Mezeluri tip Cârnați Oltenești cu cei mai frecvenți aditivi alimentari ! Mănânci bine , te simți bine !
Cuprins InfoCons Protecția Consumatorilor :
-
TOP aditivi alimentari / E-uri regăsiți frecvent în mezelurile tip carnati oltenesti ce au facut obiectul studiului InfoCons Protecția Consumatorilor
InfoCons a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele mezelurilor tip carnati oltenesti ce se regăsesc pe piața din România.
InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : Știi când are loc deschiderea Târgului de Crăciun din Praga ? InfoCons Protecția Consumatorilor te informează cu 42 de zile înainte de Sărbătoarea Crăciunului !
-
TOP aditivi alimentari / E-uri regăsiți frecvent în mezelurile tip carnati oltenesti ce au facut obiectul studiului InfoCons Protecția Consumatorilor
InfoCons Protectia Consumatorilor te informeaza cu privire la mezelurile tip carnati oltenesti : Din punctul de vedere al tipului de aditivi alimentari / E-uri regăsiți frecvent situația se prezintă astfel :
- 20 % dintre mezeluri tip carnati oltenesti au in compozitie aditiv alimentar E452 – Dipolifosfati de sodiu si potasiu
E452 – Aditivi alimentari din categoria sechestranţilor, emulgatorilor şi substanţelor tampon. Sunt săruri de sodiu, potasiu, calciu sau amoniu ale acidului fosforic. Se prezintă sub formele: E 452(i)- Polifosfat sodic, E 452(ii)- Polifosfat potasic, E 452(iii)- Polifosfat de sodiu şi calciu, E 452(iv)- Polifosfat de calciu, E 452(v)- Polifosfat de amoniu. Se utilizează în zahărul pentru glazuri ,produse din peşte, crustacee şi moluşte proaspete, congelate, refrigerate sau conservate, în aluaturi, paste făinoase, băuturi pe bază de cafea pentru dozatoarele automate.
- 20 % dintre mezeluri tip carnati oltenesti au in compozitie aditiv alimentar E300 – Acid ascorbic
E300 – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor şi cunoscut sub denumirea de Vitamina C. Fiind un component natural al alimentelor, acidul ascorbic are un rol de neînlocuit în buna desfăşurare a tuturor proceselor biochimice care au loc la nivelul organismului uman, rol pe care, din păcate, aditivul E 300 nu îl poate înlocui.
Acesta este un produs industrial sintetizat prin fermentaţia glucozei, urmată de o oxidare chimică, ce nu poate fi utilizat drept supliment vitaminic.
- 20 % dintre mezeluri tip carnati oltenesti au in compozitie aditiv alimentar E301 – Ascorbat de Sodiu
E301 – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, având şi proprietăţi de stabilizare a culorii produselor. Este sarea de sodiu a acidului ascorbic E 300, adăugându-se conform cantităţilor prevăzute în reţete în lapte parţial sau total deshidratat, în legume şi fructe refrigerate, congelate sau conservate, în produse de panificaţie şi paste făinoase, în preparate din carne tocată proaspătă, în bere, sucuri, nectaruri şi concentrate din fructe.
InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : InfoCons te informează : ANPC ( Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ) avertizează consumatorii de Black Friday : “ Când dorința se confundă cu nevoia ”
- 20 % dintre mezeluri tip carnati oltenesti au in compozitie aditiv alimentar E315 – Acid Eritorbic
E315 – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, obţinut prin izomerizare din acidul ascorbic. Se utilizează la produse din carne sărate sau conservate şi la produse din peşte conservate, semiconservate, refrigerate sau congelate.
- 60 % dintre mezeluri tip carnati oltenesti au in compozitie aditiv alimentar E451 – Trifosfat de sodiu
E451 – Aditivi alimentari cu rol de afânători, emulgatori şi stabilizatori. Sunt săruri de sodiu sau potasiu ale acidului fosforic. Se prezintă sub formele: E 451 (i)- Trifosfat pentasodic sau E 451(ii)- Trifosfat pentapotasic. Se utilizează în siropuri, glazuri şi toppinguri, în preparate dietetice speciale şi în membrane comestibile.
