I Introducere Un număr mare de agenți patogeni (bacterii, toxine, viruși, țesuturi străine etc.) și substanțe chimice pot avea efecte adverse asupra sănătății oricărei forme de viață, cum ar fi fi o ființă umană. Oricare ar fi calea de intrare în organism, acesta este dotat cu bariere mecanice și chimice pentru a se apăra împotriva invaziei agenților patogeni: pielea și mucoasele sunt bariere mecanice și chimice printre altele, cum ar fi aparatul lacrimal, saliva, urina, sebumul (peliculă protectoare de acizi grași nesaturați), aciditatea pielii (pH 3 până la 5), sudoarea și lizozomii, sucul gastric (pH 1.2 până la 3),… În ciuda existenței sistemelor de apărare ale organismului, expunerea la o anumită doză de agent patogen (printr-o singură expunere sau prin expuneri repetate) poate provoca un proces de infecție extrem de contagios care poate ucide în câteva ore.

Utilizarea echipamentului de protecție respiratorie (RPA) este menită să prevină inhalarea agenților biologici. Acest risc poate apărea în diferite sectoare profesionale (sectorul sanitar, sectorul sanitar, sănătatea populației în caz de pandemie). În prezent, această formă de protecție este utilizată și pentru populația din comunitățile confruntate cu contaminarea cu virusul COVID-19.

Aparatele de respirație cu filtru de aerosoli sunt adecvate pentru majoritatea situațiilor de lucru în care există un risc biologic prin inhalare și contact cu persoanele cu risc. În această categorie de aparate de respirat, găsim :

  • Mastile de filtrare de unică folosință FFP1, FFP2 și FFP3 (ED 105a )
  1. a) ED 105 INRS Fiche pratique de sécurité http://www.esst-inrs.fr/3rb/ressources/ed105.pdf
  • Dispozitivele care pot fi utilizate constau dintr-o piesă facială (semimască, mască, capotă) prevăzută cu un cartuș filtrant P1, P2 sau P3 (ED 6106b ). Dispozitivele de ventilație asistată oferă o protecție și un confort sporit, în special în cazul purtării
  1. b) ED6106 INRS Aparatele de protecție respiratorie. Alegerea și utilizarea. ED 6106 august 2019. M. Guimon https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjK9KDd oLjpAhXFyKQKHXTfAvgQFjABegQIBxAB&url=http%3A%2F%2Fwww.inrs.fr%2Fmedia.html%3FrefINRS%3DE D%25206106&usg=AOvVaw0Sa9bgYaHjlvk2eEWXK5P0

Un FFP (filtru facial), cunoscut și sub numele de aparat de respirație cu particule de unică folosință sau mască de particule, este un tip de aparat de respirație cu filtru care servește în primul rând ca protecție împotriva particulelor, precum și a bolilor transmise prin aer (viruși, bacterii etc.).

Este un echipament de protecție personală utilizat de personalul medical pentru a se proteja de contaminare, dar și de orice persoană a cărei activitate îi expune la particule fine (rumeguș, șlefuire, pulberi metalice, demolări de ceramică, îndepărtarea azbestului etc.).

Masca este de tip “semimască”, adică acoperă bărbia, nasul și gura, și este supusă respectării standardelor și testelor de eficiență (rata de filtrare; rata de scurgere spre interior). Standardul EN 149 definește trei clase de eficiență a filtrării pentru aceste măști, și anume FFP1, FFP2 și FFP3.

Spre deosebire de masca chirurgicală, care împiedică în principal răspândirea în exterior a picăturilor emise de purtător (chirurgul), masca FFP trebuie să se potrivească perfect pe față. Astfel, acesta protejează purtătorul împotriva inhalării agenților infecțioși sau a microparticulelor din exterior.

Tabelul 1 prezintă indicațiile de utilizare a măștilor

Tabelul 1 Utilizarea comparativă a aparatelor de protecție respiratorie

Foarte important! Este esențial ca utilizatorul să își regleze corect APR-ul pentru a fi protejat: prezența unor scurgeri la nivelul feței face ca protecția să fie inoperantă.

  • Caracteristicile măștilor FFP1(imaginea 1)

 

Aceasta este cea mai puțin filtrantă dintre cele trei măști.

  • Procentul de filtrare a aerosolilor: minim 80%.
  • Procentul de scurgere către interior: maximum 22%.

Este folosită în principal ca mască de praf (foarte eficientă pentru bricolaj sau alte lucrări). Pulberile precum cărbunele, siliciul, pulberile metalice etc. pot provoca boli pulmonare, cum ar fi silicoza, antracoza, azbestoza etc. Producătorii folosesc benzi de cauciuc galbene pentru a-l identifica

FFP2 (imagine2)

 

  • Procent de filtrare a aerosolilor: minim 94%.
  • Procentul de scurgere în interior: maximum 8%.

Această mască este utilizată pentru protecție în diverse domenii, cum ar fi industria sticlei, turnătoria, construcțiile, industria farmaceutică, agricultura etc. Oprește substanțele chimice sub formă de pulbere. Masca poate fi utilizată și ca protecție împotriva unor virusuri precum gripa aviară sau sindromul respirator acut sever (SARS), gripa, SARS-CoV, SARS-CoV-2, Covid- 19, yersinia pestis, mycobacterium tuberculo, virusul gripal B sau împotriva bacteriilor ciumei pneumonice și tuberculozei.5.

Producătorii folosesc benzi de cauciuc albe sau albastre pentru a-l identifica.

La începutul anului 2020, aceste măști sunt la mare căutare din partea persoanelor fizice, dar și a profesioniștilor din domeniul sănătății, ca urmare a pandemiei Covid-19.

În multe state, începând cu luna martie 2020, stocurile de măști FFP2 sunt rechiziționate de către guvern, ca o prioritate pentru profesioniștii din domeniul sănătății care tratează pacienți cu coronavirus 2019 sau cu risc de coronavirus 2019.

Echivalentele sale apropiate sunt: masca de față N95 pentru zona americană, masca de față KN95 pentru China și Coreea de Sud.

Masca FFP2 (fără supapă/valvă pentru a evita contaminarea mediului extern de către purtător, eventual asimptomatic1) este utilizat pentru a evita contaminarea cu un agent patologic, cum ar fi un virus. Modelul fără supapă este indicat pentru protecția respiratorie a tuturor profesioniștilor din domeniul sănătății sau a tuturor persoanelor expuse la un risc în următoarele situații

  • Accesul la camere în izolare
  • Personal de urgență și consultații cu pacienți cu risc ridicat de boli transmise prin
  • Societăți și laboratoare în care se lucrează și se prelucrează micobacterii (într-o cabină cu flux laminar).
  • Procentul de filtrare a aerosolilor: minimum 99% pentru EN 149-FFP3. Și 99,95% pentru EN 143- P3
  • Procentul de scurgere în interior: maximum 2%.

FFP3 (imaginea 3)

Masca FFP3 este cea mai bună mască FFP de filtrare. Acesta protejează împotriva particulelor foarte fine de azbest sau de siliciu , dar nu este eficient împotriva gazelor nocive emise de vehiculele din oraș, cum ar fi oxizii de azot sau NOx .

Producătorii folosesc benzi de cauciuc roșii pentru a-l identifica.

Mască chirurgicală (imaginea 4)

 

Acesta este utilizat de profesioniștii din domeniul sănătății care lucrează în sălile de operație. Scopul este de a preveni răspândirea picăturilor emise de purtător (chirurgul) în afara câmpului operator steril, prevenind astfel infectarea pacientului din interior. În același scop, această mască trebuie purtată de un pacient care este contagios prin intermediul tractului respirator.

O mască de barieră igienică sau o mască alternativă (sau mască de consum) este o mască filtrantă purtată peste gură și nas, confecționată din material textil, de obicei din bumbac. Este lavabilă și reutilizabilă. Această mască este utilizată de către publicul larg în scopul protecției igienice a purtătorului și a anturajului său, ca o completare a măsurilor de barieră, împotriva transmiterii bolilor infecțioase sau a poluării aerului cu particule . Protecția oferită de eficiența filtrării lor este uneori reglementată: este, prin urmare, foarte variabilă.

  • Compararea tipurilor de măști în conformitate cu standardele europene (EN) Standardul european EN 143 definește 3 clase diferite de măști în funcție de tipul de filtru de particule care poate fi montat sau caracterizat pe o mască de față chirurgicală sau industrială: P1 (78% filtrare), P2 (92% filtrare), P3 (98% filtrare).

Standardul european EN 149 definește următoarele clase de “măști semi-filtrante” sau “măști filtrante” (FFP), adică măști realizate în întregime sau în totalitate din material filtrant:

IV  Cum sunt testate măștile în conformitate cu standardele EN

Standardele europene EN 143 și EN 149 testează penetrarea filtrelor cu aerosoli uscați de clorură de sodiuC și ulei de parafină. Înainte de teste, filtrele sunt supuse la temperaturi de 70

°C și -30 °C timp de 24 de ore fiecare. C)Mascarillas Autofiltrantes FFP1, 2 y 3, sibol [arhiva]

Standardele includ teste de rezistență mecanică, rezistență la respirație și obstrucție.

Standardul EN 149 testează scurgerile spre interior între mască și față, unde zece subiecți umani efectuează câte 5 exerciții fiecare, iar pentru 8 persoane, media scurgerilor spre interior măsurate nu trebuie să depășească 22%, 8% și, respectiv, 2%, așa cum se arată mai sus în tabelul 2.

Tabelul 2 EN 149 Teste pentru măștile FFP

Clasa Limita de penetrare a filtrului (la un debit de aer de 95 l/min) Debit Funcția
FFP1 Filtrează cel puțin 78% din particulele din

aer

<22% Capac de praf
 

 

FFP2

 

Filtrează cel puțin 92% din particulele din aer

 

 

<8%

Împotriva virusurilor gripale, virusului gripal B, gripei aviare, SARS-CoV, SARS- CoV-2, yersinia pestis, mycobacterium tuberculosis, precum și împotriva utilizărilor

indicate în FFP1

 

 

 

 

 

FFP3

 

 

 

Filtrează cel puțin 98% din particulele din aer

 

 

 

 

<2%

Împotriva particulelor foarte fine, de exemplu, azbest și ceramică, proceduri medicale care generează aerosoli (intubație endotraheală, bronhoscopie, ventilație bronhoalveolară de spălare manuală înainte de intubație, ventilație neinvazivă,

traheostomie și utilizări menționate în FFP1 și FFP2).

V  Rezistența respiratorie

Adăugarea unei supape este menită să faciliteze funcția de respirație. Supapa facilitează expirația, permițând ca umezeala rezultată din condensarea din mască să fie absorbită în filtru. Acest lucru face ca masca să fie mai puțin permeabilă și mai incomodă la purtare. Cu toate acestea, adăugarea unei supape crește riscul de funcționare defectuoasă și, prin urmare, riscul de infiltrare a virușilor, bacteriilor, micobacteriilor sau a particulelor toxice. În timp ce avantajele și dezavantajele valvelor sunt aproximativ echilibrate pentru măștile FFP1 și FFP2, trebuie să se țină cont și de durata de utilizare. Pentru FFP3, este preferabilă utilizarea unei valve, deoarece straturile groase de filtrare îngroșează respirația. Acesta este motivul pentru care majoritatea FFP3-urilor sunt oferite cu o supapă integrată.

INRS ne reamintește că, întrucât supapa lasă să iasă aerul expirat fără a-l filtra, aceste măști sunt protectoare pentru cel care le poartă, dar în niciun caz pentru cei din jur (x, Y).

Rezistențele respiratorii se măsoară în timpul inspirației și expirației și se măsoară în milibari (mbar):

  • FFP1: pentru inhalare la 30 l/min, rezistența este mai mică de 0,6 mbar, la 95 l/min mai mică de 2,1 mbar; pentru expirație la 160 l/min, rezistența este mai mică de 3,0 mbar;
  • FFP2: pentru inhalare la 30 l/min, rezistența este mai mică de 0,7 mbar, la 95 l/min mai mică de 2,4 mbar; pentru expirație la 160 l/min, rezistența este mai mică de 3,0 mbar;
  • FFP3: pentru inhalare la 30 l/min, rezistența este mai mică de 1 mbar, la 95 l/min mai mică de 3 mbar; pentru expirație la 160 l/min, rezistența este mai mică de 3,0VI  Context normativ, consolidare, aviz juridic .

Standardul EN 149 Versiunea 2009

Odată cu publicarea versiunii din 2009 a standardului, denumirea măștii de protecție respiratorie este acum “mască de protecție respiratorie cu jumătate de față împotriva particulelor”. Abrevierea NR sau R se adaugă după FFP1, FFP2, FFP3:

  • NR (nereutilizabil): utilizarea măștii de semi-filtrare este limitată la o zi lucrătoare. Nu este reutilizabilă;
  • R (reutilizabilă): dacă semimasca poate fi utilizată mai mult de o zi lucrătoare. Prin urmare, este

Litera D se adaugă atunci când semimasca a trecut testul prafului de dolomită. Acest test asigură că rezistența la inhalare va rămâne sub valorile prevăzute de EN 149 pe toată durata de viață a măștii (NR sau R). De exemplu, o mască marcată “FFP3 NR D” va putea fi utilizată pentru un nivel de filtrare (P3) pe parcursul unei zile de lucru (NR) fără colmatare (D).

Prezența unei supape poate fi indicată cu litera V. Literele S sau L indică filtrarea prafului solid sau, respectiv, lichid.

Măștile fabricate înainte de introducerea noului standard pot avea încă marcajul vechi.

Aviz juridic:

Aparatele de protecție respiratorie FFP sunt considerate echipamente de protecție personală (PPE). În continuare sunt prezentate cerințele legale care trebuie să fie incluse pe fiecare mască:

  1. Numele producătorului ;
  2. Referință mască ;
  3. Numărul CE al organismului de certificare + EN 149:2009 + clasa măștii (FFP1, FFP2 sau FFP3)

+ simbolul (NR sau R).

Marcajul trebuie să fie conform cu Regulamentul (UE) 2016/425 privind echipamentele de protecție individuală (EIP), care se aplică de la 21 aprilie 2018 În cazul în care oricare dintre aceste detalii lipsește, masca va fi considerată neconformă.

De exemplu :

SGS se angajează să furnizeze informații privind dezvoltarea reglementărilor pentru produsele de consum ca serviciu complementar. Printr-o rețea globală de laboratoare, SGS oferă o gamă largă de servicii, inclusiv teste fizice/mecanice, teste analitice și activități de consultanță pentru parametri tehnici și non-tehnici, aplicabile unei game complete de produse de consum.

VII  Bune practici de instalare și eliminare

Masca trebuie să se potrivească cât mai bine posibil pe față; o filă metalică permite ajustarea acesteia la podul nasului (nu se recomandă bărbile groase, iar benzile elastice trebuie scurtate cu un nod pentru copii).

Dacă este vorba de protecția împotriva bolilor infecțioase, aceasta va fi eficientă doar în combinație cu o spălare frecventă și eficientă a mâinilor. Spălați-vă bine pe mâini înainte de a vă pune masca; nu atingeți masca în timpul utilizării (sau curățați-vă imediat mâinile) și schimbați masca atunci când este umedă. Masca nu trebuie purtată niciodată pe frunte, pe gât sau în buzunar, deoarece aceasta ar putea contamina purtătorul dacă este repoziționată. Aceasta trebuie îndepărtată prin apucarea părții din spate a măștii (de elastice, fără a atinge partea din față a măștii) și apoi aruncată într-un coș de gunoi închis corespunzător înainte de spălarea mâinilor.

Măști igenice pentru consumatori: Măștile igenice  pentru consumatori sunt măști din țesătură, de obicei lavabile și reutilizabile, concepute pentru a preveni proiecția de picături și consecințele acesteia. Acestea au proprietăți de filtrare cuprinse între cel puțin 70% și peste 90% de filtrare a particulelor emise cu o dimensiune egală sau mai mare de 3 microni.

La finalul unui proces supervizat de Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor și Produselor de Sănătate (ANSM), cu sprijinul ANSES, au fost create două noi categorii de măști pentru publicul larg, printr-o notă de informare a Ministerului Sănătății, Ministerului Economiei și Finanțelor și Ministerului Muncii din 29 martie 2020.

Măști individuale pentru utilizarea de către profesioniștii care intră în contact cu publicul (categoria 1)

  • Utilizarea acestor măști este destinată personalului care ocupă posturi sau misiuni care implică un contact regulat cu Acestea filtrează cel puțin 90% din particulele emise cu o dimensiune mai mare sau egală cu 3 microni.

Măști de uz colectiv pentru a proteja un întreg grup care poartă aceste măști (categoria 2)

Aceste măști sunt destinate persoanelor de la locul de muncă care au contacte ocazionale cu alte persoane. Această mască poate fi purtată de toate persoanele dintr-un subgrup (companie, departament etc.) sau în prezența altor persoane care poartă o mască din altă categorie, atunci când postul sau condițiile de lucru o cer.

Aceste măști “pentru publicul larg” sunt destinate în principal persoanelor fizice în contextul activității lor profesionale și pot fi oferite, de asemenea, unui număr mai mare de persoane în timpul unor ieșiri autorizate în contextul izolării și al decontaminării.

Utilizarea acestor măști face parte din aplicarea strictă a măsurilor de izolare, a măsurilor de organizare a muncii și a acțiunilor de barieră.

Cum au fost dezvoltate aceste măști de consum?

Direcția Generală pentru Întreprinderi din cadrul Ministerului Economiei și Finanțelor, în colaborare cu Comitetul strategic pentru sectorul modei și al produselor de lux din cadrul Consiliului Național al Industriei, cu polii de competitivitate Euramaterials și Techtera, cu Uniunea Industriilor Textile (UIT), cu Uniunea Franceză a Modei și Îmbrăcămintei (UFIMH) și cu Institutul Francez al Textilelor și Îmbrăcămintei (IFT), a lansat o cerere de propuneri adresată întreprinderilor care doresc să propună soluții pentru creșterea capacității naționale de producție. Această cerere de propuneri a fost însoțită de un caiet de sarcini întocmit de Direcția Generală de Armament (DGA) din cadrul Ministerului Forțelor Armate.

Câteva sute de companii și grupuri de companii au propus deja soluții alternative. Aceste propuneri au fost supuse unor teste de filtrare și permeabilitate efectuate de DGA.

Care sunt obligațiile întreprinderilor care doresc să comercializeze măști igenice pentru publicul larg?

Orice companie care dorește să introducă aceste măști pe piață trebuie mai întâi să :

  1. dispună efectuarea, sub responsabilitatea sa, de către o terță parte competentă, a unor teste care să demonstreze performanța măștilor sale în raport cu specificațiile de stat stabilite în nota informativă interministerială din 29 Acesta trebuie să poată prezenta rezultatele testelor serviciilor de inspecție, la cerere. În cazul în care materialul (același furnizor, aceeași referință) a fost deja testat pentru un alt producător, acesta nu este obligat să îl testeze din nou. Cu toate acestea, el trebuie să poată prezenta autorităților de control raportul de testare pentru materialul pe care îl utilizează.
  2. Să aplice  pe   produs   sau   pe   ambalajul   acestuia   sigla   care   identifică   măștile   de   consum.

Siglele:

Cu toate acestea, o perioadă de toleranță va fi aplicată siglelor în mai 2020 pentru a ține cont de timpul necesar pentru fabricarea ambalajelor și pentru a evita întârzierea introducerii produselor pe piață.

  1. În cursul lunii mai 2020, pot fi puse în aplicare modalități simplificate de distribuire a acestor instrucțiuni de Distribuitorii vor trebui să :
  • Tipăriți acest pliant, afișați-l la punctul de vânzare (“colț sau casierie”) și distribuiți-l sau puneți-l la dispoziție atunci când se cumpără una sau mai multe măști;
  • Fără a aduce atingere măsurilor de mai sus, includeți-o pe site-ul lor web, dacă este disponibilă.

Franța a luat o decizie strategică majoră pentru a elimina dependența chineză de producția de măști cu propriile sale mărci de calitate. DGA este mandatată să elaboreze și să supravegheze testele de filtrare și permeabilitate ale noilor măști fabricate în Franța

IX  Masca N95 SUA

N95 este un aparat de protecție respiratorie cu filtru de particule, care respectă clasificarea de filtrare a aerului a Institutului Național pentru Securitate și Sănătate în Muncă (NIOSH) din SUA. Acesta filtrează cel puțin 95% din particulele din aer, dar nu este rezistent la ulei și nu filtrează gaze sau vapori. Echivalentul în Europa este FFP 2, care filtrează cel puțin 94% din particule.

Masca are o plasă fină de fibre polimerice sintetice produse printr-un proces de înaltă tehnologie numit “melt-blowing”, care formează stratul intern de filtrare care filtrează particulele periculoase.

Administrația pentru Sănătate și Siguranță în Muncă (OSHA) solicită ca, în SUA, profesioniștii din domeniul sănătății care efectuează o procedură cu o persoană cu o infecție suspectată sau confirmată cu coronavirusul SARS-CoV-2 și COVID-19 să utilizeze protecție respiratorie, cum ar fi masca N95.

OSHA solicită un test inițial de potrivire a căștii faciale pentru a identifica modelul, stilul și dimensiunea corectă a căștii faciale pentru fiecare lucrător, precum și teste de potrivire anuale. În plus, măștile N95 montate corect necesită o verificare a etanșării de către utilizator la fiecare punere.

În conceptul OSHA, este important de știut că masca chirurgicală este diferită de aparatele de respirație și nu este concepută sau aprobată pentru a oferi protecție împotriva particulelor în suspensie în aer, deoarece nu formează o etanșare adecvată pe fața purtătorului și poate oferi protecție respiratorie.

Cazul COVID-19

În cazul unei epidemii grave în care stocurile de măști sunt extrem de limitate, profesioniștii ar trebui să colaboreze cu furnizorii lor pentru a selecta cea mai potrivită mască, deoarece chiar și fără un test de potrivire, o mască va oferi o protecție mai bună decât o mască chirurgicală sau fără mască (OSHA)D .

D ) “Strategies for Optimizing the Supply of N95 Respirators: Crisis/Alternate Strategies[arhivă], Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA, 17 martie 2020 (accesat la 28 martie 2020).

OSHA recomandă utilizarea altor tipuri de măști din alte țări, similare măștilor N95, dacă acestea îndeplinesc standardele NIOSH, cum ar fi măștile FFP2 și FFP3 reglementate de UE.

N95 față de masca chirurgicală

O mască chirurgicală este o mască de unică folosință, bine ajustată, care creează o barieră fizică între gura și nasul purtătorului și potențialii contaminanți din mediul apropiat.

Dacă este purtată corect, o mască chirurgicală are rolul de a ajuta la blocarea picăturilor de particule mari, a stropirii, a pulverizărilor sau a stropilor care pot conține viruși și bacterii. Masca chirurgicală poate reduce excreția de salivă și aerosoli respiratori de la purtător la alte persoane.

O mască chirurgicală, prin concepție, nu filtrează și nu blochează particulele foarte mici din aer care pot fi transmise prin tuse, strănut sau anumite proceduri medicale.

De asemenea, masca chirurgicală nu oferă o protecție completă împotriva germenilor și a altor contaminanți din cauza lipsei de fixare între suprafața măștii și fațăE) .

  1. E) N95 Respirators and Surgical Masks (Face Masks)” [arhivă], S. Food and Drug Administration, 11 martie 2020

(accesat la 28 martie 2020).

Eficiența filtrului unei măști chirurgicale poate varia de la mai puțin de 10% la aproape 90% între diferiți producători atunci când este măsurată folosind parametrii de testare pentru certificarea NIOSH.

Cu toate acestea, un studiu a constatat că, chiar și în cazul măștilor chirurgicale cu filtre “bune”, 80-100% dintre subiecți nu au trecut un test de potrivire calitativ acceptat de OSHA, iar un test cantitativ a arătat 12-25% de scurgeri . F)

F)Rosseau și Ann, “N95 Respirators and Surgical Masks” [arhivă], NIOSH Science Blog, 14 octombrie 2009 (accesat la 28 martie 2020).

CDC (Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA) recomandă măștile chirurgicale în procedurile în care se poate genera aerosoli de către purtător, dacă aerosoli mici pot provoca boli la pacient G)

G)Isolation Precautions[arhivă], Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA, 22 iulie 2019 (accesat la 9 februarie 2020).

 Politica de piață   

Producția de măști N95 a fost limitată din cauza constrângerilor în ceea ce privește aprovizionarea cu polipropilenă nețesută (utilizată ca filtru principal), precum și din cauza încetării exporturilor din China.

John Zie, “World Depends on China for Face Masks But Can Country Deliver? H)

H)Voice of America, 19 martie 2020 (citire online [arhivă])

Melanie Evan, “Critical Component of Protective Masks in Short Supply – The epidemic has driven up demand for material in N95 filters; ‘everyone thinks there is this magic factory somewhereI) ‘”, I)The Wall Street Journal, 7 martie 2020 (citește online [arhivă])

  • China controlează 50% din producția mondială de măști și, confruntată cu propria epidemie de coronavirus, și-a dedicat toată producția pentru uz intern, permițând exporturile doar prin intermediul ajutorului umanitar alocat de
  • Canada: Novo Textiles Group din British Columbia intenționează să devină principalul producător din Canada. AMD Medicom din Quebec va fi al doilea producător canadian de măști N95, cu un contract exclusiv de furnizare pentru Guvernul Sean Silcoff, “Medicom va începe să fabrice măști N95 în Canada, deoarece țările străine reduc exporturile”.K)
  1. K) The Globe and Mail, 5 aprilie 2020 (citit online [arhivă], accesat la 5 aprilie
  • China: Guvernul chinez reglementează exportul de măști chirurgicale și de protecție într- un mod radical: începând din aprilie 2020, China, preocupată de imaginea acestora, a decis să creeze un registru al producătorilor autorizați și un exportator Ca urmare, peste 80% din exporturile de măști au fost blocate și peste 6000 de noi producători chinezi au fost nevoiți să își închidă activitatea. – Începând cu aprilie 2020, doar măștile FFP pot fi exportate cu ușurință. Măștile cu certificare FDA sunt exportate în SUA doar de câțiva jucători aflați sub controlul guvernului chinez. China, cunoscută pentru că produce fără să țină cont de calitate, a fost nevoită să ia pentru prima dată măsuri rapide și drastice pentru a-și controla exporturile. Vameșii chinezi au fost instruiți să deschidă toate cutiile pentru inspecție.

XII  Elveția – Colaborare în cadrul Grupului operativ național elvețian pentru știință COVID-1

Începând cu 16 februarie 2020, potrivit Oficiului Federal de Sănătate Publică, va fi obligatorie purtarea unei măști începând cu vârsta de 12 ani în spațiile închise ale vehiculelor de transport public și în spațiile interioare accesibile publicului din spitale, clinici, cămine de bătrâni și aziluri de bătrâni.

La sfârșitul lunii martie2020, Consiliul Federal a înființat un comitet științific consultativ intitulat Swiss National COVID-19 Science Task ForceGrupul operativ este menit să sprijine conducerea politică și administrația în combaterea crizei coronavirusului.

Laboratorul Spiez este reprezentat în două grupuri de experți:

  • Grupul de diagnosticare și testare, care este responsabil pentru îmbunătățirea coordonării între laboratoare și
  • Grupul de prevenire și control al infecțiilor, care se ocupă de problema măștilor de protecție.

Laboratorul Spiez se confruntă cu multe întrebări privind disponibilitatea, reutilizarea și producția “artizanală” de măști.

Laboratorul Spiez dezvoltă în prezent metode de testare în strânsă cooperare cu EMPA, ca parte a proiectului ReMask. Accentul se pune în principal pe măștile de protecție respiratorie (FFP2 și FFP3) și pe măștile chirurgicale (igienice), care sunt necesare în special în instituțiile de sănătate publică și în sectorul sanitar.

Oficiul Federal de Sănătate Publică emite recomandări oficiale privind utilizarea măștilor de protecție. Măștile pot fi purtate mai mult timp decât cele standard (2-4 ore) și, prin urmare, pot fi înlocuite mai rar. Conform directivelor OFSP, acestea pot fi purtate timp de maximum 8 ore, chiar dacă interiorul este umed.Comenzile pentru măști de toate tipurile nu sunt de competența Laboratorului Spiez. În plus, laboratorul Spiez nu este în prezent în măsură să proceseze cererile de testare și aprobare a măștilor de protecție de la furnizorii privați.

https://www.labor-spiez.ch/index.htm

În laboratoarele Spiez, se efectuează “teste de protecție personală” pentru a determina scurgerea spre interior a măștilor de protecție NBC:

XIII  Laboratoarele acreditate în UE trebuie să certifice măștile în conformitate cu următoarele standarde europene:

EN 14683+AC August 2019 Măști de față medicale. Cerințe și metode de încercare

Acest standard specifică construcția, proiectarea, cerințele de performanță și metodele de testare pentru măștile medicale destinate să limiteze transmiterea agenților infecțioși de la personal la pacienți în timpul procedurilor chirurgicale și în alte medii medicale cu cerințe similare. O mască medicală cu o barieră microbiană adecvată poate fi, de asemenea, eficientă în reducerea eliberării de agenți infecțioși prin nas și gură la un purtător asimptomatic sau la un pacient cu simptome clinice. Prezentul standard european nu se aplică măștilor destinate exclusiv protecției personale a membrilor echipei. Există standarde pentru măștile destinate protecției respiratorii personale. Anexa A oferă informații pentru utilizatorii de măști pentru uz medical.

EN 149:2001 + A1:2009 Aparate de protecție respiratorie. Semimăști filtrante pentru protecția împotriva particulelor.

Standard european care specifică performanțele minime și metodele de testare a acestor semimăști filtrante utilizate ca protecție respiratorie împotriva particulelor. Cerințele prezentului standard se referă la următoarele aspecte:

  • rezistență la impact,
  • rezistență la produsele de curățare și dezinfectare,
  • rezistență la flacără,
  • rezistența la respirație.

Versiunea 2001 a standardului EN149 definește 3 clase de eficiență pentru aceste măști în funcție de valoarea maximă de penetrare spre interior a mediului * :

  • O mască de praf FFP1 va opri cel puțin 78% din
  • O mască de praf FFP2 va opri cel puțin 92% din
  • O mască de praf FFP3 va opri cel puțin 98% din particule (*: această eficiență este măsurată cu un aerosol cu un diametru mediu de 0,6 microni (particule de la 0,01 la 1 micron)).

Versiunea 2009 a standardului EN149 modifică aceste 3 clase prin includerea procentului de scurgere spre interior și a procentului de filtrare a aerosolilor:

  • FFP1: 22% maxim / 70% maxim
  • FFP2: 8% maxim / 94% maxim
  • FFP3: 2% maxim / 99% maxim

Rata de scurgere este măsura proporției de aerosoli care trece între mască și față, iar rata de filtrare este proporția de aerosoli care nu este reținută de filtru.

Lista laboratoarelor este prezentată în anexa 6.

  • COVID-19 va continua să se răspândească la diferite niveluri în comunitățile noastre și vor continua să apară focare, apariția unei noi variante îngrijorătoare.

Măștile reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri individuale de sănătate publică pentru a ne proteja pe noi înșine și pe ceilalți de COVID-19.

În combinație cu alte măsuri de sănătate publică, măștile bine confecționate, bine ajustate și purtate în mod corespunzător vă pot ajuta să evitați :

  1. infectați cu COVID-19: acestea reduc cantitatea de particule respiratorii infecțioase pe care le inhalați.
  2. să transmită COVID-19 altor persoane: acestea rețin particulele respiratorii infecțioase pe care le produceți dacă sunteți infectat, chiar dacă nu aveți simptome.

În prezent, în multe țări, în conformitate cu legislația națională, nu mai există obligația de a purta o mască de protecție personală.

Este bine să purtați o mască în locurile publice interioare. Ar trebui să vă simțiți liber să purtați o mască, chiar dacă aceasta nu este obligatorie în comunitatea sau în mediul dumneavoastră. Este o decizie personală adecvată. Este deosebit de important să purtați o mască dacă :

  • sunt susceptibile de a avea o formă severă a bolii sau complicații
  • sunt în contact cu persoane care pot avea o formă severă a bolii sau complicații.
  • să viziteze un loc de cazare colectivă
  • vă aflați într-un mediu aglomerat sau slab ventilat

Autori:

Lucien Reclaru – Consultant Independent Eleveția;

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons;

Lisa Craiut – Departamentul de Inginerie și Management Universitatea Oradea;

Ana Paun- Director Program InfoCons

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal