InfoCons: Site-urile Internet pentru credite de consum

Intr-un comunicat trimis de Comisia Europeana (www.europa.eu ) se arata ca  fost desfasurata o investigatie la nivelul Uniunii Europene  a site-urilor internet care oferă credit de consum pentru a verifica dacă consumatorii primesc informațiile la care au dreptul în temeiul legislatiei UE privind consumatorii înainte de semnarea unui contract de credit de consum.  
Legislatia UE – Directiva privind creditul de consum, Directiva privind comercializarea la distanță a serviciilor financiare, Directiva privind practicile comerciale neloiale, Directiva privind comerțul electronic si Directiva privind clauzele contractuale abuzive.
Din 562 de site-uri internet verificate inițial in 29 de state (statele UE si Norvegia si Islanda), numai 30% au trecut testul verificării minuțioase pentru respectarea normelor UE relevante de protectie a consumatorilor si 70% din aceste site-uri (393) au fost marcate pentru investigații ulterioare.
Nereguli descoperite :
1)    In 46 % dintre site-urile verificate publicitatea nu a inclus informațiile standard necesare.
2)    In 43 % dintre site-uri  ofertele au omis informatii esentiale pentru luarea unei decizii –
•    nu au oferit informatii clare despre toate elementele diferite din costul total, de exemplu,  privind tipul de rată a dobânzii (fixă, variabilă sau ambele),
•    privind durata creditului (dacă este cazul)
•    privind unele dintre costurile aferente creditului (de exemplu, un comision de intermediere);
3)    costurile au fost prezentate în mod înselător  
In Romania au fost verificate 20 de website-uri ale institutiilor financiare care ofera credite sau isi prezinta ofertele online si la 11 s-au constatat nereguli, deci continuarea investigatiilor.
Verificarea minutioasă a vizat în mod special modul în care întreprinderile aplică Directiva privind creditul de consum (transpusă recent de statele membre), al cărei scop este de a ajuta consumatorii să înteleagă si să compare ofertele de credit.
În 2010, institutiile financiare din zona euro au oferit credite de consum în valoare de peste 600 de miliarde EUR
Comisarul UE pentru consumatori, John Dalli, a declarat: `Atunci când oamenii caută credit, descoperă uneori că acest credit se dovedește a fi mai scump decât părea la început, deoarece informatii importante lipsesc sau sunt neclare. Creditul de consum nu este întotdeauna ușor de înteles si de aceea există o legislatie europeană pentru a-i ajuta pe consumatori să ia decizii în cunottintă de cauză.
 Prin urmare, este foarte important ca întreprinderile să ofere consumatorilor informațiile corecte si necesare. si este rolul Comisiei să colaboreze cu autoritățile nationale de aplicare a legii pentru a realiza acest lucru`.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal