A intrat în vigoare noua lege care reglementează dobânzile creditelor IFN-urilor

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat intrarea în vigoare, pe data de 11 noiembrie 2024, a Legii nr. 243/2024 prind protecția consumatorilor cu privire la costul total al creditării și la cesiunea de creanțe. Actul normativ reglementează atât dobânzile creditelor ipotecare, cât și ale celor de consum, oferite de instituțiile financiare nebancare (IFN).

Pentru creditele ipotecare destinate investițiilor imobiliare, legea introduce următoarea limitare:

  • Dobânda anuală efectivă (DAE) nu poate depăși cu mai mult de 8 puncte procentuale rata dobânzii la facilitatea de creditare stabilită de Banca Națională a României (BNR).

Citește și: Sprijina InfoCons sa ramana independent ! Ajuta-ne sa te ajutam !

 

În ceea ce privește creditele de consum, legea impune:

  • DAE nu poate depăși cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR.

Cu toate acestea, există trei excepții pentru creditele de consum, în funcție de valoarea împrumutului:

  • Pentru creditele de până la 5.000 lei, costul total al creditului nu poate depăși 1% pe zi.
  • Pentru creditele între 5.001 și 10.000 lei, costul total nu poate depăși 0,8% pe zi.
  • Pentru creditele între 10.001 și 25.000 lei, costul total nu poate depăși 0,6% pe zi.

Citește și : InfoCons partener strategic la Opera Revuluția

 

Președintele interimar al ANPC, a declarat că această lege reprezintă un pas important în protejarea consumatorilor din România, oferindu-le acces la soluții financiare transparente și echitabile. Prin stabilirea unor limite clare și prin creșterea transparenței, consumatorii vor beneficia de dobânzi competitive și de o relație corectă cu instituțiile financiare nebancare. Respectarea drepturilor financiare ale consumatorilor este nu doar o obligație legală, ci și o dovadă de responsabilitate socială și etică.

Dacă dobânzile depășesc limitele impuse, consumatorii pot solicita reducerea acestora, fie pe cale amiabilă, fie prin intermediul instituțiilor statului competente.

 

Sursa : ANPC

 

InfoCons  Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor  membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal