Ziua Națională Fără Tutun este marcată în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, printr-o inițiativă menită să atragă atenția asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătății oamenilor.
Conform prevederilor Legii nr. 349 din 6 iunie 2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, este complet interzis fumatul in mijloacele de transport in comun , inclusiv utilizarea țigaretei electronice.
“ mijloc de transport în comun se înțelege orice vehicul utilizat pentru transportul contra cost al persoanelor “.
“ fumat se înțelege inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conținut în țigarete, țigări de foi, cigarillos și pipe “
Citește și : Informații utile la achiziționarea Florilor și Plantelor
Totodata fumatul este interzis si in :
– în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. De la prezentele prevederi fac excepție spațiile de deținere în care sunt cazate persoanele private de libertate.
– în unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private ;
– pentru elevii din toate unitățile de învățământ fumatul, precum și utilizarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculețelor cu nicotină pentru uz oral și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.
“ spațiu public închis se înțelege orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. “
“ spațiu închis de la locul de muncă se înțelege orice spațiu care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare. “
“ loc de joacă pentru copii se înțelege orice spațiu închis sau în aer liber, destinat utilizării de către copii “
Citește și : Fii Un Exemplu – Construirea Orașelor Reziliente : Urbanizare , Turism și Acțiuni Climatice la COP29
8,7 MILIOANE DE DECESE ANUAL ATRIBUIBILE FUMATULUI ȘI FUMATULUI PASIV ÎN LUME
200 DE MILIOANE DE ANI DE VIAȚĂ PIERDUȚI PRIN DIZABILITATE (DALY)
În ciuda progresului obținut în reducerea prevalenței fumatului în Uniunea Europeană,
numărul de fumători este mare, aproximativ 26% din toată populația, 1 din 5 persoane și, ceea ce este și mai grav, 29% dintre tinerii în vârstă de 15-24 de ani fumează.
Din perpectiva numărului de țigări utilizate, conform datelor EUROSTAT, România prezenta un procent de 11.8% < 20 țigarete/zi, respectiv 3.8% > 20 țtigarete/zi. În privința fumătorilor zilnici, în UE ponderea consumului < 20 țigarete/zi este de 13.8%, iar 3.3% fumează > 20 țigarete/zi.
Fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale, cu respectarea următoarelor condiții:
a)să servească exclusiv fumatului;
b)să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spații publice închise;
c)să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă;
d)să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea și stingerea incendiilor;
e)să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: «Cameră pentru fumat», «Loc pentru fumat».
Citește și : InfoCons te ajută să fii informat – Primul tur al Alegerilor Prezidențiale din România , 24 Noiembrie 2024
(6^2) Se interzice vânzarea prin dispozitive de tipul easybox/locker a tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a recipientelor cu nicotină pentru uz oral și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.
(6^3) Produsele prevăzute la alin. (6^2) care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat trebuie să aibă tipărit pe colet, în mod cât mai lizibil, mesajul «ATENȚIE! ACEST PACHET CONȚINE PRODUSE DIN TUTUN ȘI/SAU PRODUSE CARE CONȚIN NICOTINĂ. A SE VERIFICA VÂRSTA CLIENTULUI >>
Nerespectarea de către persoanele fizice a prevederilor Legii se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei;
Nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor Legii se sancționează cu amendă contravențională de 5.000 de lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 de lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității la a doua abatere.
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro