Mezeluri tip Salam de Vară cu cei mai frecvenți aditivi alimentari regăsiți ! Mănânci bine , te simți bine !
InfoCons a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip Salam de vara ce se regăsesc pe piața din România.
InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : Unicul studiu de Protecția Consumatorilor de Mezeluri : Cârnați sticks cu până la 5 E-uri /aditivi alimentari și 37 grame de proteine pentru 100 grame produs
InfoCons Protectia Consumatorilor te informeaza cu privire la produsele tip Salam de vara : Tipul aditivilor alimentari si frecventa acestora pentru produsele tip Salam de vara sunt :
- 62.5 % dintre produsele tip Salam de vara au in compozitie aditiv alimentar E300 – Acid ascorbic
E300 – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor şi cunoscut sub denumirea de Vitamina C. Fiind un component natural al alimentelor, acidul ascorbic are un rol de neînlocuit în buna desfăşurare a tuturor proceselor biochimice care au loc la nivelul organismului uman, rol pe care, din păcate, aditivul E 300 nu îl poate înlocui.
Acesta este un produs industrial sintetizat prin fermentaţia glucozei, urmată de o oxidare chimică, ce nu poate fi utilizat drept supliment vitaminic.
- 50 % dintre produsele tip Salam de vara au in compozitie aditiv alimentar E451 – Trifosfat de sodiu
E451 – Aditivi alimentari cu rol de afânători, emulgatori şi stabilizatori. Sunt săruri de sodiu sau potasiu ale acidului fosforic. Se prezintă sub formele: E 451 (i)- Trifosfat pentasodic sau E 451(ii)- Trifosfat pentapotasic. Se utilizează în siropuri, glazuri şi toppinguri, în preparate dietetice speciale şi în membrane comestibile.
- 62.5 % dintre produsele tip Salam de vara au in compozitie aditiv alimentar E450 – Difosfati
E450 – Aditivi alimentari din categoria emulgatorilor şi substanţelor tampon. Sunt săruri de sodiu, potasiu, calciu sau magneziu ale acidului fosforic. Se prezintă sub formele: E 450(i) – Difosfat disodic, E 450(ii) – Difosfat trisodic, E 450(iii) – Difosfat tetrasodic, E 450(iv)- Difosfat dipotasic, E 450(v) – Difosfat tetrapotasic, E 450(vi) – Difosfat dicalcic, E 450(vii) – Difosfat biacid de calciu şi E 450(viii) – Difosfat dimagnezic. Se utilizează în produse alimentare sub formă de praf, snacksuri, cereale pentru micul dejun, băuturi din ciocolată şi malţ pe bază de lapte, supe, ciorbe, băuturi alcoolice. Fosforul este un element important în cadrul metabolismului general, iar cantităţile mari pot produce tulburări.
InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : Asigură-te că alegi bine cu InfoCons ! Paste cu creveți cu până la 7.14 grame de sare pe porție !
- 87.5 % dintre produsele tip Salam de vara au in compozitie aditiv alimentar E250 – Nitrit de sodiu
E250 – Aditiv alimentar din categoria conservanţilor, produs prin procedee chimice din azotatul de sodiu sau extras din zăcăminte naturale, deoarece se prezintă şi ca mineral natural. Este o pulbere de culoare albă, eficientă împotriva bacteriei Clostridium botulinum. În stomac, în prezenţa proteinelor, nitriţii formează nitrozamine, substanţe cu potenţial cancerigen. De asemeni, ei reacţionează cu hemoglobina, distrugând-o. Hemoglobina copiilor, în comparaţie cu hemoglobina adulţilor este mult mai sensibilă faţă de nitriţi, motiv pentru care copiii nu ar trebui să consume produse conţinând acest aditiv. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor de pe alimente.
E120 – Aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali de origine animală. Conferă culoarea roşie şi este admis a se folosi în orice tip de aliment (băuturi alcoolice şi nealcoolice, produse din carne, lapte, ouă, legume, fructe, cereale, dulciuri etc.), cu excepţia celor pentru sugari şi copii mici, în cantităţile prevăzute de reţete. Este un colorant foarte solubil în apă, izolat din insecta Coccus cacti, care trăieşte pe diferite specii de plante suculente. Se poate folosi singur sau în combinaţie cu alţi coloranţi.
- 12.5 % dintre produsele tip Salam de vara au in compozitie aditiv alimentar E262 – Acetat de sodiu
E262 – Aditivi alimentari din categoria conservanţilor naturali, obţinuţi din acidul acetic, prin fermentaţie bacteriană.
- 25 % dintre produsele tip Salam de vara au in compozitie aditiv alimentar E301 – Ascorbat de sodiu
E301 – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, având şi proprietăţi de stabilizare a culorii produselor. Este sarea de sodiu a acidului ascorbic E 300, adăugându-se conform cantităţilor prevăzute în reţete în lapte parţial sau total deshidratat, în legume şi fructe refrigerate, congelate sau conservate, în produse de panificaţie şi paste făinoase, în preparate din carne tocată proaspătă, în bere, sucuri, nectaruri şi concentrate din fructe.
- 12.5 % dintre produsele tip Salam de vara au in compozitie aditiv alimentar E331 – Citrati de sodiu
E331 – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, având de asemeni şi funcţii de regulator de aciditate, conservant, aromatizant şi sechestrant. Se prezintă sub forma E 331(i) – Citrat monosodic, E 331(ii) – Citrat disodic sau E 331(iii) – Citrat trisodic, toate acestea fiind săruri de sodiu ale acidului citric. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de lapte, legume, fructe, în uleiuri şi grăsimi de origine animală sau vegetală emulsionate sau neemulsionate, lapte parţial sau total deshidratat, în preparate din carne tocată proaspătă.
InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : Ai grijă de sănătatea ta ? De Black Friday ? Mezeluri tip Salam de Vară cu până la 7 aditivi alimentari / E-URI și 39 grame de grăsime pentru 100 grame de produs
Mănânci bine , te simți bine !
Semnătura : Departamentul InfoCons de Studii și Teste Comparative

















