Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români pot călători în Guineea-Bissau în baza unei vize de intrare obligatorii. Viza se acordă de către misiunile diplomatice ale Guineei-Bissau.
Atenție! Viza de intrare nu se acordă în aeroport și nici la punctele de trecere a frontierei terestre!
Asistență consulară
Consulatul Onorific al României în Guineea Bissau
Dl. Salah MAZEH
Consul honoraire
Adresse: Bairro de Penha, Zones des Ambassades, B.P. 247, Bissau
Tél. +245 663 1200
E-mail: salahmaz@mail.com
În calitate de cetățean al Uniunii Europene, puteți solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în țară, din partea misiunilor diplomatice ale țărilor UE cu sediul în Guineea-Bissau.
Site-ul Comisiei Europene conține informaţii utile privind protecția consulară de care beneficiază cetățenii UE, inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale țărilor UE cu reprezentare în acest stat.
Reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Republica Guineea-Bissau este reprezentată de Ambasada României în Senegal.
Ministerul român al Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat sau în sub-regiune să se adreseze Ambasadei României la Dakar (care are în jurisdictie și Guineea-Bissau).
Siguranţă şi criminalitate
Străinii pot călători în relativă siguranţă pe întreg teritoriul Guineei-Bissau. Deplasările în afara capitalei sunt considerate nesigure, recomandându-se evitarea călătoriilor seara. Se recomandă circulația în grupuri și cu vehicule dotate cu GPS.
Vă recomandăm:
- Documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii sau cărţile de credit trebuie să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse la vedere.
- Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
- În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să aveti control asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
- Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie să se despartă de grup şi trebuie să urmeze sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine.
- folosirea traseelor turistice a căror securitate este asigurată suplimentar de poliţia turistică.
- ţineţi seama de obiceiurile şi tradiţiile localnicilor şi manifestaţi respect faţă de acestea.
- Guineea-Bissau este o ţară care nu pune probleme în ceea ce priveşte ţinuta publică, chiar dacă se recomandă străinilor să poarte o vestimentatie decentă. Ţinuta sportivă e preferabil să fie afisată în incinte cu această destinaţie.
În situaţia pierderii paşaportului românesc, este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al Poliţiei.
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al Poliţiei.
Pentru incidente grave (accidente, violenţe, jafuri, etc.) care necesită intervenţia imediată a autorităţilor sau a structurilor specializate locale, aveţi la dispoziţie următoarele numere de urgenţă:
- Poliţia – 117
- Brigada Poliţiei rutiere (accidente): 565 0097
- Garda Naţională: 565 1193
- Poliţia Judiciară (urgenţe): 565 0150
- Salvarea (urgenţe medicale): 118
- Pediatrie – 110
Apelează rapid numerele de urgență din Guineea-Bissau!
De asemenea, recomandăm sesizarea Ambasadei României la Dakar, care acordă asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.
Siguranţa medicală
Pentru cetăţenii români aflați temporar în Guineea-Bissau, recomandăm cu insistenţă încheierea unei asigurări medicale de călătorie valabilă pe întreaga durată a şederii (care să includă, în măsură în care este posibil, clauze de evacuare de urgenţă pe calea aerului în caz de îmbolnăvire).
Guineea-Bissau prezintă riscuri pentru următoarele boli: febră galbenă, hepatită, febra, tifoida.
Vaccinul împotriva febrei galbene este obligatoriu în majoritatea statelor subregiunii Africa de Vest.
La intrarea pe teritoriul acestui stat, pe lângă paşaport, se poate solicita prezentarea carnetului/certificatului de vaccinare pe care clinica specializată în boli tropicale l-a emis odată cu efectuarea vaccinului, anterior deplasării în acest stat.
Pentru a călători în condiţii de siguranţă în Guineea-Bissau, se recomandă (fără a fi obligatorii) vaccinul împotriva hepatitei virale B şi vaccinul împotriva febrei tifoide.
Vă recomandăm să fiți prudenți având în vedere apariţia virusului Ebola în Guineea-Conakry vecină (în 2014). Nu au fost semnalate cazuri de îmbolnăvire cu virusul Ebola, până în prezent.
Ameninţări teroriste
Guineea-Bissau nu a fost ţinta unor atacuri teroriste directe îndreptate împotriva cetăţenilor străini. Riscul unor incidente, altele decât ameninţările teroriste globale, este scăzut. Cetăţenilor români care călătoresc în Guineea-Bissau li se recomandă să urmărească anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe.
Condiţii privind traficul auto
- Circulaţia auto
Circulația auto pe drumurile publice se desfășoară pe banda din dreapta a sensului de mers. Drumurile naționale sunt frecvent traversate de pietoni, animale și vehicule tractate de animale.
Sistemul de semnalizare este redus, regula comună de circulaţie fiind prioritatea de dreapta.
Este interzisă conducerea autovehiculelor sub influenţa alcoolului sau a drogurilor.
- Starea drumurilor
Principalele drumuri din capitală şi din ţară sunt asfaltate, fiind într-o stare acceptabilă.
- Permisul de conducere
Permisele de conducere europene sunt acceptate pentru perioadele de ședere de până la 30 de zile.
În schimb, dacă veți rămâne pe teritoriul acestui stat o perioadă îndelungată, este necesar să vă preschimbați permisul de conducere cu unul local, care se acordă în baza permisului european, fără examen. Permisul european de conducere nu se reține.
- Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie
În caz de accident, se anunţă poliţia şi pompierii. Chiar şi în situația producerii unei tamponări uşoare, este necesară anunţarea poliţiei, fără a deplasa autovehiculele implicate.
Utilizarea cărţilor de credit
Cărţile de credit internaţionale sunt acceptate doar la câteva hoteluri şi la câteva bănci din capitală (ECOBANK, BAO, BRS et BDU).
În general, plata serviciilor in Guineea-Bissau se face cu numerar.
Moneda locală este francul CFA (XOF), paritatea fixă este 1 € = 655,957 FCFA (XOF)
Este recomandat să se evite schimbul valutar în stradă. Acesta se poate efectua la bănci sau la birouri de schimb valutar.
Reglementări vamale speciale
Nu există restricții vamale pentru turiștii străini, nici în ceea ce privește obiectele, nici sumele în valută admise la intrare, cu condiția declarării acestora.
Informaţiile prezentate în această secţiune au caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.