Condiţii de intrare şi regim de şedere

Ministerul Afacerilor Externe recomandă ferm evitarea oricăror deplasări în Republica Yemen, pe fondul deteriorării situaţiei de securitate. Cetăţenii români care nu respectă avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc îşi asumă propria răspundere.

Cetăţenii români au nevoie de viză de intrare în Republica Yemen, indiferent de scopul călătoriei şi de tipul paşaportului deţinut (paşaport simplu/simplu electronic/diplomatic/de serviciu).

Indiferent de tipul de viză solicitat, se va evita  utilizarea paşaportului temporar, întrucât poliţia de frontieră locală nu permite intrarea pe teritoriul acestei ţări a titularilor acestui tip de paşaport, chiar şi în condiţiile existenţei unei vize de intrare valabile.

Toate tipurile de documente de călătorie folosite de cetăţenii români pentru deplasarea în Republica Yemen trebuie să aibă o valabilitate de minim 6 luni.

Indiferent de tipul de viză solicitat, este obligatorie încheierea unei asigurări medicale.

Pentru mai multe informaţii privind regimul de acordare al vizelor, cetăţenii români sunt sfătuiţi să contacteze Ambasada Republicii Yemen în Bulgaria:

Adresa: 1784 Sofia, “Mladost” 1, 50 “Andrei Sakharov” Blvd.

Telefon: +359 2 870 41 19; +359 2 974 55 46; +359 2 974 56 39

Fax: +359 2 974 34 63; +359 2 974 56 28

E-mail: yemsofia@yahoo.com

Apelează rapid numerele de urgență din Yemen!

Ameninţări teroriste

Având în vedere deteriorarea gravă a situaţiei de securitate din Republica Yemen, Ministerul Afacerilor Externe recomandă, cu insistenţă, cetăţenilor români să nu se deplaseze în această ţară, iar celor care se mai află la faţa locului  să părăsească zona în cel mai scurt timp, folosind zborurile comerciale în continuare operaţionale.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul Republicii Yemen sunt sfătuiţi să evite zonele publice, îndeosebi cele unde au loc demonstraţii de stradă.

În prezent, pe teritoriul acestui stat continuă să aibă loc proteste violente de stradă pornind de la  revendicări socio-economice și politice (Sana’a) şi secesioniste (în sudul ţării, în localităţile Aden şi Taiz).

De asemenea, pericolul producerii unor atacuri teroriste este crescut. Atacurile pot fi nediscriminatorii la adresa turiştilor. Frecvente sunt şi atacurile cu dispozitive explozive improvizate, atacuri sinucigaşe, răpiri de persoane şi atacuri armate.

Situaţia de securitate din regiune este puternic afectată de acţiunile de piraterie practicate la scară largă în special în Golful Aden şi Oceanul Indian.

Cetăţenii români care călătoresc în această ţară sunt sfătuiţi să se informeze cu regularitate asupra condiţiilor de securitate din zonă şi să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

România nu are reprezentare diplomatică sau consulară în Yemen. În conformitate cu articolul 23 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene şi cu prevederile Deciziei 96/409/PESC din 25 iunie 1996, în caz de necesitate, cetăţenii români care se află în Republica Yemen pot solicita asistenţă consulară misiunii diplomatice sau oficiului consular ale unui stat membru al UE.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Yemen sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Emiratele Arabe Unite (http://abudhabi.mae.ro) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Siguranţă şi criminalitate

Cetăţenii români care se află pe teritoriul Republicii Yemen sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să folosească posibilităţile  sigure şi existente de a părăsi teritoriul acestei ţări.
  • În cazul care nu se pot deplasa către aeroport, cetăţenii români trebuie să rămână în locaţii sigure, să nu iasă pe străzi şi în niciun caz după lăsarea întunericului;
  • Să evite demonstraţiile, locurile aglomerate;
  • Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
  • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
  • Să acceseze periodic pagina web a MAE (www.mae.ro), rubrica „Sfaturi de călătorie”, pentru informaţii actualizate.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • Să ţină cont de faptul că legăturile de comunicaţie şi facilităţile de transport în şi dinspre Republica Yemen pot suferi unele întreruperi sau limitări.

2. Contactarea autorităţilor române 

Atenţie! Nu există o misiune diplomatică şi niciun oficiu consular de carieră ale României în Yemen. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea revenirii în ţară, din partea misiunilor diplomatice şi consulare de carieră ale ţărilor UE cu acreditare în Yemen.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii români care se mai află pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Direcţiei Relaţii Consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi.

Coordonatele Direcţiei Relaţii Consulare sunt:

Telefon: +4021.319.68.70

Fax: +4021.319.68.69

E-mail: drco@mae.ro

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea a biroului local de poliţie.

Sistemul medical

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă pentru întreaga durată a deplasării.

Reglementări vamale

Importul, consumul, producerea şi deţinerea de stupefiante (răşină de cannabis, haşiş, marijuana, heroină, cocaină, inclusiv etnobotanicele) chiar şi în cantităţi foarte mici sunt interzise şi aspru pedepsite de lege.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal