Ce este aditivul alimentar E160C ?
E160C, capsantina, este un aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali, obținut din diferite specii din familia Capsicum (ardei roșu) .
A câștigat o atenție semnificativă pentru aplicațiile sale în colorarea alimentelor, beneficiile nutriționale , datorită faptului că este un colorant natural. Capsantina este o subclasă de carotenoide. Are formula moleculară de forma C40H58O3 și se caracterizează prin culoarea roșu intens.
Citește și – Ce sunt aditivii alimentari ?
Care este doza zilnică recomandată de E160C ?
E160C este, în general, recunoscut ca fiind sigur de către organismele de reglementare, precum Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).
Doza maxima admisă a fost stabilită la 24mg/ kg corp/ zi.
Este aprobat pentru utilizare în produse alimentare și cosmetice în limitele specificate pentru siguranța consumatorilor. Cu toate acestea, este important să respectați nivelurile de utilizare recomandate pentru a evita potențialele efecte adverse.
Citește și – E160B annatto
În ce alimente se regăsește aditivul alimentar E160C ?
Capsantina, E160C, este utilizat pe scară largă în industria alimentară ca și colorant roșu natural.
Se folosește în produse precum:
- carne procesată – condimentele precum boia de ardei conțin adesea capsantină, dând culoarea roșie caracteristică cârnaților, chipsurilor și salselor.
- produse lactate, brânzeturi, cum ar fi cheddar
- băuturi și produse de cofetărie
- sosuri de roșii, salsa și chiar unele ketchup-uri pot folosi E160C pentru îmbunătățirea culorii.
E160C este un aditiv stabil sa la căldură și lumină ceea ce îl face o alegere ideală pentru o varietate de alimente.
În industria cosmetică, capsantina este folosită ca pigment natural în rujuri, farduri de obraz și alte produse de machiaj. Culoarea sa vibrantă și originea naturală îl fac o alternativă la coloranții sintetici.
E160C este, de asemenea, utilizat și în produsele farmaceutice pentru proprietățile sale antioxidante, care pot ajuta la formularea suplimentelor.
Citește și – E153 – Cărbune vegetal
Contraindicații și riscuri
Deși E160C este în general sigur pentru majoritatea oamenilor, există câteva contraindicații:
- Dozele mari pot irita: consumul de cantități foarte mari de E160C, poate irita stomacul.
- Dacă luați medicamente sau suplimente, consultați-vă cu medicul dumneavoastră înainte de a lua suplimente concentrate de capsantină.
- E160C are o biodisponibilitate scăzută iar organismul are dificultăți în absorbția capsantinei. Aceasta înseamnă că trece prin sistemul digestiv cu impact minim.
- Nu are potențial genotoxic și nici cancerigen. Studiile nu au arătat nicio dovadă că E160c are proprietăți genotoxice.
Concluzii
Deși s-au înregistrat progrese substanțiale în ceea ce privește aditivii alimentari, controversa în care unii dintre aceștia sunt încă învăluiți , a încurajat cercetarea asupra unor variante mai sigure și mai sănătoase. Acești aditivi pot proveni din surse naturale, așa cum provine și E160C, și conferă numeroase beneficii pentru sănătate, dincolo de a servi și scopului de colorare sau conservare, printre altele.
Capsantina sau E160C, este un colorant natural versatil cu o gamă largă de aplicații în industria alimentară, cosmetică și farmaceutică. Dincolo de rolul său de colorant, capsantina oferă beneficii semnificative pentru sănătate, făcându-l un colorant valoros pentru diverse produse.
Pe măsură ce cererea consumatorilor pentru ingrediente naturale continuă să crească, E160C joacă un rol din ce în ce mai important atât în sectorul alimentar, cât și în cel al sănătății.
Căutați produse care au o etichetă cât mai curată sau folosesc aditivi naturali. Prin instalarea Aplicației InfoCons și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.
Autor – Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare
Surse:
https://www.efsa.europa.eu/ – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA)
https://pubs.acs.org/ – ACS Publications
https://apps.who.int/- Organizația Mondială a Sănătății