40171 de români sunt prosumatori ! Câți dintre aceștia știu ce drepturi au în calitate de consumatori ?! Tema Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor pentru anul 2023 este „ Responsabilizarea consumatorilor cu privire la tranziția la energie curată ”

InfoCons Protectia Consumatorilor Protectia Consumatorului prosumatori

An de an, pe 15 martie sărbătorim Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor. Mișcarea de Protectia Consumatorilor a stabilit tema pentru anul 2023: responsabilizarea consumatorilor cu privire la tranziția la energie curată.

Tema aleasă de Mișcarea de Protecția Consumatorilor  vine în contextul în care prețurile globale ale energiei vor crește cu 50% până la sfârșitul anului 2022 și vor rămâne ridicate în anul 2023.

Citește și : Începând cu 15 martie 2023 , restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate conform Ordinului ANPC – InfoCons Organizație de Protecția Consumatorilor te informează !

Conform Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, în România sunt 40.171 de prosumatori deținători ai unei capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de 423 MW putere instalată totală.

Împreună cu creșterea prețurilor la alimente și energie, consumatorii de pretutindeni își schimbă radical stilul de viață pentru a avea acces la nevoile esențiale. În cel mai recent sondaj privind statisticile membrilor, peste 80% au raportat faptul că consumatorii își ajustează bugetele pentru a-și plăti facturile la energie.

Creșterea accesului la energie accesibilă, fiabilă, durabilă și modernă va juca, de asemenea, un rol major în prevenirea schimbărilor climatice catastrofale, schimbările de consum recunoscute acum și estimate că vor reduce emisiile viitoare de gaze cu efect de seră cu 40-70%.

Citeste si : Ai grijă ce semnezi! Dicționarul cu termeni din asigurări disponibil în Aplicația InfoCons!

Prin semnalarea acestor probleme globale, Mișcarea de Protecția Consumatorilor sprijină consumatorii prin criza costului vieții și prin promovare accesului la energie durabilă la scară globală.

InfoCons se alătură și implementează strategia globală prin demararea campaniilor de educare și informare a consumatorilor.

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, Aplicația InfoCons pune la dispoziția acestora posibilitatea scanării codului QR de pe eticheta energetică a produselor electronice și electrocasnice.  Odată cu această posibilitate, consumatorii pot alege în cunoștință de cauze produsele electronice și electrocasnice potrivite nevoilor lor.

Citeste si : Reducerea amprentei de carbon – sfaturi și sugestii

Aplicația Gratuită InfoCons face posibilă scanarea produselor electrocasnice și a dispozitivelor electronice, pentru aflarea informațiilor precum:

-Calculator pentru consumul de energie;

-Clasa energetică;

Producător;

-Informații generale tip caracteristici tehnice;

-Comparaea cu alte produse similare.

Din categoria produselor electrocasnice și a dispozitivelor electrice ale căror coduri QR pot fi scanate cu Aplicația Gratuită InfoCons fac parte:

-Frigidere;

-Mașini de spălat vase;

Citește și : Atenționare InfoCons! Cât și cum se cheltuie banul public pentru iluminatul festiv?! Studiu Comparativ 2017-2022

-Mașini de spălat haine;

-Uscătoare;

-Televizioare și monitoare pentru computer.

Aplicația InfoCons este disponibilă pe toate sistemele de operare: IOS, Android și Huawei.

Sorin Mierlea InfoCons Protectia ConsumatorilorProtecția Consumatorilor este în primul rând despre noi, despre fiecare, despre calitatea vieții noastre! Înainte de a discuta despre produse și servicii, trebuie să realizăm că protecția consumatorilor înseamnă să avem o viață bună într-un mediu curat prin protecția mediului, iar aceasta se poate doar printr-o atitudine a fiecăruia dintre noi! Fiecare trebuie să adoptăm o9atitudine!”

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons

Citeste si : Conducătorii auto pot prezenta asigurarea RCA în format electronic

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal