Amenzi de 368.000 de lei în 5 zile în urma controalelor inspectorilor sanitari veterinari pe litoral

Seria controalelor Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, pe litoral, este în plină desfășurarela unităţile de alimentație publicăaflate în cele 7 zone de interes turistic – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.

Medicii veterinari care activează în cadrul `Comandamentului Sezon Estival 2020,` au verificat, în intervalul 3 – 7 august,163 de unități de alimentație publică: 54 de restaurante,2 cafe-baruri,2pizzerii, 23 de unităţi tip fast – food, 4 braserii, 12 unităţi de tip bufet, 15baruri,unsnack-bar,3rulote, 28 de magazine alimentare, 10laboratoare de cofetărie/patiserie, o gelaterie, un stand cu produse alimentare, 3 unități tip bistro, o tonetă și o autoutilitară.

Au fostconstatateabateri de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor la 60de unități, respectiv: 18 restaurante, 8 unități tip fast – food, 8 unități tip bufet, o rulota, 6 magazine alimentare, 7 baruri, 2 bistro, o braserie, 2 laboratoare cofetărie/patiserie, un mijloc de transport auto și un stand cu produse alimentare.

Neregulile au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare totală de 368.000 de lei.

De asemenea,a fost emisă o Ordonanța de suspendare temporară a activității pentru o unitate de tip fast food și au fost confiscate şi retrase de la vânzare 118 kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

Dintre deficiențele constatate de inspectorii sanitari veterinari cu ocazia acestor controale menționăm:

  • manipularea neigienică a produselor alimentare;
  • comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar-veterinar;
  • ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
  • condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;
  • depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • depozitareaouălorîncondiţiinecorespunzătoare;
  • depozitarea, alimentelor sub formă de materii prime sausemipreparateîmpreună cu produse finite care se consumăfărăprelucraretermică;
  • funcționareafărădocumente de înregistraresanitarăveterinară.

ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr de telefon funcţionează în paralel cu cel al Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

Unităţile aflate pe litoralul românesc sunt supravegheate şi verificate permanent de medicii veterinari oficiali care-și desfășoară activitatea în cadrul `Comandamentului Sezon Estival 2020`.

Sursa :ANSVSA

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal