Condiţii de intrare şi regim de şedere

Deşi Principatul Monaco nu este parte semnatară a Acordului Schengen, acesta respectă normele Acordului Schengen în privinţa controlului la frontieră şi obţinerea de vize.

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Principatul Monaco.

Intrarea cetăţenilor români pe teritoriul Principatului Monaco este permisă pe baza paşaportului sau a cărţii de identitate, în curs de valabilitate. Aceştia au dreptul legal de şedere, pentru o perioadă de 90 de zile, într-un interval de 6 luni.

Cetăţenii români, care intenţionează să rămână pe teritoriul Principatului Monaco pentru o perioadă mai lungă de 90 de zile, au obligaţia de a contacta Direcţia de siguranţă publică- Secţia rezidenţă “Section des Résidents de la Direction de la Sûreté Publique”, (sise 4, rue Louis Notari en Principauté), în vederea obţinerii unui permis de şedere, eliberat de Ministerul de Interne.

Pentru depunerea cererii și obținerea permisului de şedere sunt necesare:

  • Paşaportul românesc sau cartea de identitate românească în curs de valabilitate.
  • Cazierul judiciar (eliberat de instituțiile din România sau din ţara unde cetățeanul român a deținut statutul de rezident mai mult de 5 ani);
  • O fotografie color recentă «tip pașaport european»;
  • Dovadă de domiciliu pe teritoriul Principatului monegasc (contract de închiriere imobiliară, dovadă de cazare sau un act de proprietate imobiliară);
  • Permis de muncă, aprobat de Serviciul de ocupare a forţei de muncă a Principatului (Service de l’Emploi de la Principauté) sau orice alt justificativ profesional ;
  • O cerere de înfiinţare a unei societăţi și o atestaţie emisă de bancă, prin care se probează existenţa mijloacelor suficiente de subzistenţă în Principat.

Înainte de plecarea în străinătate, este recomandat să contactaţi Consulatul onorific al României în Principatul Monaco, pentru obţinerea de informaţii suplimentare privind condiţiile particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională:

Consulatul Onorific al României în Principatul Monaco

Chancellerie: Le Monte Carlo Sun 74,Boulevard d’Italie, 98000 MONACO
Tel:  +377 97 77 32 48
Fax: +377 97 77 16 48
Mobile: +33 687 80 85 30
E-mail: consulat-roumanie@monaco.mc
Consul onorific: Dr. Constantin TURCHINA

sau

Ambasada Principatului Monaco în Italia, care asigură reprezentarea diplomatică şi consulară a Principatului MONACO în România

Adresa: Via Bertoloni, 36, 00197 Rome

Telefon: 00.39.06.808.33.61

Fax: 00.39.06.807.76.92

E-mail: ambasciata.in.italia@gouv.mc

Doriţi să munciţi în Monaco?

Permisul de muncă nu poate fi obținut decât în urma aprobării unui dosar care este constituit și depus la Serviciului Public de Ocupare a Forței de muncă din Principatul Monaco de către un angajator (societate monegască).

În ceea ce privește detașarea pentru a putea desfăşura activităţi lucrative pe teritoriul Principatului Monaco, cetățenii europeni trebuie să fie angajaţi (contractați) de către o Societate de Interim din Principatul Monaco. Acest aspect presupune ca personele să aibă deja rezidenţa în Monaco, Franța sau Italia, în zona de frontieră a departamentului Alpii Maritimi. În prezent, nu există niciun dispozitiv/normă legislativă care să permită detaşarea salariaţilor români în Principatul Monaco.

Nu este reglementată nicio Convenţie de Securitate Socială pentru salariaţii europeni, cu excepţia salariaţilor de naţionalitate franceză sau italiană (singurele două state cu care Monaco a semnat această convenţie).  Doar salariaţii de naţionalitate italiană sau franceză (care au reşedinţa în aceste state potrivit dispoziţiilor legale) pot fi detaşaţi direct în Principatul Monaco cu condiţia existenţei unei declaraţii de detaşare şi a unui acord din partea Serviciului Public de Ocupare a Forței de Muncă din Principatul Monaco.

Siguranţă şi criminalitate

Nivelul criminalităţii este foarte scăzut în Principatul Monaco. Acest fapt se datorează unui sistem de supraveghere video non–stop, amplasat pe întreg teritoriul şi în interiorul majorităţii clădirilor cu o capacitate de blocare a tuturor căilor de acces în Principat în câteva minute, cu echipamente de monitorizare internă în cazinouri şi hoteluri.

Cerşetoria este interzisă, expunerea pe stradă în costum de baie sau ţinute indecente este interzisă, iar regulile de circulaţie sunt aplicate cu deosebită severitate.

Zonele care pot fi expuse infracţiunilor de furt, sunt zonele turistice (Jardin exotique, Musée d’Anthropologie préhistorique, Hôtel de ville, Chapiteau, Casino, Sporting-Club, Centre hospitalier Princesse Grace).

În cazul producerii unor incidente grave, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

  • 17 – serviciul de urgenţe poliţie
  • 18 – serviciul de urgenţe pompieri
  • 141 – serviciul de urgenţe salvare
  • 112 – serviciul european de urgenţe
  • +377 93 30 19 45 – ambulanţă

Apelează rapid numerele de urgență din Monaco!

Sistemul medical

Principatul Monaco deţine un standard ridicat de sănătate publică. Serviciul de sănătate publică este supravegheat de Caisses Sociales de Monaco (CSM).

Înainte de a pleca într-o călătorie, este recomandat să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate. Principatul Monaco nu face parte din Uniunea Europeană, prin urmare Cardul european de sănătate nu este acceptat. Este recomandat să încheiaţi o asigurare privată de sănătate.

Asigurarea medicală este obligatorie în Monaco. O asigurare medicală complementară este recomandată, pentru a avea acces atât la serviciile de urgenţă din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat şi pentru acoperirea altor cheltuieli medicale, care nu sunt suportate de către stat. La încheierea unei astfel de asigurări, verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare din ţara de destinaţie şi de tranzit.

În urma înscrierii în sistemul de securitate socială, este emis un card de sănătate (Carte d’Immatriculation). Acest card conferă titularului dreptul de a avea acces la servicii şi îngrijiri medicale şi stomatologice în Principatul Monaco. Partenerul şi copiii titularului cardului beneficiază de aceleaşi servicii.

Medicul generalist (médecin traitant) este primul punct de contact, acesta urmând să îndrume pacientul către un medic specialist.

Unităţi sanitare din Monaco:

  • Centre hospitalier Princesse Grace (Établissement public): 1 Avenue Pasteur, Monaco, tel: (+377) 97 98 99 00
  • Centre cardio-thoracique (Établissement privé): 11 bis, avenue d’Ostende, Monaco, tel: (+377) 92 16 80 00
  • Centre d’hémodialyse (Établissement privé): 32, quai Jean-Charles Rey, Monaco, tel: (+377) 92 05 68 00
  • Institut Monégasque de Médecine et Chirurgie Sportive (IM2S): 11, Avenue d’Ostende, Monaco, tel: (+377) 99 99 10 00

Pentru mai multe informaţii, consultaţi pagina web a Ministerului Sănătaţii al Principatului Monaco: http://service-public-particuliers.gouv.mc/.

Regimul medicamentelor

Antibioticele şi unele medicamente nu se eliberează decât pe bază de reţetă. Anumite medicamente se eliberează fără prescripţie medicală, dar sunt mult mai scumpe, altele sunt rambursate prin CSM.

Important: În timpul nopţii, este necesară prezentarea la o secţie de poliţie, înainte de a merge la farmacie.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului. Se acordă prioritate maşinilor care vin din dreapta.

Viteza de circulaţie este în general limitată la 50 km/oră. Traficul este în general perturbat, în timpul Grand Prix al Formulei 1, ce are loc în lunile mai sau iunie.

Accesul în zona Monaco-Ville este rezervat numai vehiculelor înmatriculate în Monaco sau în Alpii Maritimi.

Tranzitul rulotelor este interzis.

Centura de siguranţă este obligatorie, atât pentru pasagerii din faţă, cât şi pentru cei din spate.

Folosirea telefoanelor mobile este interzisă la volan, cu excepţia sistemului handsfree.

Conducerea cu farurile aprinse pe timp de zi este opţională.

  • Starea drumurilor

Starea drumurilor şi infrastructurii este foarte bună.

Reţeaua de căi ferate este subterană pe întreaga suprafaţă a Principatului.

Exista 6 linii de autobuz între Monaco şi Monte Carlo:

  • Linia 1: Monaco Ville, Monte-Carlo, Saint Roman şi retur;
  • Linia 2: Monaco Ville, Monte-Carlo, Exotic Garden şi retur;
  • Linia 3: este o linie temporară Hector Otto, Fontvielle și retur;
  • Linia 4: Saint Roman, Railway station, Fontvielle şi retur;
  • Linia 5: Fontvieille, Hospital şi retur;
  • Linia 6: Larvotto beaches, Sporting, Fontvieille şi retur.
  • Parcarea

Începând cu 1 ianuarie 2014, staţionarea până la 2 ore este gratuită în Monaco. Pentru intervale mai lungi de 2 ore, se poate achiziţiona un abonament de o zi, în valoare de 20 de euro.

Staţionarea vehiculelor de camping este reglementată.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să consultaţi pagina privind tarifele serviciilor de parcare din Monaco.

  • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

Este interzisă folosirea sau deţinerea aparatelor de detectare a radarelor.

  • Permisul de conducere

Permisul de conducere, valabil emis în România, este recunoscut în Monaco.

Orice persoană care are reşedinţa în Monaco şi deţine un permis de conducere străin, are obligația de a preschimba permisul cu unul monegasc, în termen de 1 an de la dobândirea dreptului de rezidenţă.

  • Obligativitatea deţinerii unui etilotest

În Monaco, conducătorii auto sunt obligaţi să posede un aparat pentru verificarea alcoolemiei – etilotest. Sunt exceptați de la această obligaţie, conducătorii vehiculelor cu motor, cu 2 sau 3 roţi, având o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cm³.

Aceste dispozitive se pot achiziţiona în hipermarketuri şi în magazinele de cartier.

În cazul unui control rutier, lipsa acestui dispozitiv este sancţionată cu amendă .

Este interzisă conducerea autovehiculelor, când valoarea indicatorului depăşeşte sau este egală cu 0,5 g/l.

  • Transportul rutier de mărfuri

Manipularea tahografului se sancţionează cu amendă de până la 30.000 euro. Se poate aplica, de asemenea, o pedeapsă cu închisoarea de până la un an şi punerea sub sechestru a autovehiculului.

  • Informaţii în cazul accidentelor de circulaţie

În cazul accidentelor uşoare, completaţi împreună cu cealaltă parte implicată în accident, formularul tip, pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă, care figurează pe Cartea Verde. Numere de urgenţă:

  • 17 – serviciul de urgenţe poliţie
  • 18 – serviciul de urgenţe pompieri
  • 141 – serviciul de urgenţe salvare
  • 112 – serviciul european de urgenţe

Utilizarea cărţii de credit

Monaco face parte din Zona unică de plăţi în euro (SEPA). Conceptual, SEPA reprezintă o zonă în care toate plăţile în euro, inclusiv cele transfrontaliere, sunt tratate ca plăţi naţionale (fără a mai exista o diferenţiere între plăţile naţionale şi cele transfrontaliere).

În Monaco sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit europene şi nord-americane.

Deschiderea unui cont bancar se face în termen de o zi. Actele necesare deschiderii unui cont sunt:

  • Act de identitate (paşaport sau carte de identitate în curs de valabilitate);
  • Un act ce atestă reşedinţa în Monaco (contract de închiriere, contract de proprietate, factură);
  • Dovadă de venit;
  • Certificat de naştere, în unele cazuri.

Reglementări vamale

Deşi nu face parte din Uniunea Europeană, Principatul Monaco face parte din teritoriul vamal al Uniunii Europene. Prin urmare, nu există controale la graniţele interne dintre statele semnatare ale Acordului Schengen.

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt:

  • Ţigări – 200 bucăţi;
  • Băuturi alcoolice – 4 l sticle de vin, 16 l sticle de bere;
  • Parfum – 50 ml;
  • Apă de toaletă – 250 ml.

​Regimul animalelor de companie

Reglementările care se aplică intrării animalelor de companie în Principatul Monacosunt aceleaşi cu cele aplicate în Franţa.

Paşaportul european pentru animale şi microciparea electronică permit libera circulaţie în Europa. Acest document se poate obţine de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică şi alte vaccinări.

Animalele sub 3 luni, nevaccinate împotriva rabiei, nu sunt acceptate în Monaco.

Din 2008 este interzisă intrarea în Monaco a câinilor de atac: Staffordshire terrier şi American Staffordshire terrier (Pitbull terriers) fără pedigree, Mastiff (Boerbull) fără pedigree, Tosa Inu fără pedigree.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal