E160D – Licopen

Ce este aditivul alimentar E160D ?

E160D, cunoscut și sub denumirea de licopen, este un aditiv alimentar natural folosit în mod obișnuit pentru culoarea roșie vibrantă, fiind obţinut din tomate.

Acest carotenoid, responsabil pentru culoarea roșie a multor fructe și legume, a atras un interes semnificativ datorită potențialelor beneficii pentru sănătate și a utilizării pe scară largă în industria alimentară. Acesta este motivul pentru care roșiile au nuanța lor roșie caracteristică.

Dar licopenul oferă mai mult decât culoarea roșie, fiind cunoscut  și pentru proprietățile lui antioxidante și potențialele lui beneficii pentru sănătate.

Aditivul alimentar E 160D are formula moleculară de forma C40H56.

Citește și – Ce sunt aditivii alimentari ?

 

Care este doza zilnică recomandată ?

E160D, este considerat sigur pentru consum de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA). Este aprobat  pentru utilizare ca aditiv alimentar în limitele specificate, ca parte a unei diete echilibrate.

Licopenul (E 160D) este autorizat ca aditiv alimentar în Uniunea Europeană pentru utilizare în mai multe categorii de alimente și , conform EFSA ( Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară ) a fost stabilită o doză zilnică  de 0,5 mg/kg greutate corp pe zi.

Citește și – E160C – Capsantina (paprika)

 

În ce produse se regăsește aditivul E 160D?

Sursa naturală principală de licopen sunt roșiile. De fapt, roșiile și produsele pe bază de roșii contribuie la peste 85% din aportul alimentar de licopen din dieta umană. Conform NCBI (Centrul Național de Informare în Biotehnologie ) alte surse semnificative includ:

  • Pepene verde: un fruct revigorant de vară, cu un conținut semnificativ de licopen.
  • Grapefruit roz: Cunoscut pentru gustul său acrișor și nuanța roz, care se datorează licopenului.
  • Papaya: un fruct exotic care contribuie cu o cantitate mai mică, dar notabilă de licopen.

E 160D este utilizat pe scară largă ca și colorant alimentar, în primul rând datorită originii sale naturale și culorii roșii atrăgătoare. Se găsește într-o gamă largă de produse alimentare, inclusiv:

  • Alimente procesate: se adaugă în sosuri, supe, pentru a le spori culoarea și atractivitatea.
  • Băuturi: este folosit în sucuri de fructe și băuturi pentru a oferi o nuanță de roșu natural.
  • Produse lactate: licopenul poate fi găsit în iaurturile cu fructe și deserturile pe bază de lactate pentru a conferi culoarea roșie.
  • Produse de cofetarie: în dulciuri și bomboane .

Citește și – Ce substanțe chimice se găsesc în anumite produse lactate ?

 

Contraindicații și riscuri

Doza zilnică acceptabilă pentru licopen a fost stabilită pentru a ajuta la reglarea utilizării acestuia în produsele alimentare. Este important de reținut că licopenul din surse natural, precum roșiile, este în general considerat sigur chiar și în cantități mai mari, deoarece este o componentă comună a unei diete sănătoase.

Ca în cazul oricărui ingredient, moderația este cheia. Dacă vă îngrijorează cantitatea de aditivi alimentari din dietă, este întotdeauna o practică bună să verificați etichetele alimentelor și să alegeți produse care limitează ingredientele artificiale.

Pe măsură ce cererea consumatorilor pentru ingrediente naturale continuă să crească, E 160 D joacă un rol din ce în ce mai important atât în ​​sectorul alimentar, cât și în cel al sănătății.

Căutați produse care au o etichetă cât mai curată sau folosesc aditivi naturali. Prin instalarea Aplicației InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/- Centrul Național de Informare în Biotehnologie

https://www.efsa.europa.eu/ – EFSA ( Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară )