Adopta un trai de viata sanatos! Prepara alimentele in mod corect!

A.N.P.C.P.P.S. Romania iti spune care sunt avantajele şi dezavantajele metodelor de preparare a alimentelor!

 

Alegerea metodei de preparare a alimentelor este influenţată de mulţi factori, depinzând de tipul alimentului, de consumatorul căruia i se adresează, de contextul în care va fi servit, de timpul afectat pentru gătit, etc. Există multe metode de a găti sănătos, metode care nu folosesc grăsime pentru gătit sau cantitatea de grăsime folosită poate fi foarte redusă, metode care păstreză în proporţie cât mai mare conţinutul de nutrienţi din materia primă, etc.

Coacereareprezintă gătitul alimentelor, acoperite sau descoperite, în interiorul unui cuptor sau într-un dispozitiv similar. Coacerea este o metodă de gătire a alimentelor cu căldură uscată care acţionează prin conducţie, şi nu prin radiaţie. În general, este utilizată pentru prepararea pâinii, a prăjiturilor, a specialităţilor de patiserie, a plăcintelor, tartelor, unor specialităţi de paste (lasagna), a cartofilor copţi, merelor coapte, etc.

Fierberea

Avantaje:

  • Cea mai veche şi mai cunoscută metodă, este sigură şi simplă
  • Este potrivită pentru a găti cantităţi mari de alimente
  • Produce o supă foarte hrănitoare şi aromată
  • Alimentele gătite astfel îşi păstrează în măsură mai mare culoarea şi valoarea nutritivă dacă timpul de fierbere este redus la minim

Dezavantaje:

  • O parte dintre vitaminele hidrosolubile se pierd în apa de fierbere (supă)
  • Când fierberea se realizează cu capacul pus pe oală, conţinutul poate deversa
  • Este uneori o metodă lentă (de durată)
  • Alimentele fierte pot avea aspect neatractiv

Fierberea înăbuşităse realizează prin rumenire şi apoi fierbere la foc mic într-o tigaie acoperită, într-o cantitate mică de lichid.

Frigereala grătar reprezintă gătitul prin expunere directă la foc, la grătarul cuptorului sau la un dispozitiv similar. Grătarul pe cărbuni se realizează prin expunere directă la caldura produsă de cărbuni.

Marinareaeste o fierbere la foc mic în bulion, oţet sau suc de fructe, astfel încât alimentul să îşi păstreze forma în timpul preparării.

Gătirea la aburreprezintă prepararea alimentelor într-un dispozitiv special, ca un coş perforat, aşezat deasupra unei cantităţi de apă care fierbe.

Călirea în grăsimese realizează prin călirea unor bucăţi mici de alimente într-o tigaie încinsă sau wok (tigaie în forma de bol folosită în bucătăria chinezească) cu o cantitate mică de ulei.

Prăjireaconstă în prepararea alimentelor prin imersare în ulei sau grăsime fierbinte, acoperite sau descoperite, în tigaie, cuptor sau într-un dispozitiv similar (fripteuză). Se realizează la o temperatură (175 – 190°C) mai ridicată decât coacerea şi datorită înaltei conductivităţi a uleiului, durata prăjirii este redusă. Dacă modul de prăjire este corespunzător, alimentele nu se vor încărca excesiv cu grăsime. Atât timp cât uleiul este destul de încins, iar alimentele nu sunt imersate în ulei pentru prea mult timp, uleiul nu se va îmbiba decât la suprafaţa produsului.

Dezavantaje:

  • Produce cantităţi importante de ulei uzat, deşeu care trebuie îndepărtat corespunzător
  • Grăsimile utilizate la prăjire pot genera radicali liberi şi alte riscuri pentru sănătatea consumatorului
  • Uleiul încins este inflamabil şi poate produce accidente şi incendii prin autoaprindere datorită temperaturii prea ridicate.

Sotarea este o gătire rapidă într-o cantitate redusă de ulei într-o tigaie fierbinte. Pentru unele reţete se poate folosi bulion, grăsime pentru gătit ambalată în dispozitive speciale (spay-uri) sau apa în locul uleiului.

 

 

 

www.dolceta.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal