Conform bazei de date a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cele mai consumate 10 alimente pe cap de locuitor (în 2018) la nivel european au fost:
- Laptele (175,6 kg/persoană/an)
- Grâul (110,3 kg/persoană/an)
- Cartoful (74,5 kg/persoană/an)
- Carnea de porc (34,8 kg/persoană/an)
- Zahărul (34,7 kg/persoană/an)
- Roșiile (25,5 kg/persoană/an)
Citește și: Amprenta de carbon a produselor tip fast-food
- Carnea de pui (24,4 kg/persoană/an)
- Peștele și fructele de mare (21,4 kg/persoană/an)
- Portocalele / mandarinele (17,2 kg/persoană/an)
- Merele (15,2 kg/persoană/an)
Folosind factorii de emisie oferiți de baza de date Ademe, vom afla care este echivalentul în dioxid de carbon al acestor zeci de kilograme de mâncare consumate de o singură persoană anual.
Citeste si : Starea de sănătate – Informații despre sănătate conform Eurostat
Astfel, în top 3 alimente cel mai des consumate care emit cantități foarte mari de dioxid de carbon sunt următoarele: cele aproape 35 de kilograme de carne de porc consumate de o singură persoană într-un an vor produce 325 kg CO2e, valoare urmată de emisiile consumului anual de de lapte (262 kg CO2e) și de carne de pui (134 kg CO2e). Curios este că, pe lista cu cele mai cumpărate produse nu se află și carnea de vită, care are cele mai mari emisii dintre toate tipurile de carne, dar care se regăsește cu siguranță în topul alimentelor consumate de americani. Urmează apoi consumul de pește și fructe de mare (cu 108 kg CO2e), care cuprinde o categorie destul de largă de produse. În orice caz, somonul poate fi luat ca referință pentru întreaga clasă de alimente, întrucât are o amprentă de carbon medie de 5,05 kg CO2e/kg. Din aceeași categorie, unul dintre peștii cu cea mai mică amprentă ar fi heringul sau alte specii similare mici (2,32 kg CO2e/kg), pe când unele dintre cele mai mari emisii sunt înregistrate de creveți (7,06 kg CO2e/kg). Pe următoarele locuri în acest top, descrescător, sunt grâul (80,5 kg CO2e/persoană/an) (o cereală cu o amprentă semnificativ mai mică decât cea a orezului), cartoful (cu 44 kg CO2e/persoană/an), zahărul (26 kg CO2e/persoană/an), portocalele (16,7 kg CO2e/persoană/an), roșiile (16,6 kg CO2e/persoană/an). Pe ultimul loc se află consumul de mere (4,2 kg CO2e/persoană/an), aliment care are și cea mai mică amprentă de carbon dintre toate fructele, întrucât culegerea lor nu necesită vreo tehnologie avansată și, în același timp, pomul absoarbe o cantitate mare de emisii de carbon.
Citește și : Ce fac dacă a ajuns coletul deteriorat ?
Autor :
Grama Teodora, Econos