Astăzi, 14 noiembrie, sărbătorim Ziua Mondială a Diabetului, o ocazie importantă pentru a crește gradul de conștientizare și informare asupra acestei boli cronice, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Ziua Mondială a Diabetului este dedicată nu doar informării publicului larg despre cauzele, simptomele și impactul diabetului, ci și susținerii eforturilor de prevenție și îmbunătățire a calității vieții pentru cei care suferă de această afecțiune.
Ce este diabetul?
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, diabetul este o afecțiune cronică ce se manifestă atunci când organismul nu reușește să regleze eficient nivelul de glucoză (zahăr) din sânge. Diabetul de tip 1, cunoscut și sub numele de diabet juvenil, este o boală care poate afecta persoane de orice vârstă, deși apare cel mai des la copii și tineri. Pe de altă parte, diabetul de tip 2 este adesea prevenibil, iar riscul de apariție este asociat cu factori precum excesul de greutate, lipsa activității fizice și predispoziția genetică.
Citește și : Fii Un Exemplu – Lucruri importante de știut despre COP29 pe măsura desfășurării evenimentelor
Stilul de viață are o influență semnificativă asupra riscului de a dezvolta diabet de tip 2. Pentru a preveni această boală, Organizația Mondială a Sănătății oferă câteva recomandări:
- Adoptarea unei alimentații echilibrate, care să susțină o greutate corporală sănătoasă, și consumul diversificat de alimente. Este bine să evităm mâncărurile procesate, zahărul rafinat și grăsimile saturate.
- Nu doar ce mâncăm contează, ci și modul în care ne organizăm mesele. Mesele mai mici și regulate, distribuite pe parcursul zilei, pot contribui la menținerea unui nivel constant al glicemiei.
- Introducerea activităților fizice plăcute în rutina zilnică, precum plimbările, înotul, ciclismul, yoga sau alte sporturi, este esențială pentru prevenție.
Citește și : ATENȚIE la produsele de post ! Studiu InfoCons pe produse tip burger / gyros vegetal cu până la 20 aditivi !
Prevalența diabetului la nivel global și în România – InfoCons Protecția Consumatorului te informează !
Conform Institutului Național de Statistică , în ultimele trei decenii numărul cazurilor de diabet de tip 2 a crescut semnificativ la nivel global:
- Aproximativ 1 din 10 adulți din lume suferă de diabet, iar peste 90% dintre aceștia au diabet de tip 2. Se estimează că aproape jumătate din cazurile de diabet rămân încă nediagnosticate.
- În 2021, în jur de 537 de milioane de adulți cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani erau diagnosticați cu diabet. Conform prognozelor, până în 2030, acest număr ar putea ajunge la 643 de milioane, iar până în 2045, ar putea depăși 783 de milioane, adică 1 din 8 adulți, ceea ce ar însemna o creștere cu 46%.
- Trei din patru adulți care suferă de diabet locuiesc în țări cu venituri reduse sau medii.
În România, în 2022, aproximativ 1,27 milioane de persoane cu diabet zaharat erau înregistrate la cabinetele specializate în diabet, nutriție și boli metabolice. Dintre acestea, 6 din 10 pacienți aveau cel puțin o complicație asociată: 16,8% se confruntau cu polineuropatie și accident vascular cerebral, 13,8% sufereau de retinopatie (afecțiuni ale ochilor), iar 9,8% prezentau arteriopatie obliterantă.
Citește și : Fraude la cumparaturi online !
Cu această ocazie, InfoCons pune la dispoziția consumatorilor Aplicația Europeană InfoCons, un instrument util și gratuit, disponibil în 33 de limbi, care oferă posibilitatea scanării codului de bare al produselor agroalimentare și care îi ajută pe consumatori să afle instant care este cantitatea de zahăr din produsele pe care doresc să le consume.
Mai mult decât atât, Aplicația Europeană InfoCons facilitează crearea listelor de cumpărături, a meniurilor zilnice și săptămânale, dar și a rețetelor pentru a afla cantiatea totală de zahăr, sare, calorii și aditivi alimentari. Astfel, în urma aflării acestor informații, consumatorii pot decide ce produse să păstreze și pe care să le înlocuiască, pentru a nu depăși cantitatea maximă de zahăr recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.
De asemenea, prin secțiunea „Alegerea Mea” din cadrul Aplicației Europene InfoCons, consumatorii pot selecta cantitatea maximă de zahăr, sare, calorii, numericul și tipul de aditivi alimentari, dar și alergenii, iar în momentul scanării codului de bare de pe produsele agroalimentare, Aplicația Europeană InfoCons va semnala dacă produsul se încadrează sau nu în preferințele lor de consum.
Surse :
Organizația Mondială a Sănătății
Institutul Național de Statistică
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro