0,005 | 0,95 | 0,00475 |
brânză cheddar | 150 g | 0,15 | 6,27 | 0,9405 |
4 chifle | 160g | 0,16 | 2,29 | 0,3664 |
1 roșie | 130g | 0,13 | 0,74 | 0,0962 |
ketchup | 30 g | 0,03 | 0,93 | 0,0279 |
maioneză | 30 g | 0,03 | 2,21 | 0,0663 |
salată verde | 100g | 0,1 | 0,14 | 0,014 |
1/2 ardei roșu | 60 g | 0,06 | 1,15 | 0,069 |
frunze de pătrunjel | 61 g | 0,061 | 0,95 | 0,05795 |
2 linguri de făină | 16 g | 0,016 | 0,5 | 0,008 |
1 lingură de cușcuș | 13 g | 0,013 | 1,32 | 0,01716 |
total | 2,45716 | |||
1 burger vegetarian | 0,6142 |
Astfel, prepararea unui singur burger de vita va emite o cantitate de 5,75 kg CO2e, de 9,5 ori mai mult decât un burger vegetal (0,61 kg CO2e).
În cazul bucăților de pui tip Crispy Strips, conform rețetei, a cantităților și a factorilor de emisie specifici fiecărui ingredient, producerea unui singur Crispy este echivalent cu 0,43 kg CO2e, față de cele 0,68 kg CO2e ale unui Crispy fără carne de pui, făcut dintr-un amestec de năut, legume și soia. Emisiile de CO2 sunt aproape duble pentru varianta vegetariană, întrucât au fost folosite mai puține ingrediente și puiul are un factor de emisie mult mai mic față de alte tipuri de carne (5,47 kg CO2/ kg).
Citeste si : La ce trebuie să fim atenți când achiziționăm pește și produse din pește ?
Un alt preparat analizat de noi a fost și clasica pizza, o variantă cu carne (Pizza Pepperoni) și una fară (Pizza Margherita). Diferențele dintre cele două tipuri de pizza au fost foarte mici: o felie din cea cu Pepperoni emite 0,51 kg CO2e pe când cea Margherita, 0,49 kg CO2e. Deși au aproximativ aceleași ingrediente, valoarea asemănătoare variantei cu carne a Pizzei Margherita e justificată de faptul că are mai multe tipuri de brânză, lactatele având un factor de emisie mai mare decât cel al puiului, de exemplu. ( 5,49 kg CO2/ kg pentru Mozzarella și 6,27 kg CO2/ kg pentru Parmezan).
Citeste si : Dicționarul cu termeni din asigurări este disponibil în Aplicația InfoCons ! Fii informat !
Sursa factorilor de emisie: https://bilans-ges.ademe.fr/
Autor :
Grama Teodora, ECONOS