Știai că… acești români au purtat numele Sfântului Nicolae ? InfoCons te informează !

Sărbătoarea Sfântului Nicolae ne oferă ocazia perfectă de a reflecta asupra unor personalități remarcabile din istoria României care au purtat acest nume. Fie că au fost lideri spirituali, compozitori sau martiri ai credinței, acești oameni au lăsat o amprentă profundă asupra culturii, religiei și istoriei noastre.

Nicolae Alexandru Basarab (secolul XIV)
Fiul și succesorul lui Basarab I, Nicolae Alexandru Basarab a avut un rol decisiv în întemeierea Mitropoliei Ungrovlahiei, scriind Patriarhiei de Constantinopol pentru recunoașterea canonică. Este fratele Sfintei Teofana și unul dintre întemeietorii spirituali ai Țării Românești.

Citește și : Fii Un Exemplu – Rolul Consumatorilor în Succesul Tranziției Verzi

 

Mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului (1882-1955)
Teolog, profesor și militant pentru Marea Unire din 1918, Nicolae Bălan a fost un apărător al drepturilor Bisericii și al evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. A ctitorit Mănăstirea Sâmbăta de Sus și a promovat educația teologică și culturală în Arhiepiscopia Sibiului.

Compozitorul Nicolae Lungu (1900-1995)
Dirijor al Coralei Patriarhiei și compozitor prolific, Nicolae Lungu a fost o personalitate de referință în muzica bisericească românească. Cu o carieră de peste 60 de ani, a influențat generații întregi de muzicieni prin lucrările sale didactice și compozițiile coral-liturgice.

Mitropolitul Nicolae Mladin al Ardealului (1914-1986)
Profesor de Morală și Mitropolit al Ardealului între 1967 și 1981, Nicolae Mladin s-a remarcat prin participarea la întruniri teologice internaționale și prin lucrările sale de teologie morală și mistică. Predicile și studiile sale rămân o moștenire valoroasă.

Citește și : InfoCons , ajutorul lui Moș Nicolae !

 

Părintele Nicolae Steinhardt (1912-1989)
Născut pe 29 iulie 1912, Nicolae Steinhardt a fost condamnat în lotul „Pillat-Noica” și s-a convertit la ortodoxie în timpul detenției. După eliberare, a intrat în monahism la Mănăstirea Rohia, unde a scris opere importante, devenind un simbol al rezistenței spirituale.

Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului (1923-2014)
Timp de 52 de ani, Nicolae Corneanu a fost Mitropolit al Banatului, perioadă în care a reactivat Episcopia Caransebeșului și a fondat Facultatea de Teologie din Timișoara. Este autor a numeroase lucrări teologice și membru de onoare al Academiei Române.

Părintele Nicolae Bordașiu (1924-2018)
Mărturisitor al lui Hristos în temnițele comuniste, Nicolae Bordașiu a trăit șapte ani ascuns, apoi a fost încarcerat între 1955-1964. A fost decorat cu Crucea Patriarhală în 2017, fiind recunoscut ca un erou al rezistenței anticomuniste și un exemplu de curaj și credință.

Citește și : ANPC a controlat peste 100 de furnizori de energie electrică din toată țara

 

Fiecare dintre aceste personalități care au purtat numele Nicolae a demonstrat, prin viața și realizările lor, valori precum credința, curajul, dragostea pentru neam și pentru Dumnezeu. Numele Nicolae nu este doar o coincidență, ci și o chemare la a lăsa o moștenire durabilă, asemenea acestor oameni remarcabili.

 

Sursă : Basilica.ro

 

InfoCons  Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor  membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal