Mașinile de serviciu trebuie să fie înmatriculate în țara în care se află sediul întreprinderii.

Acest lucru este valabil indiferent dacă dețineți întreprinderea sau lucrați pentru ea, atâta timp cât mașina a fost cumpărată pe societate.

Citește și:

Rezultatele acțiunilor de control efectuate în Complexul Comercial Dragonul Roșu

Deplasarea în străinătate cu mașina de serviciu

Mai puțin de 6 luni

Dacă munca dumneavoastră implică deplasări periodice dintr-o țară a UE în alta, este bine să știți că puteți fi oprit de poliție pentru un control.

Poliția vă poate cere o copie a contractului de muncă sau o dovadă a activității pe care o prestați în țara respectivă, în special dacă trebuie să conduceți pe timpul nopții sau în week-end.

Mai mult de 6 luni

Dacă trebuie să rămâneți în altă țară timp de peste 6 luni și să folosiți mașina de serviciu din țara de origine în tot acest timp, ați putea obține o derogare de la normele privind înmatricularea. Contactați din timp autoritatea națională competentă pentru a afla dacă acest lucru este posibil.

Citește și:

Care sunt simptomele bolii West Nile?

Lucrători transfrontalieri în UE

Dacă sunteți lucrător transfrontalier, ceea ce înseamnă că lucrați într-o țară, dar locuiți în alta și vă întoarceți acasă cel puțin o dată pe săptămână, puteți conduce mașina de serviciu în țara în care locuiți, fără să trebuiască să o reînmatriculați, atâta timp cât:

  • vă deplasați între locul de muncă și locul de reședință SAU
  • vă deplasați în special în scop profesional.

Lucrători transfrontalieri în afara UE

Dacă întreprinderea are sediul într-o țară din afara UE, nu există flexibilitate în ceea ce privește utilizarea mașinii de serviciu pentru deplasări private.

Puteți folosi mașina de serviciu înmatriculată în afara UE pentru a conduce între țara de origine și locul de muncă și pentru a efectua orice alte activități profesionale în UE.

Acestea din urmă trebuie să fie menționate în contractul de muncă.

În toate celelalte cazuri, întreprinderea poate fi obligată să plătească taxe de import pentru autoturism.

Citește și:

Putem salva pădurea !!!

Utilizarea în folos personal a mașinilor de serviciu

Dacă doriți să folosiți mașina de serviciu atât în scop personal, cât și profesional, acest lucru trebuie să fie clar indicat în contractul de muncă.

Menționăm că o mașină de serviciu ar trebui utilizată în principal în scopuri profesionale și numai ocazional în scop personal.

Împrumutarea/închirierea mașinii de serviciu

Chiar dacă puteți utiliza temporar mașina de serviciu în altă țară din UE, nu aveți voie să o împrumutați sau să o închiriați altcuiva (de ex. soției sau copiilor).

În unele țări ar putea exista excepții de la această regulă, atâta timp cât utilizarea mașinii de serviciu de către o altă persoană este menționată în contractul de muncă. Contactați înainte autoritatea națională de înmatriculare.

Sursa: Europa.eu

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal