Ce sunt alimentele ultraprocesate ?
Am invitat-o pe Doamna Doctor Alina Tomescu, Medic Primar Medicină Internă, Medic Primar Gastroenterologie, la Spitalul Universitar de Urgență București pentru a discuta pe tema alimentelor ultraprocesate, un subiect care ne ridică multe semne de întrebare și pentru care dorim să oferim răspunsuri avizate consumatorilor.
Dna. Dr. Alina Tomescu : “Conceptul de alimente ultraprocesate a fost dezvoltat de către nutriționistul Carlos Monteiro, care împreună cu echipa sa în anul 2009 a propus un sistem de clasificare a alimentelor numit Nova, utilizat la nivel mondial, care stabilește patru „categorii” în funcție de amploarea și scopul procesării. Bucătăriile tradiționale din întreaga lume se bazează pe feluri de mâncare preparate din alimente și ingrediente neprocesate, procesate sau ultraprocesate.
Alimentele ultraprocesate nu sunt chiar “alimente reale” deoarece trec prin multiple etape de procesare și sunt în general foarte modificate față de forma lor originală, conțin adesea aditivi, conservanți, îndulcitori artificiali, coloranți și alte substanțe chimice.
Aceste alimente tind să aibă o valoare nutritivă scăzută, oferind „calorii goale” din zahăr și grăsimi nesănătoase, cu puține fibre, vitamine și minerale. Toate aceste lucruri nu îl fac automat nesănătoase dar consumul frecvent de alimente ultraprocesate cauzează o serie de probleme de sănătate.
….