Naţiunile Unite au proclamat ziua de 22 mai Ziua Internaţională pentru Diversitatea Biologică. Principalul scop urmărit prin  este creşterea conştientizării publicului faţă de importanţa conservării şi utilizării durabile a diversităţii biologice precum şi faţă de împărţirea echitabilă a resurselor ce derivă din utilizarea acesteia.

Celebrarea în fiecare an a acestei zile constituie o ocazie de a reflecta la responsibilităţile pe care le avem în conservarea acestei preţioase moşteniri şi transmiterea ei generaţiilor viitoare.
Ecosistemele au un rol de bază în susţinerea vieţii şi riscurile existente în cazul supraexploatării acestora. Problema esenţială este aceea că în ultimii 50 de ani activităţile umane au schimbat diversitatea planetei mai mult decât oricând. O mare parte a populaţiei şi-a ridicat nivelul de trai, dar aceasta cu preţul pierderii biodiversităţii. În acest mod, diversitatea biologică va fi redusă până la limita periclitării vieţii însăşi.

De ce suntem îngrijoraţi de pierderea biodiversităţii? Biodiversitatea este baza bunăstării umane. Nu numai că aceasta ne furnizează cele necesare pentru hrană, îmbrăcăminte şi adăpost, dar ne oferă şi securitatea, sănătate şi libertate de a alege. Ritmul curent al activităţilor umane dăunează ecosistemelor, consumând resursele biologice şi punând sub semnul întrebării bunăstarea generaţiilor viitoare.

Printre cauzele pierderii biodiversităţii amintim: activităţile umane duc la pierderea varietăţii vieţii. Creşterea populaţiei şi activităţile economice, împreună cu schimbările tehnologice şi modelul nostru de viaţă politic şi cultural, induc o presiune sporită asupra ecosistemelor. Acţiunile noastre modifică habitatele, clima, supraexploatează resursele, poluează şi facilitează raspăndirea speciilor straine cu potenţial invaziv. Dacă tendinţa actuală continuă, pierderea biodiversităţii se va accelera.

A.N.P.C.P.P.S. România – InfoCons îndeamnă pe fiecare dintre noi să acţioneze responsabil pentru conservarea şi utilizarea durabilă a biodiversităţii în beneficiul tuturor, pentru bunăstarea generaţiilor viitoare !

InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro ), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Închide! Stinge! Reciclează! Consumă responsabil! Fii şi tu alături de A.N.P.C.P.P.S. România – InfoCons pentru a contribui la o dezvoltare durabilă!

FII INFORMAT! IA ATITUDINE! – 0219615

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal