InfoCons – Protecția Consumatorilor urează succes tuturor studenților la începutul noului an universitar !

InfoCons urează tuturor studentilor un nou an universitar plin de succes și realizări, cu o9atitudine. De asemenea, transmitem întreaga noastră apreciere și susținere cadrelor didactice, urându-le putere de muncă și perseverență în misiunea de a educa și forma viitoarele generații.

Pentru a veni în sprijinul studenților și profesorilor în aceast nou an universitar, InfoCons oferă câteva sfaturi și informații utile, disponibile în Aplicația Europeană InfoCons , pentru un parcurs educațional armonios și productiv.

Citește și : InfoScore – inițiativa de semaforizare a etichetelor produselor agroalimentare lansată de Mișcarea de Protecția Consumatorilor la nivel european – InfoCons acum 16 luni 

 

Sfaturi utile InfoCons – Protecția Consumatorului la achiziționarea articolelor vestimentare

 

  • Citește cu atenție eticheta! Produsele textile trebuie să aibă etichete în limba română, care să specifice compoziția fibrelor și procentul fiecărei fibre utilizate. Dacă produsul are căptușeală, aceasta trebuie să fie detaliată pe etichetă.
  • Asigură-te că produsele textile conțin o eticheta din material textil, rezistentă și oferă instrucțiuni clare pentru întreținere (spălare, călcare, curățare chimică etc.). Chiar dacă un tratament nu este aplicabil, acesta va fi barat pe etichetă.
  • Verifică siguranța cordoanelor și a altor accesorii ale hainelor, asigurându-te că nu au ornamente periculoase și că sunt protejate împotriva destrămării.
  • Solicită întotdeauna bonul fiscal la achiziționarea produselor vestimentare și ferește-te de oferte suspecte sau vânzări de la persoane neautorizate, deoarece acestea pot ascunde produse de calitate îndoielnică .
  • Verifică politica de returnare a magazinului pentru a te asigura că poți schimba sau returna produsul în caz de probleme.

Un studiu realizat de Oficiul pentru Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene, în care InfoCons reprezintă România în cadrul Grupului de Lucru al Societății Civile, arată că 40% dintre tinerii români cumpără produse contrafăcute, dintre care 17% sunt haine și accesorii. În acest context, citirea etichetei devine esențială! Evită achizițiile din locuri neautorizate pentru a te asigura de calitatea produselor.

Citește și : Mișcarea de Protecția Consumatorilor – InfoCons și Consiliul Concurenței au semnat un Protocol de Colaborare

 

Utilizează Aplicația Europeană InfoCons pentru a scana codul de bare al produselor alimentare și asigură-te că hainele achiziționate nu fac obiectul alertelor privind produsele non-alimentare!

 

Cu ajutorul Aplicației Europene InfoCons, studenții pot scana codurile de bare de pe produsele alimentare pe care vor să achiziționeze pentru a afla toate informațiile de pe etichetă într-o fracțiune de secundă. Mai mult decât atât, în urma scanării codului de bare, Aplicația Europeană InfoCons îi atenționează pe consumatori cu privire la numărul și denumirea alergenilor regăsiți în produsul scanat.

Aplicația Europeană InfoCons redă direct pe telefonul mobil ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari (într-un limbaj ușor de înțeles), cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, alergenii și caloriile – informații care de cele mai multe ori sunt scrise foarte mic , într-un limbaj mult prea tehnic sau sunt produse a căror etichetă nu mai este vizibilă, în special cele congelate.

În secțiunea de Alerte a Aplicației , consumatorii pot afla ce produse au fost identificate de sistemul european de alerte ca fiind contrafăcute . Prin descărcarea Aplicației Europene InfoCons din App StoreGoogle Play sau App Gallery, consumatorii au acces direct și transparent la alertele pentru produsele nealimentare , actualizate zilnic și însoțite de detalii precum:

  • denumire produs ;
  • țara vizată ;
  • gradul de risc ;
  • orginea produsului ;
  • data la care intră alerta în vigoare ;
  • imaginea cu produsul ce face obiectul alertei .

 

Citește și : ATENȚIE ! ALERTE Europene privind echipamentele de protecție ! Fii informat cu Aplicația Europeană InfoCons !

 

InfoCons informează tinerii despre protejarea drepturilor de Proprietate Intelectuală

 

De la înființarea sa, InfoCons a fost constant dedicat educării și protejării consumatorilor împotriva pericolelor asociate cu produsele contrafăcute. Aceste produse contrafăcute, adesea de calitate inferioară și nesigure, pot prezenta riscuri semnificative pentru sănătatea și siguranța consumatorilor. Pentru a contracara acest lucru, InfoCons a organizat și desfășurat numeroase campanii de conștientizare de-a lungul anilor. Aceste inițiative au fost importante pentru educarea publicului cu privire la modul de identificare a mărfurilor contrafăcute și la implicațiile mai ample ale achiziționării și utilizării acestor produse, care variază de la pierderi economice la susținerea activităților infracționale.

Mai mult decât atât, InfoCons a lansat proiectul A.C.T.I.V.E. în 2023, o inițiativă care promovează activ protecția proprietății intelectuale. Obiectivele principale ale acestui proiect sunt creșterea gradului de conștientizare în rândul tinerilor europeni cu privire la importanța protejării drepturilor de proprietate intelectuală și la efectele negative ale încălcării acestor drepturi, reducerea consumului de bunuri contrafăcute și de conținut digital din surse ilegale, și încurajarea generației tinere să se implice activ în protejarea drepturilor de proprietate intelectuală.

 

 

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și  Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal