Condiţii de intrare şi regim de ședere

Cetățenii români care călătoresc în Gambia în scop turistic nu au nevoie de viză de scurtă ședere.

Pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni de la data intrării pe teritoriul acestui stat.

Reprezentarea diplomatică şi consulară a Republicii Islamice Gambia în România este asigurată de Ambasada Gambiei în Franța.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care doresc să călătorească sau intenționează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Dakar (Senegal) şi să își anunțe prezența în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactați în situații de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Asistență consulară

Atenție! România nu are nicio formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Gambia. În calitate de cetățean al Uniunii Europene, puteți solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în țară, din partea misiunilor diplomatice ale țărilor Uniunii Europene cu sediul în Gambia.

Site-ul Comisiei Europene conține informaţii utile privind protecția consulară de care beneficiază cetățenii Uniunii Europene, inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale țărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Gambia este asigurată de Ambasada României în Senegal. Nu există un Consulat onorific al României în Gambia.

Amenințări teroriste

Republica Gambia nu a fost ținta unor atacuri teroriste directe îndreptate împotriva cetățenilor străini. Este o țară cu un risc relativ scăzut de producere a unor incidente, altele decât amenințările teroriste globale, care pot viza în mod nediscriminat ținte civile.

Cetățenii români sunt sfătuiți să urmărească în permanență anunțurile şi recomandările făcute de autoritățile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie.

Siguranță şi criminalitate

Cetățenii români care călătoresc în Gambia trebuie să respecte cu maximă strictețe următoarele reguli pentru a evita orice dificultate sau incident cu populația sau cu autoritățile locale: evitarea deplasărilor în preajma instalațiilor şi clădirilor militare, fotografierea acestora ori a clădirilor oficiale.

Recomandăm, de asemenea, o atenție sporită cu localnicii care își oferă în mod insistent serviciile. În asemenea situații, este recomandat ca propunerile să fie refuzate ferm, dar politicos, pentru a evita orice conflict verbal sau fizic cu populația locală.

Autoritățile gambiene au zero toleranță față de turismul sexual, exploatarea sexuală a copiilor şi, în același timp, reprimă acțiunile şi atitudinile ostentatorii ale relațiilor între persoane de același sex.

În cazul transportului de medicamente pentru uz propriu, se recomandă păstrarea rețetei eliberată de medic, pentru evitarea acuzațiilor de deținere de stupefiante care se pedepsesc cu închisoarea şi, în cazul posesiei a peste 250 de grame de cocaină, chiar cu pedeapsa cu moartea.

În cazul unor incidente care afectează siguranța persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactați poliția locală, precum şi Ambasada României la Dakar, Senegal.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităților, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

  • Poliţia: 17;
  • Posturi de poliţie:
    • Aeroport: +220 447 27 26
    • Bakau: +220 449 53 28
    • Banjul: +220 422 72 48
    • Kairaba Avenue: +220 449 56 08 şi +220 449 60 16
    • Kotu: +220 446 33 51
    • Serrekunda: +220 439 22 08

Apelează rapid numerele de urgență din Gambia!

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistență să încheiați o asigurare medicală de sănătate înainte de a pleca într-o călătorie, valabilă pe întreaga durată a șederii (care să includă, în măsura posibilului, clauze de evacuare de urgență pe calea aerului în caz de îmbolnăvire).

Mai multe detalii găsiți pe site-urile: www.cnas.ro.

Din cauza condițiilor specifice continentului african, există riscul contactării unor boli cum ar fi virusul rabic, meningita, febra tifoidă, paludismul (malaria), febra galbenă şi holera.

Prin urmare, se recomandă luarea unor măsuri de siguranță, precum: spălarea mâinilor cât mai des cu putință, atenție la calitatea alimentelor şi evitarea achiziționării de pe stradă, consumarea apei sau a altor lichide numai din recipiente sigilate, desfăcute în fața consumatorului, evitarea consumului de înghețată, gheață, lapte nepasteurizat în locuri nesigure, spălarea şi curățarea fructelor şi legumelor, evitarea consumului de fructe de mare crude (scoicile).

Se recomandă vaccinarea împotriva febrei galbenetetanosului, poliomielitei, difteriei, meningitei, febrei tifoide, hepatitei A şi B. Carnetul de vaccinări este solicitat în mod obligatoriu la intrarea în Gambia.

În privința malariei, Gambia se situează, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătății, printre ţările cu incidenţă mare a maladiei pe continentul african, datorate ţânţarului anofel. Medicamente recomandate: Artemether-lumefantrine Artesunate, Amodiaquine. De asemenea, se impune recurgerea la măsuri de protecţie individuală (spray-uri, creme, difuzoare electrice, plase împotriva ţânţarilor). Un tratament cu durată variabilă poate fi prescris de către medic.

O boală frecventă în Gambia este febra Dengue, provocată de înţepătura ţânţarilor, îndeosebi în sezonul ploios şi umed (iulie-decembrie). Pentru această maladie nu există vaccin sau tratament specific.

Riscul de contactare a maladiilor sexual transmisibile nu trebuie neglijat (798 de cazuri de infectare cu virusul HIV/SIDA la 100.000 de locuitori). Măsurile de prevenţie sunt indispensabile.

Numere utile:

  • Ambulanţă: 16
  • Urgences Royal Victoria Hospital: +220 422 82 24
  • Medical Research Council: +220 449 54 42

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Sistemul de circulaţie este similar celui european, cu volanul pe partea stângă. Circulația auto pe drumurile publice se desfășoară pe banda din dreapta a sensului de mers.

Sistemul de semnalizare este foarte redus. Se acordă prioritate de dreapta. Trebuie evitată cu desăvârşire circulaţia pe timp de noapte. Se recomandă circulația cu geamurile ridicate şi portierele încuiate.

  • Starea drumurilor

Reţeaua rutieră dispune de porţiuni aflate în stare bună, mai ales în capitală şi în împrejurimi. Pentru deplasări în zonele rurale, se recomandă folosirea unor autovehicule de tip 4×4.

Asigurarea de răspundere civilă este obligatorie. Reţeaua de staţii de alimentare este bine dezvoltată. Traversarea fluviului Gambia, care străbate ţara pe toată lungimea ei, se face în mai multe puncte de trecere, printr-un serviciu de bac.

  • Parcul auto

Din cauza stării tehnice precare a autoturismelor, există în permanenţă riscul de accidente.

  • Permisul de conducere

Pot fi folosite permisele de conducere europene dacă perioada de ședere este de scurtă durată. În schimb, dacă veți rămâne pe teritoriul acestui stat o perioadă îndelungată, este necesar să vă preschimbați permisul de conducere cu unul local, fără examen, numai cu prezentarea celui european care nu se reține.

  • Informaţii pentru cazuri de accident de circulaţie

În caz de accident, chiar şi pentru tamponări uşoare, se anunţă poliţia fără a se deplasa vehiculele implicate.

Utilizarea cărţilor de credit şi schimbul valutar

Cărţile de credit şi cecurile de călătorie sunt admise de marile bănci și rareori de magazine. Odată cu implementarea noilor reguli de control al schimburilor, orice schimb valutar trebuie să se efectueze la o unitate bancară. Este interzis transferul banilor prin alţi operatori (de ex. Money Express).

Reglementări vamale

Nu există restricții vamale cu privire la obiecte sau sume în valută admise la intrare pentru turiștii străini, cu condiția declarării acestora.

Este strict interzis importul de produse alimentare în bagaje.

Introducerea de arme de vânătoare este tolerată, cu condiţia ca intrarea și ieșirea din ţară să fie efectuate prin aeroportul din Banjul.

Alte informaţii utile

Dat fiind că 80% din populaţia ţării este musulmană, se recomandă o atitudine respectuoasă faţă de tradiţiile şi obiceiurile locale.

Fumatul este strict interzis în locurile şi pe drumurile publice.

Se recomandă, de asemenea, evitarea oricăror propuneri care pot conduce la înscenări şi denunţări la poliţie, urmate de pedepse grele cu închisoarea.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal