Și tu poți afla dacă ai acțiuni de la Marea privatizare!

Lavinia Gheorghe, Șef Departament Managementul Riscurilor – Depozitarul Central, a vorbit în cadrul evenimentului Forumul Investitorilor, organizat de Bursa de Valori București, despre ‘Marea Privatizare și ce a mai rămas din ea’.

După 20 ani de la Marea privatizare, piața de capital din România are o evoluție interesantă a numărului deținătorilor de acțiuni care au rezultat din programul de privatizare în masă. În perioada 1996-1997 cei care au fost eligibili să primească acțiuni în urma privatizării își puteau valorifica acțiunile.

Dacă inițial erau 18.750.498 acționari (care au avut și au primit dreptul de a deține acțiuni), numărul acestora a scăzut treptat (8.992.575 în 2013 și 8.904.547 în 2014).

În anul 2017 numărul acționarilor este de 8.476.580, aproape jumătate din populația din România.

Unele acțiuni sunt latente pentru că nu s-a mai interesat nimeni de ele.

Este important de știut că acțiunile sunt sau pot fi purtătoare de dividende, dar pot oferi și alte drepturi.

Cum pot afla dacă am acțiuni?

Aceste informații se pot obține prin intermediul extrasului de cont de la Depozitarul Central. Extrasul de cont reprezintă dovada dreptului de proprietate asupra unui număr de acțiuni la o anumită dată.

Pentru persoanele fizice, extrasul de cont se eliberează la cererea titularului de cont pe baza următoarelor documente:

  • cerere de eliberare a extrasului de cont/sumarului de cont;
  • copia actului de identitate al titularului de cont;
  • dovada achitării tarifului aferent operațiunii de eliberare a extrasului de cont pentru persoane fizice (6 lei / societate la care titularul de cont deține acțiuni).

**la cererea mandatarului – procură/imputernicire autentificată la notar și actul de identitate al persoanei împuternicite

**în cazul decesului titularului de cont – copia certificatului de deces și copia actului de identitate al potențialului moștenitor.

Cum pot încasa dividendele?

Din 2015 dividendele se încasează în mod centralizat prin Depozitarul Central.

Plata de face în contul deschis la intermediarul respectiv pentru acționarii care sunt clienți ai unor brokeri. Pentru cei care nu dețin un cont bancar, plata se face în contul bancar personal indicat, sau în numerar, la ghișeele din întreaga țară ale băncii comerciale, aleasă de fiecare emitent în parte.

Deținătorii de instrumente financiare (cu dețineri în conturi individuale și care nu sunt clienți ai unui broker) care doresc încasarea sumelor de bani în contul bancar vor trimite către Depozitarul Central următoarele:

Ce alte servicii oferă Depozitarul Central?

  • actualizarea datelor de identificare
  • emiterea istoricului de cont și a sumarului pozițiilor de cont
  • transferul direct al dreptului de proprietate asupra instrumentelor financiare
  • înregistrare, ridicare restricție pe cont, la cererea titularului
  • înscriere, radiere ipotecă imobiliara/garanție financiară

Sursă: FinZoom.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal