Comisia Europeană și Comitetul său Științific al Sănătății, Mediului și Riscurilor Emergente (SCHEER, în limba engleză) au publicat ultimul raport cu privire la riscurile asupra sănătății prezentate de diodele emițătoare de lumină (LED-uri).
Astfel, Comitetul a ajuns la următoarele concluzii:
- Nu există nicio dovadă a unor efecte dăunătoare sănătății provocate de LED-uri în utilizările normale (drept panouri sau surse de lumină).
- Copiii sunt mai sensibili la lumina albastră. Deși emisiile LED-urilor cu lumină albastră nu sunt neapărat dăunătoare, acestea pot provoca probleme serioase dacă sunt incluse în jucării, precum retinopatia fotică, o problemă în special pentru copiii cu vârsta sub 3 ani.
- Persoanele în vârstă pot simți discomfort la contactul prelungit cu lumina albastră a ecranelor LED.
- Există foarte puține dovezi pentru a demonstra că expunerea la lumină seara (inclusiv la ecranele LED) ar avea un impact asupra ritmului circadian. Cu toate acestea, este neclar dacă această tulburare a ritmului circadian poate conduce la anumite efecte adverse.
Deoarece tehnologia LED este în continuă dezvoltare, Comitetul crede că este important să monitorizăm riscurile prezentate de expunerea îndelungată la LED-uri asupra populației.
Sursa: europa.eu.
– Află câte E-uri se găsesc în guma de mestecat!
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!