Mersul pe jos este benefic și pentru dumneavoastră, și pentru mediu. Suntem totuși nevoiți să folosim mijloacele de transport – pentru a ajunge la serviciu, pentru a ne vizita rudele sau prietenii, pentru a călători. De aceea este important să facem alegerile corecte, astfel încât să generăm cât mai puține emisii de CO2.

Sectorul transporturilor generează aproape un sfert din toate emisiile de gaze cu efect de seră din UE. Știați că peste jumătate din emisiile de CO2 generate direct de cetățenii europeni, acasă sau în afara casei, sunt generate de propriul transport (deplasarea la serviciu cu mașina, călătoria cu avionul către destinația de vacanță etc.)?

Alegeți înțelept

  • Lăsați-vă mașina acasă. Pentru fiecare litru de combustibil ars în motorul mașinii se eliberează peste 2 kg de CO2. Aceasta înseamnă că, în medie, folosind un rezervor de combustibil, eliberați peste 100 kg de CO2 în atmosferă!
  • Alternative: bicicleta, transportul public și co-voiajarea – utilizarea în comun (car-pooling) sau în codiviziune (car-sharing) a mașinilor. Bineînțeles, mersul pe jos este modul de transport cel mai ecologic!
  • Luați trenul. O persoană care se deplasează singură cu automobilul generează de 3 ori mai multe emisii de CO2 pe km decât dacă ar călători cu trenul.
  • Găsiți alternative la deplasarea cu avionul. Transportul aerian este sectorul de transporturi cu cel mai ridicat ritm de creștere a emisiilor de CO2. Pentru distanțe relativ scurte (până în câteva sute de kilometri), privilegiați călătoria cu trenul

Dacă sunteți totuși nevoit să luați mașina…

  • Modul în care conduceți are un impact major asupra consumului de combustibil și a cantității de CO2 emise. Este mai bine să conduceți cu o viteză relativ constantă, decât să accelerați puternic și să frânați brusc pe același parcurs. Păstrați în roți presiunea recomandată – anvelopele dezumflate măresc consumul de combustibil.
  • Dați jos barele de suport pentru portbagaj fixate pe plafonul mașinii, dacă nu le folosiți. Ele măresc consumul de carburant și emisiile de CO2 cu până la 10 %, pentru că reduc din aerodinamicitatea mașinii.
  • Vreți să vă cumpărați o mașină nouă? Alegeți una cu un consum redus. Toți producătorii și dealerii auto trebuie să afișeze emisiile de CO2 și consumul de combustibil al autovehiculelor în saloanele auto și în materialele publicitare din UE.

Călătorii responsabile

  • Gândiți-vă să `compensați` emisiile de CO2 aferente călătoriei pe care o faceți. Multe companii de transport și organizații vă calculează amprenta emisiilor pe care le generați călătorind și investesc o sumă corespunzătoare în proiecte de mediu sau de producție a energiei din surse regenerabile, de exemplu.
  • Vă atrage ideea de ecoturism? Consultați Catalogul online al unităților turistice cu eticheta ecologică a UE.

Sursa : ec.europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal