Centrul pentru transfer tehnologic – CTT-IBA – din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București lansează, pentru anul 2024, un Program de Parteneriate cu Industria (PPI2024), pentru dezvoltarea de produse si tehnologii inovative.
Programul începe cu activități de instruire și de pregătire a personalului firmelor industriale, din sectorul agro-alimentar și al suplimentelor alimentare. Sunt avute în vedere și industriile conexe, bazate pe biotehnologii și pe nanotehnologii, (de exemplu, pentru producerea ambalajelor pentru industria alimentar). Programul continuă cu organizarea unor ateliere de lucru, individual pentru fiecare firma participantă la program.
Atât instruirile, cât și atelierele de lucru organizate de CTT-IBA, urmăresc identificarea ideilor pentru proiecte industriale, pregătirea acestor proiecte și a aplicațiilor pentru accesul la fondurile publice de finanțare a proiectelor de transfer tehnologic și de inovare, la nivel național, regional și european. Participarea institutului IBA București la rețele de cercetare-dezvoltare-transfer tehnologic și inovare din Europa, oferă posibilitatea construirii unor parteneriate europene, ca premiză pentru depunerea proiectelor colaborative industriale, în cadrul apelurilor de proiecte, lansate de către Comisia Europeană.
Tipurile de proiecte, pentru care CTT-IBA are expertiză, sunt proiectele industriale, atât cele la nivel național, cât și cele la nivel european, proiecte conduse de industrie și la care firmele industriale sunt contractorii fondurilor publice pentru implementarea proiectelor.
Identificarea nevoilor tehnologice și industriale ale agentului economic participant la program și stabilirea liniilor tematice de interes pentru parteneriat se realizează prin corespondență periodică cu reprezentanții desemnați ai agentului economic. De comun acord cu acești reprezentanți, se stabilește organizarea unui atelier de lucru, la o dată și o locație convenabilă tuturor parților interesate, pentru a discuta concret despre idea sau ideile de proiecte (pana la stadiul unui draft de activități comune), despre implicarea financiară a agentului economic în viitorul proiect, despre condițiile de eligibilitate și de performanță tehnologică, pe care firma trebuie sa le îndeplinească.
Pentru participarea la program, agenții economici interesați trebuie să completeze și să trimită formularul de inscriere la adresa ctt.iba@bioresurse.ro și să finalizeze formalitățile financiare de înscriere.
Detalii si pe https://ctt.bioresurse.ro
Sunt avute în vedere atât IMM-uri, cât și firme mari, dar care au capacități de producție propri sau acces direct la capacități de producție, pe domeniul lor de activitate.
Partea principală a proiectelor o reprezintă dezvoltarea experimentală a produselor și tehnologiilor inovative și ridicarea la scară a cercetării industriale de laborator (realizată, de obicei, de cercetătorii institutului) către linia de producție a agentului economic. Această activitate este esențială și nu poate lipsi din proiecte.
Activitatea anuală, constantă, a institutului IBA Bucuresti presupune construirea de parteneriate cu industria, pregatirea propunerilor de proiecte naționale și europene cu agenții economici români. Bazele de date ale institutului conțin informații despre mai mult de 8.000 de firme românești, cu activitate productivă în sectorul agro-industrial și al industriilor conexe, astfel încât există un bazin foarte mare pentru colaborări industriale, între institutul nostru și reprezentantii industriei.
Apreciem că este important pentru agenții economici interesați, să se înscrie în acest program, cât mai curând posibil, pentru a fi printre primii la pregătirea viitoarelor aplicații pentru proiecte. Resursa umană a institutului este, evident, limitată numeric, și vom pregăti parteneriatele cu industria pe principiul “primul venit, primul servit”.
În plus, pe langă parteneriatele pentru implementarea proiectelor de transfer tehnologic și de inovare, CTT-IBA oferă, împreună cu stațiile pilot ale institutului (procesare cereale și făinuri, procesare carne și procesare legume-fructe) servicii de cercetare industrială, pentru imm-urile inovative, care doresc să utilizeze infrastructura stațiilor pilot pentru teste și pentru demonstrații experimentale.