Condiţii de intrare şi regim de şedere
Nu este necesară viza pentru Costa Rica: cetățenii români pot călători în Republica Costa Rica, în scopuri turistice sau de afaceri, pentru o perioadă de maxim 90 de zile într-un interval de 6 luni, fără obligativitatea obținerii în prealabil a unei vize pentru intrarea în această țară.
Documente necesare pentru intrarea în Costa Rica: la sosirea la punctul de trecere a frontierei este necesară prezentarea documentelor care demonstrează scopul vizitei și faptul că dețineți mijloacele financiare necesare întreținerii pe perioada șederii. Concret, este necesară prezentarea cel puțin a următoarelor documente:
- pașaport valabil pentru cel puțin 6 luni de la momentul intrării în țară.
- biletul de avion dus-întors sau itinerariul turului turistic care include itinerariul, dovada rezervărilor de cazare și a celorlalte servicii turistice contractate, invitație legalizată la un notar (dacă megeți în vizită la o persoană care locuiește în Costa Rica), etc.
- demonstrarea deținerii resurselor financiare suficiente pentru perioada vacanței (bani în efectiv, extras de cont bancar, etc.).
- asigurare de voiaj/sănătate care să aibă acoperire în Costa Rica.
- la ieșirea din țară, autoritățile costaricane percep o taxă de aprox. 29 dolari americani (USD) dar aceasta poate fi deja inclusă în biletul de avion.
Permisele de şedere sunt autorizate de către Ministerului Securităţii Publice.
Vizele – de lungă şedere – se obţin numai de la ambasadele sau consulatele Republicii Costa Rica in tara de origine a solicitantului sau în alte țări. Vizele costaricane de lungă şedere, pentru cetăţenii români, se emit de către ambasadele sau consulatele acestei ţări, numai după obţinerea unei aprobări prealabile din partea autorităţilor migratorii de la San Jose.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Recomandări importante:
Asistenţă consulară – Nu există o misiune diplomatică şi niciun oficiu consular de carieră ale României în Costa Rica (Ambasada României din Mexic este acreditată şi în Costa Rica). În cazul pierderii, furtului sau distrugerii documentelor de călătorie românești, în calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Costa Rica. Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor Uniunii Europene cu reprezentare în acest stat.
În cazul în care aveți nevoie de sprijin Consulatul Onorific al României din San Jose vă poate ajuta în rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar acesta nu poate emite documente de identitate/călătorie româneşti sau presta alte servicii consulare.
Atenție: Se consideră riscantă aşa numita „zonă roşie” aflata în San Jose (între străzile 14 şi 6, respectiv Avenida Central şi strada 7), după căderea nopţii şi centrul capitalei, dar şi în localităţi precum Puerto Limon, Tamarindo, Jaco, Quepo, Puerto Viejo.
Unele zone ale țării încă suferă efectele furtunii tropicale Nate. Vă recomandăm să monitorizați situația pe site-ul web al Comisiei Naționale de Urgență din Costa Rica (https://www.cne.go.cr)
Accidentele rutiere sunt foarte frecvente, de aceea recomndăm prudență la volan.
Luați măsuri de precauție atunci când mergeți la mare și practicați sporturi fluviale sau maritime, deoarece există curenți puternici iar majoritatea plajelor nu au salvamari.
Incidența infecțiilor cu virusul Dengue, Chikungunya și Zika a crescut, în special în timpul sezonului cald și ploios. În mod normal, acestea nu sunt boli mortale, deși implică riscuri diferite, în special pentru persoanele cu sistemul imunitar slăbit, femeile însărcinate, copiii sau vârstnicii. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra riscurilor pentru sănătatea fătului în cazul în care femeile gravide contactează Zika.
Costa Rica se află într-o zonă cu activitate seismică și vulcanică semnificativă. Din cauza activității crescute a Vulcanului Poas, Parcul Național rămâne închis pe termen nelimitat și a stabilit un punct de control de securitate în termen de 3,5 km. departe de craterul vulcanului.
Alte recomandări și sfaturi de călătorie
Ministerul Afacerilor Externe, în completarea avertismentelor și semnalărilor importante descrise anterior, recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în Republica Costa Rica:
- să aibă permanent la îndemână fotocopii ale pașaportului sau biletelor avion, precum și – recomandabil – copii electronice ale respectivelor documentelor (pe telefonul mobil, laptop, email, etc.).
- să declare la punctul de trecere a frontierei dacă dețin asupra lor o sumă de bani (în cash) care depășește 10.000 dolari americani (USD)/persoană.
- să aibă permanent la îndemână datele de contacte utile din/pentru Costa Rica (hotelul sau hotelurile unde se cazează, prieteni/rudele/cunoștințele pe care le vizitează, telefonul de urgență al Ambasadei României în Mexic – responsabilă și de Costa Rica); de asemenea, să informeze familia și/sau prietenii asupra deplasării în Costa Rica, datei și itinerariului călătoriei.
- să nu lase documente, bani sau obiecte de valoare în mașinile închiriate şi parcate sau lăsate nesupravegheate.
- să evite purtarea ostentativă la vedere a bijuteriilor și altor bunuri de mare valoare, precum și etalarea de sume mari de bani, card-uri de credit numeroase, etc.
- să evite ofertele turistice neorganizate (se recomandă folosirea ghizilor autorizați, a însoțitorilor etc.).
- să nu se implice în transportul/traficul de droguri. Pedepsele pentru aceste infracțiuni sunt extrem de drastice;
- să evite circulația pe timp de noapte, locurile aglomerate şi deplasarea în zone izolate ale țării.
- să nu consume băuturi alcoolice în locuri publice sau pe stradă; să evite consumul alimentelor oferite la posturile ambulante de pe stradă; să consume doar apă îmbuteliată.
- în cazul producerii unor cutremure, tsunami sau erupții vulcanice, se recomandă respectarea instrucțiunilor și sfaturilor transmise de Protecția Civilă costaricană.
- să menţină ferestrele autovehiculului închise în timpul călătoriei;
- să nu ia în autoturism persoane necunoscute;
- să evite purtarea bijuteriilor, bunurilor de valoare, a sumelor mari de bani şi a mai mult de o carte de credit.
Date de contact ale Ambasadei
Pentru orice solicitare de asistență de urgență sau semnalare privind situația în care vă aflați vă puteți adresa Ambasadei României în Mexic, care are următoarele date de contact:
Telefon: +52 55 5280 0197
Telefon pentru situații de urgență consulară: +52 1 55 3883 3072 – DOAR pentru situații de urgență!
E-mail: mexico@mae.ro (Secretariat); mexico.consul@mae.ro (Secția Consulară)
Adresa: Calle Sófocles no. 311, Colonia Polanco, Delegación Miguel Hidalgo,
C.P. 11560, Ciudad de México, México
Amenințări teroriste
În Republica Costa Rica riscul atentatelor teroriste este scăzut. Cu toate acestea, trebuie să aveți în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.
Siguranţă şi criminalitate
În Costa Rica, în ultimii ani, a crescut fenomenul infracţional. Cele mai răspândite sunt: furturile de documente, bani, cărţi de credit, alte bunuri, dar şi traficul de droguri.
Cetățenii străini trebuie să adopte măsuri de precauție firești: folosirea serviciilor de taxi autorizate și recomandate de personalul hotelului/aeroportului, evitarea călătoriilor/excursiilor în locuri cu acces dificil, nepopulate, evitarea cartierelor mărginașe, în speciale pe timpul nopții.
În cazul producerii unui delict, acesta trebuie semnalat imediat Poliției Naționale. Se recomandă solicitarea unei fotocopii a denunțului prezentat.
Telefoane de urgenţă:
117 – Poliție
222 9330 – Poliţia de tranzit/circulaţie
118 – Pompierii
911 – Urgenţe (pentru telefoane mobile)
128 – Crucea Roşie
Apelează rapid numerele de urgență din Costa Rica!
Sistemul medical
Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea pentru cetățenii români care doresc să se deplaseze în Republica Costa Rica să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viață, deoarece, în lipsa acesteia, costurile pentru eventualele servicii medicale pot fi ridicate.
Verificați dacă asigurarea pe care aţi încheiat-o în România are acoperire în Costa Rica. Solicitaţi companiei de asigurări din România numele firmei de asigurări corespondente şi numele spitalelor la care vă puteţi adresa în caz de necesitate.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în această țară să se protejeze împotriva înțepăturilor de țânțari, deoarece au fost înregistrate cazuri de febră dengue, zika și chikungunya.
Înaintea realizării călătoriei, se recomandă consultarea medicului pentru realizarea vaccinurilor necesare în funcție de situația stării dvs. de sănătate și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs117/en/ )
Informaţii utile: Ministerul Sănătăţii din Costa Rica: Tel: 00506- 223-0333.
Condiţii privind traficul auto
Circulația auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.
Centura de siguranță este obligatorie. Folosirea telefonului mobil la volan este interzisă.
Se recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în această țară prudență în trafic, cetățenii străini fiind supuși acelorași sancțiuni ca şi cetățenii costaricani.
În unele zone starea carosabilului este precară, mai ales în perioada cu climă umedă.
Date fiind caracteristicile locale (posibilitatea de a întâlni pietoni, animale, obstacole neprevăzute pe șosele), starea precară a parcului vehicular și în anumite zone a infrastructurii, numărul accidentelor de trafic este destul de ridicat, fapt pentru care se recomandă extremă precauție și respectarea limitărilor de viteză și a semnalizărilor, în special pe timpul nopții.
Conform legislației, în cazul producerii unui accident nu trebuie schimbată poziția autoturismului înaintea sosirii unui echipaj de poliție.
În cazul utilizării unor mijloace de transport pe apă sau aer (bacuri, vapoare, avionete, elicoptere, etc.) se recomandă verificarea îndeplinirii normelor minime de siguranță (veste de salvare, echipament radio, etc.).
Parcaţi numai în locurile special amenajate (toate cu plată).
Permisul de conducere naţional poate fi utilizat timp de 30 zile de la data intrării în această ţară.
- Limite de viteză admise
- în general – 40 km în localităţi
- sunt tronsoane de şosele cu limite superioare de viteză, indicate în zona respectivă.
- Transportul public
Transportul public este bine dezvoltat.
Vă recomandăm să folosiţi doar taxiuri ale firmelor specializate.
Vă recomandăm să aveţi serviciile de transport incluse în pachetul turistic, sau să închiriaţi automobile.Tariful de închiriere include, de regulă, şi asigurarea de accident.
În caz de accident trebuie să aşteptaţi să vină un agent de poliţie pentru constatare. Trebuie să luaţi legătura şi cu firma de la care aţi închiriat autovehiculul, precum şi cu societatea sa de asigurare, în cazul în care are asigurare separată.
Utilizarea cărţilor de credit
Se acceptă cărţi de credit emise de instituţii locale sau internaţionale (ex. American Express, Visa, Master Card, etc.).
Reglementări vamale
Se acceptă introducerea/scoaterea efectelor personale şi a medicamentelor pentru uz personal, în cantităţi moderate(raţionale).
Puteţi introduce, pentru uz personal, aparatul de fotografiat sau camera de filmat, aparatul de ras electric, uscător de păr, telefonul celular şi laptopul personal, radio portabil, cărţi, reviste, etc. Acestea se declară la intrare şi nu se pot comercializa.