Tip: Ingredient
Definiție
Aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali. Conferă culoarea galben oranj şi este admis a se folosi în orice tip de aliment (băuturi alcoolice şi nealcoolice, produse din carne, lapte, ouă, legume, fructe, cereale, dulciuri etc.) cu excepţia celor pentru sugari şi copii mici, conform cantităţilor prevăzute de reţete. În alimente se poate întâlni aditivul E100(i)-Curcumina sau aditivul E100(ii)-Turmeric. Ambii sunt coloranţi naturali, obţinuţi din rădăcinile şi tulpinile plantelor Curcuma longa şi Curcuma domestica. Curcumina este extractul brut, în timp ce turmeric este compusul purificat. Acest colorant este greu solubil în apă, iar culoarea obţinută variază de la galben la roşu, în funcţie de pH-ul alimentului în care se adaugă.
Cantitate max zilnica permisa/corp: 1mg/kg corp – curcumină, 0,3 mg/kg corp – turmeric
Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 1mg/kg corp pentru curcumină şi 0,3 mg/kg corp pentru turmeric.
Doza de încorporare în alimente: 100 – 200 mg/l, 100 – 500 mg/kg
Descriere doza de încorporare în alimente: Doza de încorporare în alimente
Efecte secundare: NU
Descriere efecte secundare: Nu se cunosc efecte secundare pentru concentraţiile utilizate în alimente .
Contraindicatii: Nespecificat
Descriere contraindicatii:Utilizabil pentru copii: DA
Descriere utilizare copii: Acest aditiv este admis in alimentele pentru copii in limitele impuse.