- 40 % dintre mezeluri tip carnati oltenesti au in compozitie aditiv alimentar E450 – Difosfati
E450 – Aditivi alimentari din categoria emulgatorilor şi substanţelor tampon. Sunt săruri de sodiu, potasiu, calciu sau magneziu ale acidului fosforic. Se prezintă sub formele: E 450(i) – Difosfat disodic, E 450(ii) – Difosfat trisodic, E 450(iii) – Difosfat tetrasodic, E 450(iv)- Difosfat dipotasic, E 450(v) – Difosfat tetrapotasic, E 450(vi) – Difosfat dicalcic, E 450(vii) – Difosfat biacid de calciu şi E 450(viii) – Difosfat dimagnezic. Se utilizează în produse alimentare sub formă de praf, snacksuri, cereale pentru micul dejun, băuturi din ciocolată şi malţ pe bază de lapte, supe, ciorbe, băuturi alcoolice. Fosforul este un element important în cadrul metabolismului general, iar cantităţile mari pot produce tulburări.
- Toate mezelurile tip carnati oltenesti au in compozitie aditiv alimentar E250 – Nitrit de sodiu
E250 – Aditiv alimentar din categoria conservanţilor, produs prin procedee chimice din azotatul de sodiu sau extras din zăcăminte naturale, deoarece se prezintă şi ca mineral natural. Este o pulbere de culoare albă, eficientă împotriva bacteriei Clostridium botulinum. În stomac, în prezenţa proteinelor, nitriţii formează nitrozamine, substanţe cu potenţial cancerigen. De asemeni, ei reacţionează cu hemoglobina, distrugând-o. Hemoglobina copiilor, în comparaţie cu hemoglobina adulţilor este mult mai sensibilă faţă de nitriţi, motiv pentru care copiii nu ar trebui să consume produse conţinând acest aditiv. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor de pe alimente.
InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : Primul studiu cu proteine din mezeluri tip cârnați sticks ! Alegi bine , te simți bine !
E120 – Aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali de origine animală. Conferă culoarea roşie şi este admis a se folosi în orice tip de aliment (băuturi alcoolice şi nealcoolice, produse din carne, lapte, ouă, legume, fructe, cereale, dulciuri etc.), cu excepţia celor pentru sugari şi copii mici, în cantităţile prevăzute de reţete. Este un colorant foarte solubil în apă, izolat din insecta Coccus cacti, care trăieşte pe diferite specii de plante suculente. Se poate folosi singur sau în combinaţie cu alţi coloranţi.
E316 – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, reprezentând sarea de sodiu a acidului ascorbic.
- 20 % dintre mezeluri tip carnati oltenesti au in compozitie aditiv alimentar E621 – Monoglutamat de sodiu
E621 – Aditiv alimentar cu funcţie de potenţiator de aromă.
Este sarea de sodiu a acidului glutamic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţie bacteriană din melasă. Glutamatul monosodic se utilizează pentru a accentua aroma şi gustul natural al alimentelor. Glutamaţii conferă gustul „umami”, considerat ca fiind al cincilea gust de bază, alături de cel dulce, acru, sărat şi amar. Se poate adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze. Unele studii au evidenţiat un potenţial neurotoxic al glutamaţilor asupra copiilor şi chiar asupra adulţilor, în timp ce alte studii nu. Totuşi, potenţialul neurotoxic este real, deoarece glutamatul (ca şi aspartatul din Aspartam) este un neurotransmiţător, iar bariera sangvină cerebrală, care asigură protecţia creierului de toxine şi neurotransmiţători în exces nu este suficient dezvoltată la copii, iar la adulţi poate să nu protejeze toate zonele cerebrale sau să fie deteriorată. Astfel, glutamatul se transformă într-o aşa-numită excitotoxină, care stimulează excesiv neuronii, distrugându-i.
InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : Mezeluri tip Cârnați Oltenești cu până la 6 aditivi alimentari / E-URI și 18.7 grame de proteină pentru 100 grame de produs ! Alege bine pentru tine !
Mănânci bine , te simți bine !
Semnătura : Departamentul InfoCons de Studii și Teste Comparative


















