Condiţii de intrare şi regim de şedere

Ministerul Afacerilor Externe recomandă ferm evitarea deplasărilor în Republica Federală Somalia, pe fondul situaţiei de securitate precare, ca urmare a conflictului armat dintre autorităţile de la Mogadishu, recunoscute şi sprijinite internaţional şi gruparea islamică Shabab, aliniată Al Qaeda. Cetăţenii români care nu respectă avertismentele Ministerului Afacerilor Externe şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere.

Cetăţenii români, titulari de paşapoarte diplomatice, de serviciu sau turistice, au nevoie de viză de intrare în Somalia.

Indiferent de tipul de viză solicitat, se va evita utilizarea paşaportului temporar. Toate tipurile de documente de călătorie folosite de cetăţenii români trebuie să aibă o valabilitate de minimum 6 luni.

Încheierea unei asigurări de sănătate este obligatorie.

Ameninţări teroriste

Având în vedere situaţia de securitate foarte precară din Somalia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă, cu insistenţă, cetăţenilor români să nu se deplaseze în această ţară, iar celor care se află deja în acest stat, să părăsească imediat zona.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să nu se deplaseze în zonele publice aglomerate de pe întreg teritoriul ţării, acolo unde ar putea avea loc acţiuni ale grupării Shabab.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să se informeze cu regularitate asupra condiţiilor de securitate din zonă şi să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să consulte periodic portalul Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Apelează rapid numerele de urgență din Somalia!

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Somalia sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României din Sudan, la adresa: Kafouri Area – Kassala Road, Plot 172-173 Khartoum North, C.P. 1494, telefon: +249 185 338114; fax: +249 185 341497; E-mail: khartoum@mae.ro; Web: khartoum.mae.ro, şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de contact pentru a se putea lua legătura în situaţii de urgenţă.

Siguranţă şi criminalitate

Cetăţenii români care se află pe teritoriul Somaliei sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să nu iasă pe străzi, în niciun caz, după lăsarea întunericului;
  • Să evite locurile aglomerate;
  • Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
  • Să urmărească presa locală pentru a afla care sunt zonele în care pot avea loc confruntări între autorităţi şi rebelii Shabab, pentru a le putea evita;
  • Să consulte periodic portalul MAE (www.mae.ro), rubrica „Sfaturi de călătorie”, pentru informaţii actualízate;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.

​Sistemul medical

În urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic și / sau derivate din vaccine, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a actualizat lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită, printre care să regăsește și Somalia.

Pentru cetăţenii români care călătoresc spre și din Somalia și nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă pentru întreaga durată a deplasării.

Reglementări vamale

Importul, consumul, producerea şi deţinerea de stupefiante, chiar şi în cantităţi foarte mici, sunt interzise şi aspru pedepsite de lege.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal